Implantátum-eltávolítás vagy csere? Mi a megoldás idősebb korban?

2018-06-26

Kedves doktor úr! Kérem olvassa el levelem. Remélem a választ még ha nem is posztolják ki, hiszen majd olvasni fogja nem vagyok egy szilikonreklám. Mara vagyok ,43 éves . 24 évesen döntöttem úgy, hogy a mellnagyobbítást választom. Akkor is fontos volt az egészségem, és a legjobb minőségű kohezív géllel töltött implantátumot választottam. Kár ezt már latolgatni, hogy mit mondott az orvos és én mit fogtam fel ,mert sajnos total úgy emlékszem hogy azt mondta nekem,hogy ez a műtét egy életre szól, és nem kell cserélni az impit. Természetesen 15 év után már nem volt szép , az egyik zsugorodni kezdett,így cserélni kellett. Orvost váltottam mert nem akartam b kosárnál nagyobbat,és sajnos az első orvosom azt eröltette hogy nagyobb legyen. Orvosváltással is műtétem jól sikerült. Nem lett nagyobb, és nem lóg ,szerencsém van(az olvasottak után) be is fogadta a szervezetem, van egy kis rippling, de el tudom fogadni 😊. Viszont ami nagyon foglalkoztat mostanában, hogy mi vár rám e tekintetben a hátralévő életemben, hiszen fiatalon,amikor még elvileg regenerálódnak a sejtjeink…még így is 15 évet bírt akkor most hogyan fogunk kinézni 70 évesen? Erre sajnos azt mondta nekem az első orvosom hogy azok a hölgyek akik mellet nagyobbítatnak erre nem szoktak gondolni. Bocsánatot kérek , de kivétel vagyok és szerintem még bőven vannak társaim. Lehet ítélkezni hogy hiúságunk áldozatává válunk. Nem vagyunk sem szentek sem angyalok. De a legjobbat szeretném kihozni a helyzetből ha már megcsináltam magamnak a problémát. Ha a legjobb esetben 20 évet bír az implantátumom,akkor 54 éves leszek amikor következne a műtét(jobb esetben ha ráverünk még pár évet, de 60 évesnél tovább biztosan nem húzom) Sajnos az én orvosom idősebb korban van ,javában nyugdíjas lesz. Mindenképp másik orvost kell majd keresnem. Ezért is írok. Az ön oldala nagyon bizalom ébresztő😊. 100% -os a döntésem , hogy nem tetetnék be a régi implantátum helyére újat. Ha csak valami nagyon meggyőző érvet olvasnék, vagy találkoznék olyannak aki idősen is teljes, és nő implantátummal együtt. Mert ilyet nem nagyon lát az ember a neten sem sehol, csak a nevetségesebb nem követendő példákat. Nem nagyon találtam implantátum eltávolításával kapcsolatban írásokat, de valami azt sejteti, hogy ez kockázatos, és talán nagyobb műtét, nehezebben gyógyul mint a mellnagyobbítás. Itt jön a kérdés: Ha ez nagy műtét, akkor nem érdemesebb-e fiatalabban elvégeztetni. Lehet jobb ha nem várja meg az ember a muszály kategóriát. A szervezet regenerálódása szempontjából nem szerencsésebb-e? Hiszem hogy sok egészségére igényes nő hozza majd meg ezt a döntést. Hiszen rengeteg nő tetet be implantátumot, és ez a korosztály még fiatal. Ez probléma 20 év múlva beérik sajnos. Évekkel érik a személyiség és háttérbe szorul a külsőség. valamint félő hogy 70-80 éves korban régen műtött implantátumos mell nem túl esztétikus.(biztosan vannak kivételek én tiszteletben tartom a más döntését) Kor csak egy szám. Én unokáját pátyolgató egészséges nagymama kort álmodtam meg magamnak.Nem szeretnék 70 évesen mellplasztika elött állni (már ha az altatást engedné az egsézségem) . Én csak próbálom ezt az egészet reálisan látni. UI.: Tudja mi a fura Doktor úr? Megműtettem a melleim, mert nem tudtam akkor elfogadni hogy kicsike, azt gondoltam minden pasi azt vislatja hogy nincs, és sajnos csak ennek hiányát láttam a tükörben. Szépek lettek műtét után, de soha nem éreztem magaménak. Ha az idézőjeles szépségemre gondolok,hogy mi lehet vonzó rajtam,,a mellem eszembe sem jut . Soha nem lett éke a testemnek. most meg szinte csupán egy probéma forrása. De nyilván ha nem is a méret a lényeg, az ember szeretne egy elviselhető látványt a tükörben látni. -volt már ilyen kérés? implantátum végleges eltávolítása?mi a tapasztalat? Talán felvarással még viselhető látványt is lehet elérni,még ha nagyon aprócska mellekről van is szó.. Ha erre kerül a sor számít hogy az implantátum mennyi idős (problémamentes implantáumról van szó) 10-15, vagy akár várjam meg a 25 évet ha nincs gond? eltávolítás szempontjából számít az utolsó műtét után eltelt idő? Az ön munkája gyönyörű, főleg amikor valóban boldogságot okoz hölgyeknek, és álmokat vált valóra. Az én kérésem, kérdésem nincs ilyen felemelő. És biztosan nem is motiváló, hiszen szépíteni hivatott a hölgyeket. De aki így gondolkodik mint én, az ugyanúgy visszakapja önmagát a műtét által. És talán nem kisebb kihívás ez sem mint egy mellnagyobbítás. És higgye el ,ugyanolyan hálás lennék ,mint aki nagy mellekre vágyik. A problémám nem tűzoltás, és nem is sürgős 😊 .A legnagyobb tisztelettel várom a választ , és reális gondolatot a témáról. Köszönöm hogy elolvasott.! M.


