fbpx

Hasplasztika a szülések után

2016-02-24

Kedves Doktor úr ! 4 hónapja szültem, 3 hónapig szoptattam. Próbálok eddzeni és a felszedett kilókat is leadtam, mégis pocakos maradtam és lóg a bőr a hasamon. Már a szexuális életben is kezdenek komplexusaim lenni. Tud segíteni a kérdések megválaszolásában ? Szeretnék majd Önhöz személyesen is eljutni, ha nem nyerem vissza hasam alakját. Nagyon sok jót hallottam plasztikai módszereiről. Alább a kérdéseim: - Milyen problémát okozhat a hasfalam kitágulása és a felesleges ráncos bőr ? . Honnan lehet tudni, hogy már biztosan nem rendeződik vissza a hasfalam szülés után ? - Mikor érdemes plasztikai sebészhez fordulni ? Szülés után mennyi idővel végzi ált. a műtétet? - Sokféle hasfalregeneráló torna létezik, legismertebb a Love Your Belly (www.loveyourbelly.hu), hallott már erről? Mi a véleménye róla? Nagyon köszönöm, ha válaszol ! Tisztelettel, Léda


dr. Pataki Gergely

Kedves Léda!

Az alábbiakban válaszolnám meg kérdéseit. Köszönjük bizalmát, remélem, hogy információink segítségével jó döntést tud hozni.

A hasplasztika nagyon keresett beavatkozás, a mellplasztika után a legtöbbet ebből végezzük. Hasplasztikára nagy százalékban anyukák érkeznek hozzánk, és jönnek persze apukák is, de ők főleg nagy fogyás után kérnek helyreállítást.

A hasplasztikára jelentkező nőknél gyakran van kisebb-nagyobb köldöksérv a szülések következtében, és szintén gyakori a “rectus diastasis” is, azaz az két egyenes hasizom középvonalban történő szétválása.

Ez a probléma későbbiekben tartási, emésztési nehézségeket okozhat, a köldöksérv megléte pedig állandó rizikót jelent. A hasplasztikát gyakran a több testtájat javító kismama helyreállító műtétek (“mommy makeover”) keretein belül végezzük, ahol a mellplasztika mellett, az arc és az intim tájak korrekciója is gyakori.

– Honnan lehet tudni, hogy már biztosan nem rendeződik vissza a hasfalam szülés után ?

Néhány szempont közrejátszik abban, hogy ki hogyan nyeri vissza az alakját szülés után. Egyrészt genetika, másrészt a bőr, a kötőszövet rugalmassága, a hízás és fogyás relációja, valamint a rendszeres testedzés és a táplálkozási szokások határozhatják meg a visszaváltozás eredményét.

Bármennyit is edzenek, bármennyire is ideális a testsúlyuk az anyukáknak, a kinyúlt bőr már nem megy vissza, az izom nem edzhetó tovább.  A petyhüdt bőr, kitágult hasfal zavaró lehet a szexualitásban, tisztálkodásban, öltözködésben és a testmozgásban.

Vannak olyan hölgyek akik kis, főként köldök alatti bőrfelesleggel rendelkeznek, nekik a részleges (pl. mini vagy midi) hasplasztika javasolt.

Az ennél nagyobb, köldök feletti és körüli bőrfelesleggel rendelkezőknél a teljes hasplasztika jön szóba köldök feletti bőráthelyezéssel, gyakran deréktájéki és hastájéki zsírleszívással kiegészítve a esztétikus arányok és forma eléréséért.

– Mikor érdemes plasztikai sebészhez fordulni? Szülés után mennyi idővel végzi ált. a műtétet?

Tanácsadásért bármikor, de elsősorban amikor nagyon zavaró, a mindennapi életben naponta megjelenő problémát okoz az embernek a hastájék megváltozása, legyen az lelki, funkcionális vagy esztétikai indok.

Amikor annyira nem tud megbékélni a problémájával, hogy életminőségét rontja, és testi lelki harmóniáját megbontja. A plasztikai beavatkozással a szülés/szoptatás után érdemes legalább 5-6 hónapot várni.

A has a mellekhez hasonlóan (még ha nem is szoptat vele az anya) a hormonális hatás miatt megváltozik, idő kell míg visszahúzódik, regenerálódik és beáll a “végleges” állapotba. Meg lehet próbálni a sportot és a diétát. Ezt követően kell mérlegelni és dönteni egy esetleges műtétről.

– Sokféle hasfalregeneráló torna létezik, legismertebb a Love Your Belly, hallott már erről? Mi a véleménye róla?

Fontos, hogy megtanuljuk helyesen használni az izmainkat és a megfelelő gyakorlatokat végezzük.

A hasizmok a szülés után képesek megerősödni, de az izmok közötti rés kitágulása nyugalmi helyzetben nem csökkenthető, és sajnos a bőrfelesleg szintén nem tüntethető el. Ebben semmilyen torna nem segít, csak a plasztikai sebészet. Jó hír viszont, hogy a plasztikai sebészeti szövetkímélő technikák fejlődésével egyre kisebb invazivitással egyre szebb eredményeket érünk el.

Amennyiben további információkra lenne szüksége, kérem, hogy keresse aszisztenseimet a honlapomon megadott számon!

Köszönöm kérdéseit,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.