fbpx

Ismételt tokzsugorodás fizikai munka mellett

2016-04-10

Tisztelt Doktor Úr! Én jelenleg Hollandiában dolgozok egy élelmiszer üzemben. Ez jelenleg eleg kemeny fizikai munkat tesz ki. Sajnos ebbol adodoan merul fel a problemam is. 2008 ban volt egy mellnagyobbitasom 275cc koheziv implantatum lett berakva. Majd 2011 ben ki kellett cserélni mert 90 % elfordult a jobb oldali implantatum és problémákat okozot a konyokom folyton fájt ami később kiderült ettől volt. Műtét után teljesen megszűnt.Majd beraktak egy 445cc újabb implantatumot.Sajnos pár hónapja jobb oldalt eleinte a melltarto alatt a femnel fura nyomás fájdalmat éreztem.Majd egyre sűrűbben kezdett el fájni időközönként a jobb mellem. Gondoltam a lancmelleny és a fizikai munka miatt.De a fájdalom kiterjedt a jobb oldali lapockám irányába is erős hatni fájdalom ami már szinte sokszor elviselhetetlen. Ez egy tenyérnyi nagyságban van jelen. Kb 3 hete tusoltam és észrevettem egy nagy fura ilyeszto csomót a jobb mellem alján ahol a vágás van. Megilyedtem mert kicsit olyan érzés a tapintas mintha az izom szetnyilt volna és kilóg egy kis rész az inplantatumbol de a bor nem nyílt szét.Ma végre sikerült eljutni orvoshoz itt Hollandiában ahol ultrahangos vizsgálatot csináltak. Az orvos azt mondta el van mozdulva az inplantatum és tokosodas látszik.Nagyon el vagyok kenodve. De annak örülök daganatot nem láttak. Bár sajnos itt nagyon fejletlen és pontatlan az orvosi ellátás.Azt is észre vettem ha sima sport melltarto van rajtam szemmel is feltűnően látszik a jobb mellem feljebb van és kemeny folyton duzzadt is. Nem tudom így ezek után mik a lehetőségek.Sajnos nagyon nem tudok hazajarni olyan a munkaadó hogy ezekre a vizsgálatokra sem akarták elengedni. De muszály meggyogyulnom. Ha haza is megyek akkor szeretném úgy intézni hogy akkor már havan esély műteni is szeretném egybe mert nem tudok utazgatni. Sajnos ezt max júniusra tudnám tervezni. Tudom konzultáció szükséges de legyenek szivesek átlátni innen nehezebb intézni bármit is. És szeretnék kérni egy összeget mégis mire számíthatok. Mert addigra nekem ezt a pénzt össze kell gyujtenem.Sajnos erre nem számítottam. En pont a családi mert és a 4 gyermekekért jöttem ki dolgozni. De ezt muszály megcsinaltatnom. Ha esetleg lehetséges az elotorlesztes is az is nagyon jó lenne mert mire mennek addigra ki tudnám fizetni. Kérem ha lehet minél hamarabb válaszoljanak csak hogy megnyugodjak.Mi önök szerint a lehetőség és a kockázat. Az implantatum izom alá van betéve. Nem kerestem és nem is szeretnék máshoz fordulni mert önök nagyon szimpatikusak tűntek. Elnézést a sok információért. És köszönöm előre is a válaszukat. Marietta


dr. Pataki Gergely

Kedves Marietta!

Sajnálom, hogy kétszeri plasztikai sebészeti műtét sem hozta meg a várt eredményt.

Esete bonyolult, és gondolom, hogy előző plasztikai sebésze(i) mindent megtettek, hogy egyénre/egyéni életmódjára szabott műtétet kapjon, a késői szövődmények elkerülésére. Ez nem mindig sikerül.

A leírt tünetek alapján az újabb tokosodás oka, hogy a levelében a leírt erőteljes fizikai munka (húsüzem, láncmellény használata) nem tesz jót egy nem optimálisan beültetett, nem optimális méretű, formájú és felszínű implantátumnak az adott testi adottságok (kötőszöveti rugalmasság) mellett. Nyilván, ha a második próbálkozás mellett is elmozdulás, csomóképződés, kontúrdeformitás és tokzsugorodás, nem várt fájdalom jelentkezik, akkor több dolog sem optimális. Ráadásul maga az optimalitás a páciens életmódjának változásával is változhat.