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Nagyon köszönöm a kérdését. Hál’ Istennek nem eszik ilyen forrón a kását, van remény! 🙂

Vegyük sorban a történetet és a kérdéseit:

Majd’ 20 évvel ezelőtt Ön egy jó döntést hozott meg a sikeresen elvégzett mellnagyobbítással. Nagyobb testi-lelki összhangra lelt; önbizalma növekedett. Gondoljon bele, hogy mi minden TÖRTÉNT MÁSKÉPP ennek következtében az Ön életében. Nagy változásokról tudnak beszámolni páciensek, bizonyára Önnél is hasonló pozitívumok sora történt. Az időben elvégzett sikeres implantátumcserével ismét jól döntött, hosszú évekig lehet nőiessége díszeivel, szimbólumával továbbra is boldog.

A női mell mérete és formája az egész élet során változik. Talán nincs is olyan szervünk, melynek ilyen óriási alaki és méretbeli változása lenne. Ehhez kell a plasztikai sebészetnek alkalmazkodnia, és megfelelő módszerekkel a szép formát, az állandóságot biztosítania. Ha ma egy fiatal nő a húszas évei elején elhatározza, hogy mellnagyobbítást végeztet – amennyiben megfelelő minőségű, borítású, nagyságú, formájú implantátum kerül a megfelelő technikával a megfelelő helyre –, akkor a mai modern, korszerű implantátumokkal akár 15-20 évig is hordhatja. A vélhető testsúly- és hormonális változások miatt a mell méretbeli és alaki változásokon mehet keresztül, a szövetek vékonyodhatnak. Egy jól megválasztott implantátum véleményem szerint segíthet a mell formájának megtartásában, azaz gátolhatja a mell öregedését (pl. megereszkedését) azáltal, hogy helyben tartja (kifeszíti, stabilizálja) a szöveteket. (Ez a hatás kellően egy jól megválasztott külső melltartó hordásával kombinálva érhető el.)

Egy 35-45 éves korban elvégzett implantátumcserénél további 15 évre számíthatunk egy korszerű implantátummal, mely után ismét lehetőség van egy implantátumcserére. De sok esetben akkor már az úgynevezett downsizingra (méretcsökkentésre) van szükség, valamint belső és/vagy külső felvarrásra, mivel a mell zsírállománya 50 év felett hormonális hatásra megnövekedhet.

Egy példát hadd emeljek ki: Gerow és Cronin amerikai plasztikai sebészek 1962-ben végezték el az első szilikon implantátum beültetést Timmie Jean Lindsey-n, aki akkor a húszas éveiben járt. A műtét sikeres volt, és azóta mintegy 40 millió sikeres mellnagyobbítás követte. Timmie Jean Lindsey ma 80 éves, és 4 mellplasztikai műtéten van túl. Élete egyik legjobb döntésének véli a fiatalon elvégeztetett mellplasztikát – még akkor is, ha az 55 évvel ezelőtt beültetett modellek a kezdeti stádiumban lévő fejlesztések voltak. Nem csak az Ő története erősíti meg a szilikon implantátummal történő mellnagyobbítások legitimációját, hanem a tudomány is: gondolok itt a retrospektív elégedettségi felmérésekre és egyéb pszichológiai kutatási vizsgálatokra.

