fbpx

Implantátum elmozdulás edzés mellett

2016-04-22

Tisztelt Doktor Úr! 2014 márciusában mellnagyobbító műtéten estem át. Silimed 335cc MD, izom alá. Két napja észrevettem hogy elcsúszott a jobb oldali implantátumom. 1 hónapja elkezdtem edzeni,de nem dolgoztam nagy súlyokkal. Ma elmentem az orvosomhoz,aki azt mondta hogy ez egy nagyon ritka dolog,ami Velem történt. Túl erős az izomzatom,és mivel az implantátum izom alatt helyezkedik el,így az implantátum szélei valahogy behajlottak,és ott egymással dörzsölődtek,majd ezek után elmozdult az implantátum. Azt mondta hogy műteni kell. Én úgy gondoltam ha megműttetem újra,akkor nagyobbat rakatok be. Ami 435 cc silimed,magas profilu implantátum. Kérdésem az lenne,hogy ilyenkor a teljes összeget újra ki kell fizetnem,valamiféle garancia nem jár,főleg ilyen rövid idő után? Illetve tényleg ez lehet az oka annak,hogy elmozdult az implantátumom? Azt mondta hogy most egy réteggel feljebb tenné az implantátumot,összevarrná itt az izmot. Ön szerint így már rendben lenne? Nem biztos hogy szívesen feküdnék újra nála kés alá ezek után.:) Válaszát előre is köszönöm! Kinga


dr. Pataki Gergely

Kedves Kinga!

Sportolók esetében nagyon fontos a precíz a mindenre kiterjedő “kimérés” és tervezés, illetve nem könnyű az optimális méret, forma, implantátum felszín és pozíció kiválasztása sem a meglévő testi adottságok és a várható terhelés mellett.

Sajnáljuk, hogy nemrég elvégzett plasztikai sebészeti műtéte nem hozta meg a várt eredményt.

Esete nem gyakori (a mi praxisunkban ilyen nem fordult elő), és véljük, hogy előző plasztikai sebésze mindent megtett, hogy egyénre/egyéni életmódjára szabott műtétet kapjon a késői szövődmények elkerülésére. Nem mindig sikerül.

A leírt tünetek szerint az implantátum elmozdulása a levelében a leírt erőteljes edzés és egyéb tényezők hatására jöhetett létre. Az utókezelésnél rendkívül fontos a nagyon szoros és pontosan illeszkedő melltartók hordása, de ez önmagában nem elegendő. A nehéz súlyokkal mellizomra történő edzést (izom alá beültetett implantátum esetében különösen) 6 hónapig kerülni kell.

Garancia az implantátumra van, illetve arra, hogy orvosa a legjobb tudása alapján végzi el a műtétet. Ilyen problémás, elmozdulással járó esetben nyilván orvosa egyéni döntése alapján járhat kedvezmény, vagy csak a műtéti költségeket kell fizetnie. Az orvosa által felajánlott izom fölé történő átültetés jó megoldás is lehet a leírt esetben, de csak nagyon kevés problémánál vezet kiváló eredményhez, hiszen általában fordítva járunk el: izom alá ültetünk a mirigyállomány alól korrekcióképpen.

Cserénél mindeképpen meggondolható a nagyobb implantátumra, illetve más formára történő váltás. Nehéz látatlanban megmondani, hogy mekkora a jó méret. Személyes vizsgálat és mérések szükségesek. Általánossában jellemző, hogy a páciens csak picit nagyobbnak tűnő implantátumot szeretne, picit feszesebbet, de az ehhez szükséges új méretet alulbecsüli (sőt mi plasztikai sebészek is néha alulbecsüljük).

Mi általában a fenti célok eléréséhez implantátumcseréknél az 1,4-1,6-szoros szorzót alkalmazzuk, pláne, ha izom feletti kerek implantátumról anatómiásra kell áttérni izom alá történő beültetéssel. Egy kerek 300-as (300 köbcentis) implantátumot tehát pl. kb. 450-esre cserélünk.

