Hasplasztika TB-re

2013-09-08

Tisztelt Doktor Úr! Én a véleményére lennék kíváncsi a hasplasztikával kapcsolatban tb finanszírozás kapcsán. 13 hónapja szültem császármetszéssel egy 4kg feletti babát. Én 48 kg ról kezdtem a terhességet 156 cm vagyok. A szülés hetében már 72 kg voltam, most megint 48 kg vagyok. Úgy tudom, hogy a súly ingadozásom az nem felel meg a feltételnek, mert, ahhoz több, 30 kg kellett volna vissza fogynom. Viszont a hasamon a bőr redőkbe rendeződve lóg, viszket, az esztétikai dologtól eltekintve egészségügyi problémákat is okoz, mert az egyenes hasizmom jelenleg is (kb. 2 ujjnyi távolságban szét van nyílva), emiatt a gyomrom nagyon előredomborik és sokszor fájdalmat is okoz, főleg étkezések után. Plussz gondot okoznak a bélmozgások is, begörcsöl a hasam gyakran. Pár hónapja jelentkezett egy nagyon erős, leírhatatlan fájdalom a jobb oldali bordáim alatt, mintha valami oda becsípődne, tapasztalataim szerint olyankor jelentkezik, ha lehajlok a gyerekért és felemelem vagy cipőt veszek fel..stb. Tartok tőle, hogy rekeszizomsérvet kaphattam. Orvosi tapintási vizsgálat során köldöksérv kizárható, viszont az utóbb leírt problémán nem rég jelentkezett és addig nem szeretnék orvoshoz menni vele, amíg teljesen ki nem zárható a tb-s hasplasztika vagy rekonstrukció. Tehát a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ilyen esetben a súly feltétele el hanyagolható-e és mint hasfal rekonstrukció beleférne e a támogatásba? Vagy esetleg olyan létezik e, hogy a fele tb-s finanszírozàsú, amire járna, a felét az esztétikait én fizetném? Ha igen, akkor mi a menete ennek a folyamatnak, hol kell intézni, igazolásokat gondolom be kell szerezni..stb? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel.: L. Mária


dr. Pataki Gergely

Kedves Mária!

A TB jelenleg akkor támogatja a hasplasztikát, ha 35 feletti induló testtömeg indexnél (BMI) 10-nél nagyobb, 45 felett pedig 12-nél nagyobb az indexcsökkenés. (Testtömeg index: testsúly (kg)/ testmagasság (m)*testmagasság (m)).

A leírtak alapján Ön sajnos nem felel meg a támogatottsági kritériumoknak.

A rectus diasthtasis ( az egyenes hasizmok széthúzódása) nagyon sok nőnek van szülés után, a 2cm teljesen átlagos, nem különleges szétnyílás, sérvnek nem nevezhető, helyreállítása nem TB támogatott.

A leírtak alapján nem valószínű, hogy rekeszsérve lehe t( a rekeszizom nem kívül van hanem a mellüreget és a hasüreget választja el), és annak megoldása egyébként sem plasztikai sebészeti, hanem endoszkópos sebészeti úton történne (Nissen vagy Toupet féle fundoplikáció).

A hasi bőr viszketésével kapcsolatban háziorvosa, vagy bőrgyógyász tanácsának kikérését javaslom.

A hirtelen nyilaló fájdalom miatt pedig háziorvosához forduljon, amennyiben ő ezt gerincsérvnek, vagy sérvmegelőző állapotnak gondolja, ideggyógyászhoz fogja küldeni.

Hasi bőrfeleslege által okozott esztétikai problémájára ma Magyarországon – a fenti leírásra alapozott véleményem szerint – csak magánfinanszírozott plasztikai műtét jelenthet megoldást. Sajnos nincsen részfinanszírozott TB-s műtét sem.

 

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.