fbpx

Hasizom-rekontrukciós műtét

2010-05-26

Tisztelt Doktor Úr! 7 hónapja szültem, úgy néz ki hasizom-rekontrukciós műtétre lesz szükségem rectus diastasis miatt. Egy ilyen műtét miatt mennyi ideig kell kórházban maradni? A műtét után mennyi ideig nem emelhetek? Okozhat-e bármilyen egészségügyi problémát vagy csak esztétikailag okoz gondot az elváltozás? A TB támogatja-e az ilyen műtéteket? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: D. Katalin


PMA

Kedves Katalin !

A rectus diastasis a hasfali izomzat középső részének elgyengülése, a kétoldali egyenes hasizmok egymástól való eltávolodását jelenti. Fontos a vizsgálat abból a szempontból, hogy kizárjuk a valódi sérv meglétét. A rectus diastasis fájdalmat nem okoz, de hasprés, fokozotthasűri nyomás esetén a hasfal érintett része elődomborodik, ami esztétikai gondot szokott okozni a páciensnek. A műtéti ellátás során egy a kiszélesedett és elvékonyodott kötőszövetes lemezt összevarrjuk/megkettőzzük, így az keskenyebb és erősebb lesz. Következményképpen nem lesz nagy elődomborodás és a terület jobban ellenáll a hasűri nyomásnak.
Ha a rectus diastasis óriási mértékű (hasfalrekonstrukció is), vagy jelentős a társult köldöksérv, akkor ezt általános sebészeti vagy plasztikai sebészeti osztályon támogatással elvégzik. Általában a rectus diasthasis műtéti megoldását nem finanszírozza az OEP mivel elsősorban nem funkcionális, hanem esztétikai probléma. Plasztikai sebészként rectus diastasist általában térítés ellenében igénybe vett hasplasztikai műtéteknél látok /ill. szüntetek meg.

Keressen fel egy plasztikai sebészt vagy egy általános sebészt.

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.