Ma a hölgyek 60-70 éves korban – messze a menopauza után is – szexuálisan aktívak tudnak maradni egészséges életmóddal és megfelelő enyhe hormonpótlással. Ezzel az ilyen korú férfiakhoz hasonlóan egy boldog és hosszan tartó párkapcsolatot szolgálhat az az aktivitás, melyhez szükség szerint a plasztikai sebészet is adhat egy kis segítséget azáltal, hogy egy érettebb nő is vonzóbbnak, szebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát. Arról nem is beszélve, hogy férje, partnere – mint férfi, vizuális kódoltsága lévén – a formásabb idomokban is a vonzóbb nőt látja. Akárhogy szeretnénk is, hogy ez másképp legyen, millió évek során szocializálódott és alakult agykérgünk ösztönei dominálnak optimális esetben kulturális szokásainkkal és nevelésünkkel összhangban, de legalábbis azokkal kölcsönhatásban.

Nem ritka, hogy 60-70 éves hölgy kér arra, hogy cseréljük implantátumát korszerűbbre, illetve formázzuk mellét fiatalosabbra. Megtesszük. Segítünk. Voltak olyan eseteink is, amikor 70 feletti egészséges hölgynél került sor primer implantátum beültetésre. Nem okozott etikai problémát a hölgy testi-lelki egészségét, harmóniáját szolgálni. Miért ne lehetne valaki 70 évesen is fiatalosan vonzó, egyben unokáját tanítgató hölgy? Az emberi evolúció képes volt erre, és egyes nyugati típusú társadalmakban (Amerikai Egyesült Államok) ez nemhogy lehetőség, hanem – nem biztos, hogy helyesen – sokszor elvárás is.

Ezek a fenti esetek azonban ritkábbak. A gyakoribb az, hogy 60-70 környékén elhízás miatt kisebb és más formájú implantátumot kérnek a hölgyek, vagy – ez egyelőre kis százalékban fordul elő – az implantátum kivétele mellett döntenek. Sokszor ilyenkor van elegendő mellállomány a szép és arányos formák biztosításához, de külső mellfelvarrás kell a kivétel miatt keletkező bőrfelesleg megszüntetéséhez. A korosabb embereket – tapasztalatom szerint- a hegek kevésbé érdeklik, ráadásul egészséges időseknél ritka a túlburjánzott vagy kóros hegesedés.

Megjegyzendő, hogy maga az implantátum kivétel technikailag nem nehéz, nem bonyolult műtét, gyorsan gyógyulhat utána. Az implantátum kivétel önmagában is elfogadható (elviselhető), „normális” eredményt adhat (szép is lehet), ha a viselőnek van saját mellállománya megfelelő zsírvastagsággal. De gyakran lehet szükség az optimális formához belső és/vagy külső felvarrásra, vagy az alább leírt zsírral történő térfogatpótlásra. Az esetleges formaváltoztató, kiegészítő beavatkozások határozzák meg egy műtét bonyolultságát, de még ha több órásak is, semmiképpen sem megterhelőek egy egészséges idős páciens számára. Annyit mindenképpen hozzá kell fűzni, hogy ezek a műtétek nyilván nincsenek benne az első műtét árában, a plasztikai sebész orvosi munkáját és a felhasznált anyagokat minden esetben meg kell fizetni.

Egyre terjedő alternatíva lehet idős korban (de akár évtizedekig implantátumot hordó fiatalabbaknál, szüléseket és szoptatásokat követően is) az implantátum kivétel mellett az együlésben történő felvarrás és a mikrostrukturális sajátzsír-visszatöltés. Sőt előfordulhat, hogy önmagában a saját zsír is elegendő lehet a szép formákhoz. Ez akkor lehetséges, ha a páciensnek kis implantátuma volt, és a szöveti rétegek vastagok, hiszen nem a kivett implantátum által hátrahagyott üregbe töltünk, hanem a mellette lévő szövetekbe.

Nagyon szép eredményeket lehet sajátzsír-visszaültetéssel elérni, a páciensek teljes megelégedettségére.

Van tehát remény, és van megoldás!

A fentieket leírva remélem, hogy egy fiatalon kellő precizitással elvégzett műtét sok és tartós boldogságot okoz a hölgyeknek, és – ahogyan Ön írja – valóban álmokat vált valóra.

Reményeim szerint a válaszok másoknak is motivációt adhatnak egy ilyen műtét bevállalásához, Önnek pedig a plasztikai sebészet által szebbé-jobbá tett harmóniájának és a vele járó következmények elfogadásához!

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.