Háti lebeny forgatás

2013-12-01

Tisztelt Doktor Úr! Talán nem így kéne érdeklődnöm, de ma sokk-ként ért, hogy 4 műtét után egy 5. is vár rám és az orvosom elutazik 2 hét szabadságra, tehát nem tudok kérdezni tőle... 5 éve DCIS miatt subcutan mastectomiám volt, azonnali pótlással, a mellbimbóm megmaradt. Az eredmény nagyon csúnya lett, azóta 3 korrekciós műtétem is volt, sajnos erősen hajlamos vagyok a tokosodásra. Az utolsó műtét 2 hónapja történt, a kezdeti kemény tapintás és feszítő fájdalom valamit javult, de az alsó-külső harmadban a varrat mellett a subcutis nagyon elvékonyodott és az implantátum tapintható. A ma reggeli kontrollon azt közölték velem, hogy ezen már csak háti lebeny előreforgatásával lehet segíteni. Utánanéztem a neten és elborzadtam:4 órás műtét, hatalmas hegek, rengeteg rizikó, tényleg nincs megoldás? Megmarad az implantátum (410-es) és "befoltozzák" a mellemet? Vagy az implantátumot is kiveszik? Dolgozó, aktívan sportoló nő vagyok: fog rendesen működni a hátizmom? Hogyan vezetik előre amit leválasztanak? Mennyi kórházi tartózkodással és munkaképtelenséggel jár? Azt hittem, már minden poklot megjártam... Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Éva


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

Sajnálom, hogy ennyi műtéten kellett átesnie a mell helyreállítása során. Nehéz pontos képet kapni problémájától a pontos szövettani diagnózis és legalább fotók nélkül. Ahogyan értelmezem, jelenleg daganatmentes és a mell esztétikai korrekciója történik több lépcsőben.
A legnagyobb problémája a szöveti elvékonyodás miatti kontúrdeformitás, gyűrődés és tapinthatóság lehet.
Nehéz látatlanban javaslatokba bocsátkozni, annyit írhatok, hogy hasonló esetekben mi:

-Mindenképpen új implantátumot helyeznénk be (amit kiveszünk egy lebeny elforgatásánál-átültetésnél, azt semmiképpen nem tesszük vissza)
-Esetleg méret és formaváltást is végeznénk a pozícióváltás (a lebeny alá ültetés)mellett
– Az új implantátum felszínét is \”megváltoztatnánk\”, amennyiben az korábban sima vagy csak mikro-, vagy közepesen texturált felszínű volt. Gyakran használunk poliurethan borítású implantátumot, mivel sokkal jobb minőségű és vastagságú tokot generál az implantátum körül, plusz szöveti vastagságot adva.
-Mivel sportoló, valószínűleg nem használnánk a szélés hátizmát szövetpótlásra, hanem egyéb lehetőséget keresnénk: pl. hasi vagy oldalsó combi szabadlebeny és/vagy előkészített irhamátrixot (dermális regenerációs matrix, Alloderm)
– A szövetek elvékonyodása esetén gyakran használunk mikrostrukturális sajátzsír beültetést, melynek szövetvastagító (nagyobbító) és fiatalító hatása is van.

Jelen értékelésünk szerint a háti lebeny elforgatása jelentős adó területi funkcióromlással és esztétikai hátránnyal járhat, más megoldásokhoz képest, azonban ez lehet, hogy az Ön esetében sajnos – más lehetőség hiányában – nem kerülhető el.

Javaslom, hogy beszélje át a lehetőségeket ismételten kezelőorvosávan és kérje, hogy nyugtassa meg Önt, kitérve a műtét utáni gyógyulás részleteire is (ez leírása alapján nem történt meg).

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.