Keloid

2011-01-07

Kedves Dr. Pataki Gergely! Zsófia vagyok, 22 éves tanuló. Már évek óta egy keloidos heget kell viselnem a mellkasom bal oldalán, ami egyre csak nő és folyamatosan fáj. Több bőrgyógyásznál és plasztikai sebésznél is jártam, sajnos egyikük sem kecsegtetett semmi jóval. Ez a heg egyébként eredetileg egy kis pattanáskinézetű valami volt mindenféle tünet, fájdalom vagy elváltozás nélkül. Annyira emlékszem a keletkezését illetően, hogy egy apró fehér valamit pattanásnak néztem és párszor megkíséreltem kinyomni... hát nagyobb lett, de még ekkor sem fájt. Elmentem vele bőrgyógyászhoz, aki azt javasolta, ha zavar, műttessem le. Így történt, legnagyobb szerencsétlenségemre. A műtét után, a varrat eltávolításakor jól megszenvedtem, az orvos jól megtépte a makacs varratot, bár nem hiszem, hogy ennek következménye lenne a mostani állapot. Szóval a műtét után úgy 1-2 héttel észrevettem, hogy a varrat helye egyre duzzadtabb, még mindig, sőt egyre erősebben fájdalmas. Az idők folyamán mindjobban kiemelkedett a bőr felületéből, mára kb. fél cm magas és 4-5 cm hosszú. Körülötte mindig kipirosodik, majd a piros rész lassacskán hozzá nő a heg többi részéhez. szörnyen fáj... próbálkoztam hegkezelő szilikonkrémekkel, tapasszal, sőt, még valami injekciót is szúrtak bele egyszer, persze semmi nem használt. Tudna esetleg valami tanáccsal szolgálni számomra? Türelmét és kedvességét előre is megköszönöm! Tisztelettel: Fintor Zsófia


PMA

Kedves Zsófia !

Gyakran a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza a keloidos heget. Az Ön által említett módon is kialakulhat keloid.
Bizonyos bőrtípusok esetén is gyakoribb.
Bizonyos testtájékok, különösen aktív izmok felett, de a szegycsont felett is hajlamosabb arra, hogy túlburjánzzon, nagyobb, vastagabb hegeket képezve. Nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége, ha a seb fertőzött (az Ön esete is ezt mutatja).

A szilikon tapaszt és szilikon gél alkalmazásával személyes tapasztalatom nagyon jó, de keloid esetén csodát ne várjunk . A bőrfelszínből nagyon kiemelkedő hegek esetében kompresszióval kombinálva az esetek nagy részében jelentős javulás érhető el.

A keloidok (túlburjánzott heg) esetében hatásos lehet a szteroid-terápia, a sugárkezelés, krioterápia (fagyasztás) és a lézerkezelés, valamint a szövetkímélő plasztikai sebészeti hegkimetszés.

Amennyiben gondolja szívesen megvizsgálom és a látottak alapján elmondom egyénre szabott terápiás javaslatomat !

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.