fbpx

Kérdések mellplasztikai konzultáció után: milyen implantátum jó nekem, és felvarrás muszáj-e?

2018-05-01

Kedves Doktor úr! Az alabbiak miatt kerestem telefonon. Az én műtétemmel kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének. A konzultáció óta volt alkalmam áttanulmányozni az ajánlatban szereplő implantátumoktól az interneten lelérhető információkat. Nekem a Polytech márka szimpatikusabb, mint a Natrelle. Ami az utóbbi mellett szól, hogy, azonos szélesség mellett kisebbek a köbcenti méretek, így a melleim közelítését talán meg lehetne oldani kisebb súlyú implantátummal. Illetve azt olvastam, hogy puhább tapintásúak, ez megfelel a valóságnak? Visszatérve a Polytech implantátumhoz, nagyon felkeltette az érdeklődésemet a 2 különböző gél töltött Diagon/Gel 4TwoAR POLYtxt® típus, mivel ez push-up hatást ad és jobban tartja a szöveteket. Viszont összehasonlítva a POLYtxt méretekkel azt láttam, hogy a görbülete lényegesen nagyobb. Esteleg ezzel többet lehetne így emelni a mellemen? Reménykedem, hogy a felvarrás mértéket is lehetne így csökkenteni vagy eseteleg elegendő lenne a belső felvarrás? Azzal, hogy a görbület nagyobb, illetve a töltet dual gél pontosan milyen hatást lehet elérni? Replicon POLYtxt: 350cc 12.0cm 5.1cm 12.0cm 6.7cm 395cc 12.5cm 5.3cm 12.5cm 6.9cm Replicon® Microthane® High Projection Silicone Gel HP 350cc 12.3cm 5.3cm 12.3cm 7.1cm Polytech Diagon/Gel 4TwoAR POLYtxt® HP/M Silicone Gel Round base. Anatomical profile. High projection. 345cc 12.4cm 5.0cm 12.4cm 9.6cm DiagonGel® 4TwoAR Microthane® Anatomical | Round 345cc 12.4cm 5.0cm 12.4cm 9.6cm B-Lite könnyített implantátum formára ugyan olyan tartós, mint a sima kohezív géllel töltött implantátum? Még egy kérdés merült fel bennem. Amennyiben bimbó áthelyezésre kerül sor függőleges vágással kombinálva, az implantátum behelyezhető ebből a vágásból vagy az áthajlási redőnél ejtett metszésből történik a behelyezés? Köszönöm! Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Kitti


dr. Pataki Gergely

Kedves Kitti!

Munkatársaim nevében köszönjük, hogy konzultációra jött rendelőnkbe. Megbeszélésünknek megfelelően mellékelt levelünkben küldjük a mellplasztikai műtéttel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, remélve, hogy ezzel segítünk Önnek a döntési folyamatban.

Önnél – ahogyan azt a konzultáció során részletesen elmondtam – a mellét jellemezve közepes fokú méretbeli és pozicionális aszimmetria és jelentős megereszkedés állapítható meg. A jobb oldalon 23,5 cm-re (a kulcscsontok közötti bemélyedés és a bimbó közepe között mért távolság), a bal oldalon  25 cm-re van “megereszkedve” a melle. Ez olyan fokú megereszkedés, melyet nem lehet kiegyenlíteni normál méretű implantátummal, még anatómiással és belső felvarrással kiegészítve sem.

Azaz, ha csak felvarrás nélkül végeznénk el a műtétet, a mellállomány, a bimbó által “díszítetten” lógna a mellimplantátum által képzett domborulaton, az messze nem az ideális magasságba és szögbe állna be.

A fentiek mellett a bimbó átmérője 6 illetve 7 cm-re kitágult bizonyos irányokban, a minél esztétikusabb mell arányokhoz és formákhoz azok kicsinyítése javasolt.
Az Ön esetében mindenképpen a vertikális vagy a fordított T-metszéses mellfelvarrást tartom szükségesnek, különböző méretű és formájú implantátumokkal történő térfogat, forma, valamint bimbó szimmetrizálással. Az esetét nagy valószínűséggel meg lehet oldani vertikális mellfelvarrással.

