fbpx

Implantátum eltávolítás sebfertőzés miatt

2020-04-03

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztus 8-án volt a mellnagyobbító műtétem. Mentor 325cc moderate plus implantátumot kaptam. Rá egy hónapra el kellett távolítani az implantátumot sebfertőzés miatt. A jobb oldali implantátummal minden rendben. A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat hogy a szervezetem lökte ki az implantátumot? Illetve hogy ha már egyszer ez megtörtént velem, akkor nől az esélye az ismételt sebfertőzésnek ha vissza lesz helyezve az implantátum? Az utolsó kérdésem pedig az lenne ha ugyanúgy a 325cc implantátum kerül vissza helyezésre akkor nem lesz különbség a két mellem között, nem kell ilyenkor picivel nagyobb az elhalt szövetek miatt? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel, K. Viktória


dr. Pataki Gergely

Kedves Viktória!

Köszönjük, hogy írt nekünk és megtisztelt bizalmával.

Az orvosi szilikonnal kapcsolatban nem ismer a tudomány kilökődési reakciót, a „medical grade” szilikonkapszula (implantátum tokja) inerg (semleges) anyag, emberi és állati szövetekben gyulladást, betegséget, egyéb szöveti izgalmat, pláne fertőzést nem okoz. Klinikánkon az elmúlt évtizedben rendkívül ritka volt az implantátum befertőződése a magas szintű higiéniai protokolljainknak és megelőzési szabályainknak megfelelően.

Olyan fertőzés, mely az implantátum eltávolítását teszi szükségessé, szinte kizárólag bakteriális eredetű (nagyon ritkán gomba, vagy amőba). A baktérium a legnagyobb valószínűséggel a műtét során jut be a szervezetbe, ennek több műtéttechnikai háttere is lehet. Rendkívül ritkán haematogén (véráramból) vagy lymphogen (nyirokérrendszeren keresztüli) fertőzést is ismerünk.

Implantátum salvage (mentés) keretein belül mód nyílhat az implantátum megtartására, ha a szervezet jól reagál a célzott antimikróbás terápiára és a párhuzamosan alkalmazott öblítő-szívó drenázsra. Sajnos azonban általában nem jár sikerrel ez a „mentőakció” és az implantátumot 3-6 hónapig nélkülözni kell. Jó esetben a páciens ezt lelkileg tolerálni tudja mellimplantátum esetén.

Elviekben letokozódott baktériumok miatt nagyobb lenne az esélye az ismételt sebfertőzésnek, ha új implantátum lesz visszahelyezve, mégis gyakorlatban irodalmi adatok alapján ez a fokozott esély elenyésző, pláne ha a váladékozás megszűnése után minél több hónapot tölt a szervezet nyugalomban a következő műtét előtt, és a műtét extrém sterilitási kautélák mellett kerül elvégzésre.

Az újbóli beültetés előtt fel kell mérni a szövetek zsugorodottságát, sorvadását, esetleges megereszkedés kialakulását és a szöveti viszonyok figyelembevételével kell kialakítani a pontos szimmetriát. Ez igen jó absztraháló képességet és előrelátást igényel plasztikai sebészétől.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.