fbpx

Laparoszkópos sérvműtét

2011-07-05

Tisztelt Dr. Úr! Hol lehet utánnanézni, hogy az országban mely kórházak rendelkeznek a legnagyobb gyakorlattal és műtétszámmal laparoszkópos sérvműtétekben? Ha Önnek van információja, kérem irja meg. Mi a hagyományos, az un. miniplasztika és a laparoszkópos eljárás között a kockázati különbség?


dr. Pataki Gergely

Kedves Uram !

Sajnos sehol. Ilyen adatokat megtalálni pl. az USA- ban vagy Németországban, de itthon sajnos még nem, bár ez nagymértékben hozzájárulna a páciensek optimalizált döntéséhez.

Magyarországon ma már hála Istennek egy többen végeznek laparoszkópos lágyéksérv műtétet (sérvplasztikát), ezzel hozzájárulva a páciensek gyors gyógyulásához.

Én a laparoszkópos sérvműtéteket Németországban tanultam meg, korábbi Főnökömtől dr. Klaus Peitgentől, aki Németorszában a fenti statisztika alapján az első tíz sebész között van. Oktató DVD-jét a http://www.mic-manual.de/ oldalon találja.

A kérdése második fele:

A miniplasztika valójában egy külső feltárás, mely kevesebb heggel jár ugyan, mint egy hagyományos feltárás, de jóval többel, mint egy endoszkópos/laparoszkópos lágyéksérv műtét. Én nem látok a kettő között kockázati különbséget, sőt a laparoszkópia (ill. endoszkópia, mivel nem a hasüregben zajlik a műtét feltétlen) számos előnyét látom.

A laparoszkópos lágyéksérv (TEPP -totális extraperitoneális laparoszkópos lágyéksérv műtét) műtét során a hálót a köldökgyűrűben ejtett metszésből helyezzük be és a köldök alatt ejtett 1 vagy 2 kis, 2 mm-es metszésből vezetjük be a műszereket, mellyel a helyére illesztjük.
A műtét sokkal rövidebb, mint a hagyományos nyitott, nem roncsol izmot, a megfelelő technikával elvégzett módon vérzéssel alig jár, a páciens elvileg aznap, gyakorlatilag másnap haza mehet. A szervezetet jóval kevésbé terheli meg, mint a nyitott műtét, a költségei nem sokkal többek (a kórház számára) mint a hagyományosé, ellenben sokkal gyorsabb a felépülés.
Egy fontos: komoly gyakorlatot és technikai tudást igényel a műtét.

Általános kockázati különbség nincs a kétfajta műtét között ( a recidíva -kiújulás- veszélye megközelítőleg ugyanaz, sőt egyes újabb cikkek szerint kisebb).
Mindenképpen a laparoszkópos – itt is a hashártya előtti-hálóbehelyezéses műtétet javasolnám Önnek, ha megfelel bizonyos kritériumoknak.

Remélem, hogy még idén bővebb tájékoztatást is tudok majd nyújtani a fenti műtétről a www.lagyekserv.hu lapon.

Sok sikert a választáshoz !

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.