High profile szilikon mellimplantatumok

2017-02-07

Tisztelt Pataki Doktor Ur! Regota tervezem a mellnagyobbito mutetet, Amerikaban tobb plasztikai sebesznel is jartam konzultacion, azonban kozben kiderult, hogy terhes vagyok, ezert el kell halasztanom a mutetet. A szules utan szeretnem majd megcsinaltatni a melleimet. Onrol nagyon jo velemenyeket talaltam az interneten, es hallottam az ismerosi korben ezert bizalommal fordulok Onhoz. Szeretnek egy - ket kerdest feltenni a mutettel kapcsolatban, mert ugy latom, hogy az europai gyakorlat elter az amerikaitol. SZamomra ugy tunik, hogy otthon meg nem tudtak atvenni a korszeru technikakat! 1. A honlapon azt olvastam, hogy egy ejszakat bent kell tartozkodni a korhazban- lehetseges, hogy nem alszik bent az ember, hanem hazamegy (akar sajat felelossegre)? (Amerikaban a mutet utan fel oraval haza lehet menni) 2. Drain csovet hasznalnak, szukseges-e? (Amerikaban nincs ) 3. Mentor vagy Allegran markaju implantatummal dolgoznak? 4. Van- e ultra high profile implantatumuk (szilikon)? Koszonom szepen valaszat. Tisztelettel: Agata


dr. Pataki Gergely

Kedves Agata !

Nem kevés időt töltöttem az Egyesült Államokban, sok vezető magánklinika szokásait ismerem (Los Angeles, Michigan, Baltimore stb.)  és bízvást tudom mondani, hogy az európai rendszerünk a legtöbb mindenben ekvivalens az amerikaival (betegbiztonságban, sterilitásban, orvosi és szakdolgozói felkészültségben). A felhasznált vagy felhasználható anyagok (pl. implantátum) tekintetében az amerikai piac sokkal szűkebb, mert az extém szigorú minőségbiztosítási szabályok miatt nagyon nehezen kerül külföldi vagy új cég terméke a piacra. Az amerikaiak azonban élen járnak új technikák, gépek, műszerek kifejlesztésében (pl. sajátzsír töltés, lézer doppler, orvosi lézerek stb.) Sok helyről hallom sajnos és nem állja meg a helyét az az egyoldalú általánosítás, hogy a magyar gyakorlatot korszerűtlennek, az európai vagy amerikai átlagnál elmaradottabbnak nevezik.Más európai országokban is, a bizonyítékokon (elsősorban sebészeti, pszichológai és művészeti alapelveken) és a humanista értékrenden alapul a plasztikai sebészet, és ahogy a világon mindenhol, úgy itthon is vannak a fejlődésre gyorsabban és lassabban reagáló szakemberek és osztályok, és a páciensek is változó ütemben fogadják be a megújult gyakorlatokat.  Egy-egy régebbi (adott esetben kevésbé eredményes: pl. izom feletti implantátumbeültetés), de a szabályoknak megfelelő gyakorlat mindenhol hosszabb-rövidebb idő eltelte után kopik ki a mindennapokból. Hazánk összességében nincs elmaradva e területen: a szakorvosképzés, a kötelező továbbképzési rendszer és a szakmai protokollok a legújabb tudást tartalmazzák, és plasztikai sebészetet végző intézmények, praxisok is folyamatosan, bár változó gyorsasággal újítják meg gyakorlatukat.

A kérdései mögé írtam a válaszokat.

1. A honlapon azt olvastam, hogy egy ejszakat bent kell tartozkodni a korhazban- lehetseges, hogy nem alszik bent az ember, hanem hazamegy (akar sajat felelossegre)? (Amerikaban a mutet utan fel oraval haza lehet menni)

Amerikában soha nem lehet hazamenni a műtét után fél órával, mivel az a páciens testi épségét veszélyeztetné. Ez ellenkezne az ottani szigorú szabályokkal. Kivételes esetekben 4 ill. 6 óra után egy közeli hotelbe szokták elengedni a pácienseket mellnagyobbítás után, de ennek javarészt kettős oka van: egyrészt a nagyszámú kis magánklinikánál nincs biztosítva az ottalvás lehetősége (ehhez nagyobb terület és szigorú ügyeleti rendszer és intenzív megfigyelés lenne szükséges), másrészt az Egyesült Államokban még mindig izom fölé helyezik az implantátumok többségét, mely lényegesen kisebb fájdalommal jár, mint a szerintem korszerűbb izom (vagy részben izom) alá történő beültetés.

