Fibroadenoma eltávolítás

2015-03-19

Kedves Saci! Pénteken, március 13-án voltam egy újabb konzultáción Doktor Úrnál. Most újabb kérdésem adódott. Egy "szakmai" kérdés. A nagy fibroadenoma eltávolítása után, a helyét a hasról leszívott zsírral tervezi visszatölteni Doktor Úr. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ahonnan leszívja a hasfalról, ott egyenletesen kerül gondolom leszívásra, tehát nem csak egy helyről, hogy olyan sima maradjon a felszín, mint most. Tehát nem lesz egy "lyuk", amit betölt a fibroadenoma helyére. Másik kérdés, a hasi zsír beültetésével kapcsolatban egy másik honlapról vett információ () alapján merült föl, igaz, ezt a mellnagyobbítás saját zsírral témakörben jegyezték meg: "Mindemellett a betöltött zsír 2-4 év alatt folyamatosan szívódik fel, így a térfogat is csökken. A legsúlyosabb probléma, hogy a betöltött zsír a szervezet biológiai reakciója következtében elszappanosodhat, azaz kalcium tartalmú meszesedéses gócokat hozhat létre. Ez azért jelent problémát, mert az emlőrák diagnosztikája során pontosan ezen meszesedések jelzik egy esetleges emlőrák jelenlétét. Így a mellekben történt zsírfeltöltés később akadályozhatja az emlőrák időbeli felfedezését, téves diagnózishoz vezethet." Ez alapján a saját zsír visszatöltése mintha aggályos lenne. Köszönettel, Brigitta


PMA

Kedves Brigitta !

Az említett cég ma már tudományosan meghaladott információkra alapozza a honlapján megjelentetett mondatokat. A mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetésével bizonyítottan biztonságos. 2009-re történt meg a kellő számú képalkotó és utóvizsgálat, hogy a sajátzsír átültetést (beültetést) mellnagyobbításra is alkalmazhassuk.

Ma már részletes kutatási adatok, elemzések, illetve magas szintű orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a mellnagyobbítás saját zsírral nem hordoz nagyobb kockázatot, mint más mellplasztikai eljárás. Nem igazolódott az a feltevés sem, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában. A zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok kapcsán észlelt jelek sem zavarják a gyakorlott radiológusokat. Egyrészt az elmeszesedés a technikák korszerűsödésével egyre ritkábban fordulnak elő, másrész a daganat nagyon különbőző elmeszesedést ad. (az egyik mikro- a másik makrokalcifikáció) Ezek miatt a technikát már a legtöbben plasztikai sebész használja pl. az Egyesült Államokban és Németországban. Pataki doktor az elsők közt kezdte alkalmazni a saját zsírt emlőnagyobbításra és hegkezelésre és ez egyik legnagyobb kezelt páciensszámmal rendelkezik az országban. A daganateltávolítás utáni hegkezelés ill. emlő kontúrformálás ma jelenleg az egyik legfőbb indikációja a mikrostrukturális sajátzsír visszatöltésnek. Ez nem lenne így ha a másik klinika által felvetettek megállnák a helyüket.

Alább 3 gyorsan kikeresett angol tudományos cikk, melyben valós információkat kaphat az eljárás rizikójáról, de szívesen küldünk még többet is.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21364429

Itt pl a konklúzió például az, hogy a radiológiai utánkövetés mikrostrukturális sajátzsír visszatöltés után egyáltalán nem problematikus.

CONCLUSIONS: Radiographic follow-up of breasts treated with fat grafting is not problematic and should not be a hindrance to the procedure. However, the authors’ preliminary results should be confirmed in larger series, and the radiographic follow-up of women undergoing breast lipomodeling should be standardized to ensure reproducibility and improve patient safety.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16409589
http://www.researchgate.net/publication/14682536_The_current_status_of_autologous_fat_grafting

A zsírleszívás nem jár látható nyommal és a köldökgyűrűben ejtett milliméteres kis szúráson keresztül veszi le a visszatöltendő anyagot Pataki doktor. Az implantátum önmagában is szép eredménnyel jár, a sajátzsír célja a belső hegesedés meggátlása és a konturdeformitás elkerülése lenne. Amennyiben doktor úr nem tudta meggyőzni, eldönthetik ezt együtt a műtét előtt is, illetve kérésére a kiegészítő eljárást nem végezzük el.

Üdvözlettel,

Sarolta

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.