fbpx

Hasplasztika és szoptatás

2019-01-08

Kedves Doktor úr! Tavasszal hasplasztikám lesz, mert a szétnyílt hasizom miatt nehezemre esik felvenni a helyes testtartást, ezáltal már mozgásszervi panaszaim is vannak. Van egy 1,5 éves kislányom, aki időnként még szopik. Mindig is kiemelkedően fontosnak tartottam az anyatejes táplálást és ugyan igyekszem lecsökkenteni a szoptatások gyakoriságát a műtétig, erőszakkal elválasztani nem szeretnèm a kislányom. Külföldi oldalakon utánaolvasva úgy tűnik, elsősorban azért javasolt a szoptatást abbahagyni a műtét előtt, hogy a terhesség előtti alakot visszanyerjük (én már elértem a kívánt súlyt), illetve arra hivatkoznak az eltiltásnál, hogy az altatószerek az anyatejben keresztül a kisbabához jutnak. Mivel a műtét után napokig kórházi tartózkodás szükségeltetik, úgy tudom, ez idő alatt kiürülnek a gyógyszerek. Az utána szedett fájdalomcsillapító pedig elenyészően kerül át az anyatejbe. Akkor mégis miért kell abbahagyni a szoptatást? Van ennek más oka is? Tudnak olyan esetekről, ahol a bizonyítottan a tejtermelés okozott műtéti, gyógyulási komplikációt? Saját felelősségemre vállalhatom a műtétet? Vagy kifejezetten tilos lenne így elvégezni a beavatkozást? Gondolom, nem egyedi eset, hogy egy éppen szoptató anya kerül a műtőasztalra, mégis megoperálják. Konkrétan egy olyan szoptató anyáról olvastam, akinek a diastasis rectije sérvvel párosult és egy kizáródás miatt azonnal műteni kellett. Tudna nekem tájékoztatást adni a témával kapcsolatban? Köszönettel, Emese


dr. Pataki Gergely

Kedves Emese!

Köszönjük megkeresését.

A szétnyílt hasizom igen gyakori probléma a kismamák körében, amelyet szerencsére kiválóan helyre lehet állítani a hasplasztika során a zsír- és bőrfelesleg eltávolítása, valamint a köldök pozíciójának korrigálása mellett.

Az anyatejes táplálás igen egészséges, jót tesz a gyermek szervezetének, maga a szoptatás pedig testileg és lelkileg is jó hatással van mind az anyukára, mint a kicsire.

Ami viszont a hasplasztika időzítését illeti, mi a szoptatási időszak vége után fél évvel javasoljuk a műtétet, mert ekkorra tud helyreállni a hormonális rendszer és a kötőszövetek szakítószilárdsága. Mindez rendkívül fontos a végeredmény funkcionális és esztétikai minőségének szempontjából, így megéri várni.

Az elengedhetetlen plasztikai sebészeti konzultáció természetesen hamarabb is megtörténhet, egy esetleges későbbi műtéti időpont kitűzésével.

Addig is ajánljuk szíves figyelmébe a témához kapcsolódó cikkünket: Minden, amit a hasplasztikáról tudni kell

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.