A hotelben, vagy esetleg otthon nem biztosított a percre és individuálisan adaptált fájdalomcsillapítás, nincs kit helyben kérdezni, ha probléma van és nem lehet például intravénás antibiotikumot adni, mely szerintünk szükségszerű a műtét után legalább háromszor 6-8 óránként.

Így tehát amikor Amerikában a műtét után este elbocsátják a páciens, az egyáltalán nem szakmai maximalizmus.

Nálunk is volt lehetőség hazamenni a műtét estéjén több páciensünknek, de ezek a páciensek többnyire egészségügyi dolgozók voltak és biztosítva volt az éjjeli otthoni szakmai felügyeletük.

2. Drain csovet hasznalnak, szukseges-e? (Amerikaban nincs )

Általában használunk az implantátumbeültetés során drént (kis csövet, melyet az implantátum mellé helyezünk), mert véleményem szerint a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is van annyi savó, melyet érdemes lebocsátani (ha 2 köbcenti, akkor az is sok), valamint általában a vákum által biztosított az implantátum kezdeti elmozdulásának megakadályozására használok elsősorban! drént.

Amerikában tapasztalataim szerint a kollégák nagyjából fele használ drént. Az általam nagyrabecsült kollégák többsége kint használt drént.

3. Mentor vagy Allegran markaju implantatummal dolgoznak?

Német és amerikai implantátumokat használunk jelenleg. Elsősorban Polytech implantátumot használunk a fenti kettő közül, kiemelkedő minősége miatt. Nagyon jó minőségű implantátumnak tartjuk a Mentor és az Natrelle márkát is (Allergan), ugyanakkor nem könnyű velük dolgozni, mert sokkal nagyobb precizitást igényel a beültetése, mint sok más cégé.

4. Van- e ultra high profile implantatumuk (szilikon)?

Természetesen majdnem minden cég gyárt már ilyet. Ezeket  “extra” vagy “ultra high profile”, vagy “projection” implantátumnak mondjuk.

Gyakran ültetek be “high profile” implantátumot, de nem mindenkinél lehet ezzel szép eredményt elérni. Az hogy Önnek melyik profilú, pl. a kerek vagy az anatómiás implantátum adna szebb eredményt, egy személyes konzultáción derül ki.

Az első két kérdéséből és azt követő megállapításaiból sajnos arra következtetek, hogy Amerikában nem a vezető plasztikai sebészeti klinikákon járt. Ez nyilván nem baj, de érdemes kint is és akár a sokkal olcsóbb árak miatt itthon is a legkorszerűbb technikát nyújtó és a legbiztonságosabb kórházi hátteret adó plasztikai sebészeti klinikákat felkeresni.

Őszintén remélem, hogy nem orvosi okoskodásnak tekinti a fentieket, hanem egy orvos őszinte véleményének!

A MELLNAGYOBBÍTÁSSAL KAPCSOLATOS FOGALMAK ÖSSZEFOGLALÓ LINKJE:

http://www.drpataki.hu/mellplasztikainfo

INFORMÁCIÓK A MELLNAGYOBBÍTÁSRÓL:

http://www.drpataki.hu/mellnagyobbitas

http://www.drpataki.hu/mellplasztika

MELLNAGYOBBÍTÁS ELŐTT ÉS UTÁN

A mellnagyobbítás előtti és utáni időszak legfontosabb tudnivalói:

http://www.drpataki.hu/mellnagyobbitas-elott-es-utan

További kérdésével, kérésével forduljon hozzánk bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.