Hegek mellfelvarrás és mellkisebbítés után

2016-05-09

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön oldalára és lehetőségem van feltenni a kérdéseimet. 20 éves lány vagyok, tinédzserkorom óta jelentős forma- és méretbeli különbség volt a melleim között: a jobb oldali 2-3 kosármérettel nagyobb volt, a bimbóudvar mérete is nagyobb a másiknál. Így 3 évvel ezelőtt az aszimmetria miatt plasztikai sebészhez fordultam, így a jobb mellemet felvarrták és egy részét eltávolították. A műtét eredményével azonban egyáltalán nem vagyok elégedett. A mellbimbóm túl magasra került, nincs egy vonalban a bal oldalival, emiatt melltartót nem tudok megfelelően hordani, mert akármit veszek fel, kilátszik (fürdőruhánál szintén problémás). Mérete nagyjából egyezik a másik oldallal, de még érezhetően nagyobb egy kicsit. Műtét előtt azt mondta a sebész, hogy többet nem vehetett ki, nehogy elhaljon a mellbimbó. A heg nem gyógyult megfelelően mindenhol, a függőleges vonal a bimbótól lefelé teljesen bőrszínű és a bőrrel egy szintben van, de a mellbimbó körüli terület élénk piros, duzzadt, kiemelkedik és többször kellemetlenül fáj. Korábban szilikon géllel kezeltem, de nem segített. Az olvasottak alapján azt gyanítom, hogy hipertrófiás, bár nem értek ehhez, így nem tudom megállapítani. Nem tudom, van-e jelentősége, de a varratokat csak 10 nap után távolították el, és addigra eléggé összenőtt a bőrrel, nagyon nehezen sikerült kiszedni. Ezzel kapcsolatban is sok kérdés felmerül bennem, ugyanis a korábbi hasi műtéteimből származó hegek sem gyógyultak megfelelően. Nem tudom eldönteni, hogy hajlamos lehetek-e a kóros hegképzésre, vagy csak a véletlenek összejátszásának köszönhető ez. Az első heget vakbélműtét kapcsán szereztem, fele tökéletesen gyógyult, másik felénél viszont széthúzódtak a kapcsok (nem volt összevarrva, csak kapcsokkal rögzítették), így ez a rész vastagabb, kiemelkedőbb, viszont teljesen bőrszínű és nem okoz fájdalmat. Második hasi műtétem eredménye egy 10-12 centi hosszú és 1 centi széles vonal köldöktől lefelé függőlegesen. Ugyanezen a területen kétszer operáltak, harmadik műtétemnél úgy döntött a sebész hogy kimetszi az előző heget és ugyanazon a területen nyitja meg a hasfalat. Mikor ezt a területet először operálták, akkor tökéletesen gyógyult. Amikor újra műtöttek, viszont nem gyógyult teljesen jól, egyértelműen kitapintható, rózsaszínes színű, néhol egy vonalban van az eredeti bőrfelülettel, de néhol kiemelkedik. Ezek tudatában félek egy újabb mellkorrekciós műtéttől, de úgy vélem a problémámat csak azzal lehetne orvosolni. Felmerülhetne-e valamilyen extra kockázat egy helyreállító műtét során? Lehet-e belül is valamilyen hegesedési probléma, valamilyen szövődmény az előző műtét miatt, ami befolyásolná a következőt? Sokszor érzek fájdalmat is a jobb mellemben, ami szintén aggodalommal tölt el. Mennyi esélyem lehet arra, hogy megint hegképződési problémával kell szembenéznem egy újabb műtétet követően? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Anita


PMA

Kedves Anita!

Köszönjük megkeresését! Sajnáljuk, hogy nem elégedett mellműtéte utáni eredménnyel.

A mellek méretbeli és alaki szimmetrizációja igen nehéz feladat. Minden bizonnyal egy újabb korrekciós műtét közelebb viheti a vágyott eredményhez.

Mivel hegei még aktívak a leírás szerint és még alakulnak, így a korrekciós műtét még nem feltétlenül ajánlott. A hegek kb. 6-12 hónap alatt érik el a végleges állapotukat.

A hegek szép gyógyulását befolyásolja az életmód, az utógondozás. A műtét után szigorúan szoros kompressziós melltartót/haskötőt kell viselni, 4-5 naponta kontrollálni kell, kötést cserélni. Varratszedés után sokat javítanak a hegkezelő tapaszok, szilikontapasz, hegkezelő krémek, esetleg lézeres kezelés.

Mi sohasem szedünk 10 naposan varratot, azt 2-3 hetesen tesszük. A jó minőségű fonalak könnyen távolíthatóak el, és pácienseink elégedettek a hegekkel.

A korrekciós plasztikai műtéten átesett pácienseknek a legnehezebb kihívás a türelem és a várakozás. Komoly lelki megpróbáltatás, mert nem egyik napról a másikra alakul ki a mell mérete, és a hegek szép állapota sem.

A gyógyulás időszaka több hónap, ahogy a végleges eredmény is. Előfordul, hogy még szükség lehet apróbb korrekciókra is. Közép- és hosszútávon a modern módszerekkel végzett, helyesen tervezett mellszimmetrizáció elégedettséghez vezet.

Mivel a hegek sokáig változhatnak egy mellplasztikai műtét után, sem páciensnek, sem más orvosnak sem szabad elhamarkodottan kimondani az “elrontott” vagy “nem jól sikerült műtét” véleményt.

Javasoljuk, hogy először beszélje meg az Önt operáló orvossal a lehetőségeket, illetve a gyógyulási időszak után várható végeredményt!

Amennyiben második szakvéleményt is szeretne, szívesen állunk rendelkezésére! Küldjön fotót, próbálunk segíteni, véleményezni.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel:

Klára

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.