Hullámosodás implantátumos mellnagyobbítás után vékony alkattal

2018-06-12

Üdvözlöm, Doktor Úr! Egy kérdésem lenne és nagyon köszönöm ha válaszol! Februárba volt 9 éve,hogy mellnagyobbító műtétem volt! Mentor implantátum került beültetésre. Eddig nagyon meg voltam vele elégedve. De kb 1 éve,mindkét mellem széle hullámos lett. Eddig csak érezni lehetett,mostmár látni is. 3 éve szültem,nem tudom,hogy számít e ez. 176cm vagyok és 57 kg. 9 éve is ennyi voltam. Akinél volt a műtétem azt mondta,hogy ez teljesen normális,mert vékony vagyok! De 9 éve is vékony voltam,mindig is. De azt mondta ez normális. Ön szerint is az? Nagyon köszönöm előre is a válaszát! Betti


dr. Pataki Gergely

Kedves Betti!

Köszönjük megkeresését. Az Ön által megfogalmazott problémával nagyon nehéz látatlanban és tapintásos vizsgálat nélkül szakmai véleményt mondani, így a lehetséges alternatívákat tudom fölvázolni.

Fontos, hogy egy-két helyen tapintható hullámosodás vékony nőkön normális és elfogadható lehet. Ilyen esetben el kell fogadni, azt hogy implantátum beültetésnél az kiválasztott méretnél nem lehet mindenhol megfelelő szöveti vastagságot biztosítani, s hogy az idegen test hatására a környező szövetek vékonyodhatnak is. Amennyiben ez nem zavarja a pácienst, együtt kell élni a problémával, és rendszeres kontrollokra eljárni.

Ha azonban a hullámosodás látható és markánsan tapintható, akkor megoldást kell találni! Ebben az esetben implantátumcsere jelenti a probléma valódi megoldását, vagy pedig a testsúly növelése (ám ez utóbbi legtöbbször nem oldja meg, csak elfedi a problémát).

Diagnosztikai szempontból lényeges, hogy ki kell zárni a tokzsugorodást, mert a hullámosodás gyakran 3-as fokú tokzsugorodást is jelez. (A tokzsugorodásról, illetve annak súlyossági fokozatairól ITT olvashat bővebben.)

Jól tapintható – és adott esetben látható – hullámosodás főként leginkább akkor szokott előfordulni, ha:

  • az implantátumot izom fölé helyezték,
  • sima felszínű és kerek implantátumról van szó,
  • a dual plane technikánál a mell belső-alsó negyedénél a széles mellizmot teljesen és magasan leválasztják, előidézve így hogy annak tartásvesztése lesz, feljebb húzódik, így évekkel később befelé mozdulhat az implantátum, és az izom hiánya miatt a kötőszövetet, zsírszövetet elvékonyítja: tapinthatóvá válik a „hullámos széle” (mely arra utal, hogy a tokban az implantátum kissé összeesett),
  • a nagymértékű fogyás után, elvékonyodott szöveteknél,
  • a fentiek kombinációjának gyakori fennállásakor.

Nagyon vékony nőknél sajnos nem lehet elvárás, hogy évek múlva ne legyen enyhén tapintható az implantátum.

Megoldás lehet enyhe esetben a tokfelszabadítás, a tok helyi bemetszése, továbbá sajátzsír-beültetés a tok mellé (a probléma elfedésére).

Ha a kezelőorvossal az implantátumcsere mellett döntenek, megfontolandó a zseb-, a méret- és a formaváltás, illetve a felületváltás poliuretán bevonatú implantátumra, melynél várhatóan csak jóval később vagy egyáltalán nem fordul elő ilyen jelenség a tapasztalatok szerint.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.