A javasolt alternatívákkal kapcsolatban előtte-utána képeket mutattunk, annak érdekében, hogy sikeresen tudjon választani az alternatívák közül. A két alaplehetőség az implantátumok formai különbözőségével:

  1. Kombinált mellnagyobbítás külső(!) mellfelvarrással eltérő méretű kerek implantátumokkal és szövetszimmerizálással (pl. Polytech Meme High Projection Mesmo borítással)
  2. Kombinált mellnagyobbítás külső(!) mellfelvarrással, eltérő méretű anatómiás implantátumokkal és szövetszimmetrizálással (pl. Polytech anatómiás mellimplantátum Mesmo borítással, Polytech Replicon anatómiás mellimplantátum polyurethane borítással,  Polytech 4Two polyurethane borítású anatómiás mellimplantátum dupla gél szerkezettel, B-LITE texturált borítású anatómiás mellimplantátum vagy Natrelle 410-es sorozat)

A konzultáción eldőlt, hogy melle jelenlegi állapota miatt külső felvarrás javasolt, illetve hogy milyen alakú, formájú és méretű implantátum közül kell vagy lehet Önnek választania.

Fontos, hogy az, hogy a műtét a páciens elégedettségéhez vezessen, pontos tervezés szükséges.

A felkészülési időszakban Önnek meg kell értenie a konzultáción elhangzottakat, a műtéti technika lényegét. Mit jelent egy páciens számára a felkészülés? A felkészülés a megfelelő tájékozottság alapján történő döntést jelenti egy adott műtét (típus) mellett. E mellett a realisztikus elvárások kialakítását és az irrealisztikus elvárások megszűnését (megszüntetését) is jelenti az adott műtéttel kapcsolatban.

A szép mell kérdése mindig valamennyire szubjektív. Nem lehetséges például – véleményem szerint – szép, azon Ön elvárásainak megfelelő formájú mellet készíteni Önnél külső felvarrás nélkül.

Lehetséges viszont egy az Ön alkatának megfelelő méretű, formájú és alakú mell kialakítása, közös tervezéssel, kompromisszumok bevállalásával.

Az Ön esetében a plasztikai sebészeten belüli mellplasztikák egyik legnehezebb műtéti típusát, a felvarrással kombinált mellnagyobbítást javasolt elvégezni.

Ez a műtéti típus igen nagy kreativitást, jó szemmértéket és művészi vénát is igényel minden plasztikai sebész részéről. A mellnagyobbítás az esztétikai sebészethez hasonlóan a tudomány és a művészet közötti hídon helyezkedik el. A kevesebb sokszor több; pl. egy tökéletes alakú mell nagyobbnak látszik,  mint egy valójában nagyobb, de nem megfelelő arányú és formájú mell.

Az implantátumok alapformájának és projekciójának helyes megválasztásával kell tökéletessé tenni az eredményt, mint a konzultáción elmondtam, nálunk kb. 1000 féle implantátum forma és méret elérhető.

Testünk anatómiai tulajdonságai, testmagasság, mellkas szélesség mellett sok egyéb tényező határozza meg azt, hogy milyen síkba lehet behelyezni az implantátumot, mekkora a maximális implantátumméret, projekció stb. Meghatározó tényezők a bőr elaszticitása, vastagsága, az alatta elhelyezkedő zsírszövet vastagsága és sok más tényező.

Nagyon fontos, hogy akár velünk, akár más választott plasztikai sebésszel részletekbe menően beszéljenek az Ön által elvárt formákról, méretről és a minőségről! Ezekbe mi bevezetést adtunk az első konzultáción.

További kérdéseire röviden válaszolva:

„Nekem a Polytech márka szimpatikusabb, mint a Natrelle. Ami az utóbbi mellett szól,  hogy,  azonos szélesség mellett kisebbek a köbcenti méretek,  így a melleim közelítését talán meg lehetne oldani  kisebb súlyú implantátummal. Illetve azt olvastam,  hogy puhább tapintásúak, ez megfelel a valóságnak?”

Kérdésére válaszolva azt tudjuk mondani, hogy a német Polytech és az amerikai Natrelle két kiemelkedően jó minőségű implantátumfajta, nyugodt szívvel tudjuk az Ön szöveteinél mindkettőt ajánlani. Az emberi szövetbe beültethető implantátumok minőségi „csúcsai” ezek.

A Polytech változatosabb implantátumméreteket gyárt, azonos szélességnél az alacsonyabb projekció miatt lehet kisebb a térfogat, de Önnek a szép formákhoz (a mellállomány megtartásához) egyáltalán nem alacsony profilú implantátum szükséges. Ha a táblázat másik, (helyes) oldalán keresgélünk, akkor azt találjuk, hogy a magas vagy extra magas implantátumoknál a Polytech kapcsán pont az ellenkező igaz: a Polytech olyan formákat is gyárt, melyek azonos szélesség mellett magasabb projekciójúak, azaz több töltetük (volumenjük van).