Milyen okok állhatnak a problémák hátterében?

 • Ez lehet az implantátum helyének kialakítása: a zseb méreti anomáliája (túl kicsi vagy túl nagy zseb) okozza a tüneteket
 • Lehet az, hogy az implantátum kerek, és ezáltal jobban elmozdul az izom alatt.
 • Lehet az, hogy az implantátum túl nagy és túlzott izomfeszülést gerjeszt, mely tokzsugorodást vált ki.
 • Lehet az, hogy az implantátum kicsi, így holtjátéka miatt alakul ki tokzsugorodás.
 • Lehet az is, hogy a mozgás miatt az alsó pólus szövetei elvékonyodnak, és reakcióképpen az alsó pólus „megerősítésére” termel a szervezet itt több kollagénrostot, amely a jelzett területen tokzsugorodáshoz vezet
 • Lehet az, hogy az implantátum sima felszínű, vagy nem megfelelően texturált, és emiatt mozdul el és tokosodik.
 • Lehet, hogy nem sikerült kellően felszabadítani a széles mellizmot, és rossz irányba húzza, vagy elnyomja az implantátumot (pl. nem vették figyelembe a nagy mellizom eredésének variációit).

A jelenlegi tokosodásának oka az implantátumot vagy a zsebet érintő fenti problémák összessége vagy kombinációja lehet.

Tanulmányok szerint a műtét alatt a bőrről a mellbe jutott csekély számú kórokozó is jelenthet későbbi problémát, amelyek az implantátumon biofilm képződést segítenek elő, ezáltal okoznak tokzsugorodást idővel.

Az izommal történő nagyobb mozgathatóság a hyperanimatio, amely izom alatti tokzsugorra utal.

Korrekciós lehetőségek:

A korrekció mindenképpen új és összetett műtétet igényel. Adott esetben implantátum pozíció-, méret-, formaváltás és felületváltás szükséges.

Általában a mellnagyobbítást követő problémás eseteknél elsősorban a mirigyállomány alá beültetett implantátum izom alá való beültetése segít, de itt pont a fordítottja adhatja az üdvözítő megoldást. (Tehát az izom alá beültetett implantátum egy réteggel feljebb (az izombőnye, vagy mirigy alá történő átültetése.) Ez csak speciális felületű implantátumokkal javallt.

Segíthetnek az következő lépések:

 • Izomfelszabadítás és az izom 3D architecturális beirdalása (ez úgy kell elképzelni, mint ha egy foldgömböt, focilabdát vagy kupolát a vertikális és a horizontális meridiánoknak megfelelően kis felületes bemetszésekkel felszabadítanánk), release és scoring (az izomtapadás további leválasztása, az izom ill izomhártya műtét közbeni többszörös részleges beirdalása és tágítása ) illetve egyéb szövetmanipuláció.
 • Az implantátum kivétele izom alól és felszabadítás után dual plane-be való áttétele (ha jelenleg túl nagy része van izom alatt).
 • Az implantátum izombőnye alá történő áthelyezése (subfascialis), így az izommozgás kevésbé hat az implantátumra, és az az extrém terhelés alatt jobban megőrzi formáját
 • Felületváltás lehet szükséges. Itt az egyik legjobb felület a szekunder (másodlagos) műtéteknél a polyurethan felszín, amely bizonyítottan kisebb tokzsugorodással jár, és hatására az implantátum még izom feletti helyzetben is nehezen mozdul el.
 • A tok részleges vagy teljes kivétele, átalakítása lehet szükséges a fentiekkel kombinációban.
 • A teljesség kedvéért ritkán a botoxnak is lehet szerepe az izom alatti implantátummal kapcsolatos problémák kezelésében, mivel az képes időlegesen elernyeszteni a túlfeszülő izmot.

Korrekt terápiás javaslatot az előző műtét leírásának ismerete után és az Ön pontos vizsgálatára alapozva lehet készíteni. Árat is ezek után lehet adni.

Amennyiben szeretne eljönni személyes konzultációra, várjuk!

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.