fbpx

Hegkezelés az arcon

2014-01-19

Kedves Doktor úr ! Korábbi arcon található kis hegemet egy plasztikai sebészeten hat hete kimetszették, de az eredmény jelenleg rosszabb, mint volt. Kérdésem lenne, hogy mire számíthatok, illetve Ön hogyan szokta végezni a kis hegkimetszéseket az arcon? Köszönöm a válaszokat! P. Tivadarné


dr. Pataki Gergely

Tisztelt Asszonyom!
Előrebocsátom, hogy a hegesedés legalább fél éves folyamat, így 6 hetesen nem szabad még végérvényes következtetéseket levonni a később kialakuló heg állapotával kapcsolatban. (objektivizálni fotódokumentáció alapján lehet majd fél évesen).

Ha azzal keresne meg, hogy javítsam az arcán korábban keletkezett heget, mely méretileg kicsiny formában nyilvánult meg, először is feltérképezném, hogy mi a heg eredete. ( pl. korábbi műtét, sérülés, vagy korábbi begyulladt faggyúmirigy ciszta kivezető nyílása, akne stb.). Mindenek előtt a korrekt tájékoztatás a legfontosabb. Elmondanám, hogy egy piciny, de esztétikai panaszokat okozó heget nehéz kezelni. Részletesen elmondanám Önnek a korrekciós lehetőségeket és a várható kimeneteleket is. Adott esetben lézeres kezelést vagy hegkimetszést, vagy a kettő kombinációját javasolnám, mindegyiknek elmondanám az előnyeit, hátrányait és rizikóját is. Elmondanám azt is, hogy nagy valószínűséggel javulás várható a kimetszés esetén, de a beavatkozás rizikósabb, hiszen a sebgyógyulás és a hegesedés többtényezős folyamata kiszámíthatatlan. Együtt hoznánk döntést pl. a hegkimetszés mellett. Önnek szóban és írásban is vállalnia kell a beavatkozással (hegkimetszéssel) járó rizikókat. Megbeszélnénk azt is, hogy a hegesedés fél éves folyamat és a kimetszés után képződő fiatal heg sokáig nem veszi fel a környező bőr színét és texturáltságát, valamint szintben is sokáig telítődhet fel.

A kis milliméteres hegek kimetszését a legnagyobb gondossággal végezzük el 3- 4,6 x –os lupe nagyítással, mikroszikével, lényegében mikrosebészeti körülmények között. Gyakran a hegkimetszés után szerencsésebb a sebszéleket ragasztani, így használunk speciális szövetragasztót, cyanoacrylatot. Belső varratot ilyen kis hegbe még mikrosebészeti módszerekkel sem lehet tenni, ha sikerül is, annak váladékozási esélye igen nagy. A külső varrat, ha felületesen van behelyezve, nem tart rendesen, ha mélyen, akkor nyomot hagyhat. (Profi cérnát és profi eszközöket használó, tökéletesen varró plasztikai sebésznél is, különösen egyes bőrtípusoknál). A cyanoacrylatnak a rendkívül erős bőrre való tapadása mellett van még egy óriási előnye, az hogy száradásakor összehúzódik és összehúzza a sebszéleket. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a szövetragasztó nem elegendő, az alatt vagy ettől függetlenül alkalmazhatunk az arcon 6/0 vagy 7/0-s (pl. Prolene) öltést is, mellyel a sebszéleket összehúzzuk és vékonyabb heg kialakulását teszi lehetővé. Hátránya, hogy a „keresztöltés” nyomot hagyhat. A cyanoacrylat és/vagy öltés optimális eltávolításának időpontja nagyon változó lehet (5-20 nap).
A heg kialakulása megkezdődött, és ezt követően a sebszélek eltávolodását egymástól bőrbarát sebszélstabilizáló tapasszal lehet biztosítani. Az említett speciális ragasztót (egymagában is) igen gyakran használjuk pl. gyermekek arcán is elkerülve ezzel az öltések által okozott nyomokat.

A kiegészítő lézeres kezelést (dióda lézer) már igen korán, akár egy hetesen is megkezdhetjük. 2-3 hetesen külső ragasztást (mechanikai összetartó erő) alkalmazhatunk még néhány hétig, ezt követően, vagy e-helyett szilikon tapaszt, vagy szilikon krémet, vagy egyéb hegképződést javító krémet alkalmazhatunk az esettől függően.
Multiplex letapadt kis hegeknél szóba jön a sajátzsír feltöltés is, a sajátzsírnak regeneráló és a hegképződést jótékonyan befolyásoló hatása van.

Számos egyéb kiegészítő technikával törekszünk a hegeket minél szebbé tenni műtét után.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.