fbpx

Hasplasztika: hol biztonságos?

2016-10-03

Kedves Doktor úr! 2 konzultáción is voltam korábban más helyen, ezt követően Önök mellett döntenék, de mégis bizalmam kicsit megingott, így lehet, hogy még sem kerül sor a műtétre. Az Önnel folytatott beszélgetések meggyőzőek voltak, de munkatársai a műtétemre a 'mommy makeover' kifejezést használják és felvetették, hogy a műtétem egy másik kórházban lenne, ha elfogadom. Én az Ön által először mondott Kórházhoz ragaszkodék, mint az műtét helyszínéhez, máskülönben nem válallnám a műtétet. Ön bevállalna egy ilyen rizikós műtétet, mint a hasplasztika egy kisebb kórházban? Köszönöm a válaszát és ennek függvényében hozom meg a döntést a családdal, de nagy valószínűségge egyelőre halasztanám a műtétet. Köszönöm a türelmét ! Zsófia


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Köszönjük, hogy három konzultáció után mellettünk döntene/döntött volna. Az Ön esztétikai-rekonstrukciós műtétjének elvégzésével szeretnénk/szerettünk volna Önnek hathatós segítséget nyújtani testi és lelki harmóniájának helyreállításában. Köszönöm, hogy leírta, hogy mi aggasztja, szeretnénk mi is leírni azt, hogy hogyan tudunk segíteni.

Általában a páciensek nem az adott Intézményhez, hanem az orvoshoz ragaszkodnak. Bíznak abban, hogy a plasztikai sebész olyan helyre viszi Őket, ahol a megfelelő biztonságban vannak. Ilyen módon elképesztően nagy a felelősség a sebészen, hogy biztosan a maximális biztonságot nyújtja-e pácienseinek például egy hasplasztika esetében.

Mi több kórházban rendelkezünk a legmagasabb progresszivitási szintű műtétek elvégzésére engedéllyel, melyet a felügyeleti szervek csak a legszigorúbb követelményeknek megfelelő Intézményeknek adnak ki.

Engem mindig az motivál, hogy a pácienst a legjobb és legbiztonságosabb körülmények között a legnagyobb nyugalomban és a legnagyobb precizitással műthessem meg. Olyan körülmények között és olyan időben, amely az operatőrnek is a legtöbb lehetőséget biztosítja a biztonságosságra.

Részletesen végignézve az egész levelezést, azt az információmennyiséget, amit mi adtunk Önnek, ma Magyarországon Ön  – véleményem szerint – kevés helyen kapott volna meg.  Én azt gondolom, hogy a majdnem 10 hónapra visszakövethető internetes párbeszédben tévedés nem történt, változtatás igen, de ezek az időpont változtatások Németországban vagy Svájcban is előfordulnak. Mindenben az igényeinek megfelelően próbáltunk eljárni, rajtunk kívülálló okok miatt kényszerültünk Öntől megkérdezni, hogy a jelenlegi átépítési munkálatok alatt beszűkült kapacitásunk miatt nem lenne-e hajlandó arra, hogy az ország egyik legnagyobb (másik) magánklinikáján végezzük el Önön a műtétet (Duna Medical Center). Ennek érdekében Önnek minden vizsgálatot megszerveztünk volna.

Munkatársaim például a „mommy makeover” szóhasználat alkalmazásában nem tévedtek, hiszen ez a terhesség utáni kombinált műtétek egy összefoglaló elnevezése, ilyen módon egy hasplasztika zsírleszívással, ráadásul az Ön esetében szükséges. Abban igaza van – ha erre gondolt- hogy a mommy makeover kifejezést leggyakrabban a has és a mellett együttes műtétjére értik.

A páciensnek nyilván mindig igaza van. Véleményem szerint szükség lett volna még egy konzultációra, mely során még részletesebben tudtam volna én is tájékoztatni műtétjével és a lehetőségekkel kapcsolatban.

Mindezek mellett meg kell említenem, hogy a hasplasztika – még abban a kombinációban is – melyet Önön terveztünk elvégezni, ugyan egy nagy és hosszú műtét, de mindenhol rutinműtétnek számít a világon. Nagyon sok országban, köztük az Egyesült Államokban kis klinikákon is végzik – szerintem egyébként helytelenül –, és a páciens aznap este szállodába kerülhet, vagy 1 napot marad.

A hasplasztika módját meg kell adni, biztonságos körülmények között kell végezni.

Mivel ez a kültakaró műtéte, és speciális minimál invazív zsírleszívást használunk, egyáltalán nincs komoly vérveszteség, és minimális annak eshetősége, hogy bármely egyéb szakmát igénybe kellene venni. Soha nem volt arra példa, hogy intenzív osztályra került volna egy csak „hasplasztikás” páciensünk. Műtéteinknél egy esetben történt ilyen – biztonsági szempontból –  az elmúlt 10 évben. Ekkor egy komolyabb mommy makeovert végeztünk (hasplasztika, zsírleszívás, sérv ellátás, mellfelvarrás együlésben) Ez a hölgy is rendkívül elégedett munkánkkal. Az altatási rizikó az alkalmazott rendkívül korszerű altatógépekkel szintén minimalizált.

A műtéti rizikót (a vérzés vagy gyulladás, esetleg későbbi szeróma, azaz szöveti folyaadékgyülem) esélyét nálunk nagymértékben csökkenti az alkalmazott PAL (vibrációs-szövetkímélő) zsírleszívó berendezés és az Ultracision ultrahangos szike, mellyel a beavatkozásokat végezzük.

Mindennek ellenére én hasplasztikát főként progresszív ellátásra akkreditált kórházakban végzek.

Felajánlom Önnek többek között azt is, hogy nálunk hasplasztikán átesett más páciensekkel folytathat telefonos, vagy személyes megbeszélést (ez Nyugaton bevált szokás: patient-grouping).

Bízom benne, hogy sikerült rávilágítani az Ön által ismerteken kívül más szempontokra is, és hosszú levelem után legalább annyiban visszanyerhettem a bizalmát, hogy tudja: az adott lehetőségeimhez képest a legjobbat szeretném/szerettem volna Önnek, mind a műtétjét, mind a műtétje körülményeit illetően.

Tisztelettel,

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.