fbpx

Fertőzés mellimplantátumtól

2020-04-11

Tisztelt Doktor úr! Lenne egy kérdésem Önhöz, előfordulhat-e mellnagyobbítás után, hogy az implantátum felszínén baktériumok/gombák telepednek meg, és az üreget ki kell tisztítsák? Több helyen hallottam, hogy ilyen előfordulhat. Ez a klinika higiéniájától függ, vagyis van olyan klinika, ami nem megfelelően steril mellplasztika során? Vagy ez néha bárhol előfordulhat, illetve több oka is van? Azt is hallottam, hogy aki nem használ drain csöveket a műtét után, az táptalajt ad a gombák szaporodásának, illetve műtét után antibiotikum mellett gombaellenes gyógyszert is kellene a páciensnek kapnia. Aztán élete végéig ha antibiotikumot kell szednie, mellette gombaölőt is kell kapnia. Annyi cikket olvasok mellplasztikával kapcsolatban, külföldi híreket is, és már nem tudom mi lehet az igazság, nem tudom mit gondoljak... Én is mellműtétet szerettem volna, de ezek a cikkek után elment tőle a kedvem. Illetve olyanokat is mondanak a cikkekben, hogy a texturált implantátumok felszínének darabjai idővel lepattoghatnak és mindenféle betegséget okozhatnak. Beszélnek a mellimplantátum betegségről, meg olyanról is, hogy akinek implantátuma van magasabb a kockázata a rákra, a tüdőbetegségre, az autoimmun betegségekre, a reumás, ízületi betegségekre, terhesség esetén a gyermek egészségére is veszélyes lehet. Nem értem, ha azt mondják, hogy az implantátum az egészségre ártalmatlan, miért mondják, hogy veszélyes, ha megreped? Előre is köszönöm szíves válaszát. Georgina


dr. Pataki Gergely

Kedves Georgina!

Mellimplantátum beültetése során bakteriális fertőzés előfordulhat, de nem feltétlen a klinika sterilitásával van összefüggésben, okozhatja a fertőzést a műtét sterilitása is, szájmaszk minősége, légtechnika, és ugyanúgy a páciens rejtett betegsége is, hajlama egy infekcióra, immunrendszerének státusza, hiszen véráram útján is bejuthat a baktérium az implantátum felszínére, ezért nagyon fontos, hogy a műtét alatt és utána megfelelő antibiotikumos kezelésben részesüljön az implantátummal mellnagyobbított páciens.

Az említett fórumokon leírtak nagy része badarság. Sokszor olvasok én is ilyen dolgokat, melyek kapcsán mindig az a véleményem, hogy a tények pontos ismerete, nem korlátozza a szabad vélemény nyilvánításban a bloggolót. (“nem vagyok szakértő, de…” -típusú érvelések). Semmilyen – akár évtizedes tapasztalat, sem a bizonyítékokon alapuló orvoslás nem támasztja alá az ezen a fórumokon ennek kapcsán leírt információkat.

A dréncső használata individuális és technikafüggő, nincs köze a fertőzéshez.
Az implantátum felszínén valóban képződhet biofilm, melynek alapja általában – a műtét pillanatában, vagy az azt követő napokban – valamilyen fertőzés, de ez nagyon ritka.

A mellnagyobbítás szilikon implantátummal – az esetek messze 90 százalék feletti elégedettséggel járnak – alapjában véve szövődménymentes műtét, mely az elmúlt évtizedekben 60 millió nő életét, harmóniáját, önbizalmát, javította, mely társas és szociális kapcsolataira is pozitív hatással volt. Kis százalékú páciensek esetében a sajátzsír is megfelelő volument és formát adhat. Nincs alternatívája a szilikonnak jelenleg, mert ez a világon a legszövetbarátabb anyag, mely utánozni tudja a normál női mell felépítését, rugalmasságát, reszponzivitását (alakvisszanyerő képesség).

Bátran ajánljuk a Kohezív-szilikon gél implantátumot, melynek a következő évtizedekben a nők többsége számára nem lesz alternatívája és megfelelően biztonságos. Részletes információkat az implantátum kockázatairól és szövődményeitől ITT olvashat.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal megnyugtatjuk és döntésének meghozatalában a segítségére lehettünk.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.