Gynecomastia gyanú

2011-09-02

Kedves doktor úr! 35 éves férfi vagyok. Pár napja egy fájdalmas csomót vettem észre a bal mellemben, és a mellem kicsit duzzadt is. Váladékozás, illetve egyéb tünet nincs. Ma voltam sebésznél, aki tapintásos vizsgálatot követően jóindulatúnak véleményezte a daganatot, jegelést javasolt a gyulladás miatt, pár nap múlva kontrollt, és 3 hét múlva műtétet. (A műtétet követően természetesen szövettan készül). Beleolvastam itt az orvostudakozón hasonló kérdésekbe, és azt láttam, hogy még mielőtt felmerült volna a műtét kérdése, egy sor vizsgálatot elvégeztek (pl. laborok, uh, stb.). Tudom, hogy látatlanban nehéz megítélni, de nem gyors ez a műtéti megoldás kicsit? (az orvos szerint ha bent marad, rosszindulatú daganat alakulhat ki belőle). Nagyon hálás lennék, ha leírná a véleményét a tünetek alapján, illetve arról, hogy az Ön véleménye szerint nem volna-e indokolt egyéb vizsgálatok elvégzése is? (műtétig és szövettan eredményig még összesen 6 hét van, ami meglehetősen soknak tűnik, ha az ember aggódik). Köszönettel: Gy.


dr. Pataki Gergely

Kedves Uram !

Gyakran plasztikai sebészhez kerülnek a gynaecomastiás páciensek, hiszen itt a mell “formázó” műtétjéről ill. a csomók minél kisebb metszésből történő eltávolításáról van szó.
Amennyiben pár napja vette észre a fájdalmas csomót mellében, véleményem szerint a gyulladásos eredetet ki kellene zárni. A klasszikus gynaecomastia nem jár hirtelen fájdalommal. Más gyulladásos folyamat is lehet. Ehhez ahogy Ön is írja laborvizsgálat és pl. ultrahang javasolt.
A gynaecomastia műtétje előtt a szakmai protokolok szerint is endokrinológai és egyéb vizsgálatok is szükségesek (pl. urológai ill. andrológia vizsg. a here eredetű tumorok szekunder gynecomastiát okozó hatásának kizárására !)
Én úgy gondolom, hogy ezekről a vizsgálatokról a kontrollon tájékoztatni fogja !
Minden jót kívánok !

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.