fbpx

Hegkorrekció porckorongsérv műtét után

2016-06-22

Tisztelt Doktor Úr! 1,5 hónapja volt porckorongsérv műtétem fixációval. Szeretném a heget eltávolíttatni a derekamról. Van erre mód? Köszönöm: Viktória


PMA

Kedves Viktória!

A műtéten átesett pácienseknek a hegekkel kapcsolatban a legnehezebb kihívás a türelem (az elfogadás) és a várakozás. Komoly lelki megpróbáltatás, mert a jó minőségű heg nem egyik napról a másikra alakul ki.

Mivel a hegek sokáig változhatnak egy gerincműtét után, sem páciensnek, sem más orvosnak sem szabad elhamarkodottan döntést hozni egy esetleges kimetszésről.

A hegeket eltüntetni nem lehet, de halványítani igen.

Mivel hegei még hétről-hétre alakulnak, így a korrekciós műtét 6-12 hónapnál hamarabb, az első műtét időpontjához képest nem ajánlott, ha egyáltalán ajánlható. A hegek kb. 6-12 hónap alatt érik el a végleges állapotot, a gerinc felett vezetett metszések hegei esetleg még később.

Pataki doktor ugyanazt mondaná el Önnek a korai fényvédelemmel kapcsolatban, hogy az UV (nap és szolárium) nagyon árt a friss hegeknek, nem elég leragasztani, hacsak nem UV-szűrővel ellátott a ragtapasz. Az átlagos ragtapasz nem az. Ezen a nyáron szinte ez a legfontosabb teendő hegével kapcsolatban a lent felsoroltak mellett.

A hegek szép gyógyulását befolyásolja az életmód, az utógondozás. Sok esetben szoros kompressziós ágyék-és haskötőt javaslunk, mely alá a hegre behelyezhető egy szilikontapasz. (A szilikontapasznak többszörös hatása van.)

Varratszedés után sokat javítanak a hegkezelő – a heget mechanikailag stabilizáló- tapaszok, a szilikontapasz, a hegkezelő krémek, esetleg diódalézeres kezelés.

Kimetszés – helyreállító hegplasztika – leghamarabb fél éves korban jöhet szóba, ekkor 4 rétegű, fel nem szívódó monofil fonalat érdemes alkalmazni, melyet mozgáskorlátozottság mellett 4-6 hétig bent hagyunk a sebben.

Javasoljuk, hogy először beszélje meg az Önt operáló orvossal a hegkezelési lehetőségeket, illetve a gyógyulási időszak után várható végeredményt! Ezt követheti a plasztikai sebészeti tanácsadás, mely során lehetséges – korai állapotban – pl. fotót is véleményezni.

A hegek szép gyógyulását befolyásolja az életmód, az utógondozás, az is, hogy hol helyezkedik el.  A gyógyulás időszaka tehát több hónap, ahogy a végleges eredmény is.

A hegek kezeléséről ide kattintva tájékozódhat bővebben.

Üdvözlettel:

Sarolta

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.