Érdekességképpen pl. egy 310-es kerek közepes projekciójú implantátum lehet pl. 12 cm átmérőjű és 4,4 cm projekciójú, egy másik cég terméke egy 480 köbcentis anatómiás implantátum pedig pl. 12,8 cm alapátmérőjű, 12,8 cm magas és 6,5 cm projekciójú. Szemből tehát alig kelt nagyobb hatást az utóbbi, pedig 170 köbcentivel nagyobb. A projekciója miatt a bimbó szöge sokkal jobban fog állni egy ilyen beültetésénél, közelebb lesz az optimálishoz.

Az Ön által leírt mértékű méretváltás azonban nem biztos, hogy a várt eredményhez vezet, ezt le kell ellenőrizni. Szintén fontos megemlíteni, hogy jelenleg a Silimed implantátumok minőségi tanusítványát felfüggesztették, így amíg ezt vissza nem kapja a cég – véleményem szerint – érdemes más típust választani.

Milyen okok állhatnak a problémák hátterében?

 • Ez lehet az implantátum helyének kialakítása: a zseb méreti anomáliája (túl kicsi vagy túl nagy zseb) okozza a tüneteket
 • Lehet az, hogy az implantátum kerek, és ezáltal jobban elmozdul az izom alatt.
 • Lehet az, hogy az implantátum túl nagy és túlzott izomfeszülést gerjeszt, mely tokzsugorodást vált ki.
 • Lehet az, hogy az implantátum kicsi, így holtjátéka miatt alakul ki tokzsugorodás.
 • Lehet az is, hogy a mozgás miatt az alsó pólus szövetei elvékonyodnak, és reakcióképpen az alsó pólus „megerősítésére” termel a szervezet itt több kollagénrostot, amely a jelzett területen tokzsugorodáshoz vezet
 • Lehet az, hogy az implantátum sima felszínű, vagy nem megfelelően texturált, és emiatt mozdul el és tokosodik.
 • Lehet, hogy nem szabadították fel kellően az izmot, és rossz irányba húzza, vagy elnyomja az implantátumot (pl. nem vették figyelembe a nagy mellizom eredésének variációit).

A jelenlegi tokosodásának oka az implantátumot vagy a zsebet érintő fenti problémák összessége vagy kombinációja lehet.

Tanulmányok szerint a műtét alatt a bőrről a mellbe jutott csekély számú kórokozó is jelenthet későbbi problémát, amelyek az implantátumon biofilm képződést segítenek elő, ezáltal a folyamatos szöveti irritáció miatti több szöveti exutátum (savós folyadék) miatt jobban csúszik el az implantátum (pláne, ha nem könnyebben kitapadó polyurethan vagy makrotexturált felszínnel rendelkezik).

Korrekciós lehetőségek:

A korrekció mindenképpen új és összetett műtétet igényel. Adott esetben implantátum pozíció-, méret-, formaváltás és felületváltás szükséges.

Általában a mellnagyobbítást követő problémás eseteknél elsősorban a mirigyállomány alá beültetett implantátum izom alá való átültetése segít, de itt pont a fordítottja adhatja az üdvözítő megoldást. (Tehát az izom alá beültetett implantátum egy réteggel feljebb (az izombőnye, vagy mirigy alá történő átültetése.) Ez csak speciális felületű implantátumokkal javallt.

Segíthetnek az következő lépések:

 • izomfelszabadítás, illetve az izom vertikális és a horizontális meridiánoknak megfelelően kis felületes bemetszésekkel történő felszabadítása az izom műtét közbeni tágítása (szövetmanipuláció)
 • Az implantátum kivétele izom alól, és felszabadítás után az implantátum izombőnye (subfasciális), vagy esetleg mirigy alá történő áthelyezése, így az izommozgás kevésbé hat az implantátumra és az az extrém terhelés alatt jobban megőrzi formáját
 • Felületváltás lehet szükséges. Itt az egyik legjobb felület a szekunder műtéteknél a polyurethan felszín, amely bizonyítottan kisebb tokzsugorodással jár, és hatására az implantátum még izom feletti helyzetben is nehezen mozdul el.
 • A tok részleges vagy teljes kivétele, átalakítása lehet szükséges a fentiekkel kombinációban.

Várjuk egy személyes konzultációra,  ahol statikus és dinamikus szempontok miatt vizsgálhatjuk meg a problémát.

Korrekt terápiás javaslatot az előző műtét leírásának ismerete után és az Ön pontos vizsgálatára alapozva lehet készíteni.

Amennyiben szeretne eljönni személyes konzultációra, várjuk!

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.