Mellei közelítését tekintve fontos az, hogy megfelelő szélességű legyen az implantátum (ha keskeny, akkor nem tölti ki a rendelkezésre álló mellkast) de az is fontos, hogy a dekoltázsára az árnyékok hogyan esnek (ívek), márpedig itt az alacsony projekció legtöbbször nem ideális. A puhasággal kapcsolatban ugyan a Polytech általában véve puhább (kivéve pl. a 4 Two duplagél szerkezetű implantátumot, mely keményebb), mint a Natrelle, de egy mellfelvarrással kombinált implantátumbeültetésnél sokszor nem a puhaság a fontosabb tényező, hanem a formatartósság, mely egy kicsit keményebb implantátumnál jobban biztosított (Natrelle Soft Touch). Egy ilyen típusú géllel töltött mellimplantátumon időt állóbb lesznek a mell szöveti pozíciói.

„Visszatérve a Polytech implantátumhoz, nagyon felkeltette az érdeklődésemet a 2 különböző gél töltött Diagon/Gel 4TwoAR POLYtxt® típus, mivel ez push-up hatást ad és jobban tartja a szöveteket.”

Ez így igaz. Az AR jelzésű kerek alapú anatómiás, de az AO jelzésű ovális anatómiai is nagyon jó választás lehet. A konzultáción is érintettük a kiváló push up hatást. Polyurethán borítással én helyeztem be a legelsőt 2013-ban és azóta is igen jó tapasztalataink vannak a dual gél tartalmú anatómiai implantátumokkal.

„Viszont összehasonlítva a POLYtxt méretekkel azt láttam, hogy a görbülete lényegesen nagyobb. Esetleg ezzel többet lehetne így emelni a mellemen? Reménykedem,  hogy a felvarrás mértéket is lehetne így csökkenteni vagy esetleg elegendő lenne a belső felvarrás? Azzal, hogy a görbület nagyobb, illetve a töltet dual gél pontosan milyen hatást lehet elérni?”

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsam.  Önnél külső felvarrás szükséges. Ezek a számozások elsősorban a hozzáértő plasztikai sebésznek jelentenek támpontot a beültetésnél, a laikus hozzá nem értő pácienst megzavarhatják.

A görbület, tehát a “D” érték ugyan jóval nagyobb, de ez az eltérő mérés (méretezés) eredménye: sokkal magasabban mérik a Diagon/Gel 4Two – nál a görbület végét, a bimbó várható pozíciójának megfelelően (vagy a felett valamivel). A “D” érték “növelése” ennél az implantátumnál a behelyezés optimális helyének (új mell alatti redő) könnyebb meghatározását szolgálja elsősorban.

Pl.: Diagon\Gel® 4TwoAR Microthane® Anatomical | Round 345cc  12.4cm  5.0cm  12.4cm  9.6cm a 7.1 helyett mely a Replicon® Microthane® High Projection Silicone Gel HP 350cc – hez tartozik.  (A két implantátum minimálisan tér el egymástól méretben valójában)

4 évvel ezelőtt a számok kapcsán – az implantátumok fejlesztőjével (dr. Stan Constantinnal) – személyesen is átbeszéltem a tervezés helyén az eltérőséget.

A Diagon/Gel 4Two szinte derékszögben projektálódik és emiatt, valamint push up “funkciót biztosító” dupla gél szerkezetének köszönhetően annak ellenére jobban emelhet, hogy valódi projekciója kisebb (pl. 345  Diagon/Gel 4Two AR-nél 50mm, azaz 1 mm el kisebb, mint a 350 ml-es kerek alapú anatómiás POLYtxt Replicon projekciója.

Mindezek ellenére, Önnél még ilyen kisegítő lehetőségekkel sem lehet megoldani szakmailag korrekten a műtétet külső felvarrás nélkül!

A felsorolt Replicon POLYtxt:   350cc  (12.0cm  5.1cm  12.0cm  6.7cm ) és  Replicon® Microthane® High Projection Silicone Gel HP 350cc  (12.3cm  5.3cm  12.3cm  7.1cm ) közötti minimális méreteltérés a poliurethan habszivacs plussz méreteiben keresendő, mely a szövetekbe beépül. Kis megereszkedésnél egyébként a PU borítású implantátum jobban emel, ha a mellet a műtét után megfelelően kötjük (tape-eljük).

„B-Lite könnyített implantátum formára ugyan olyan tartós, mint a sima kohezív géllel töltött implantátum?”

Jelen tudásunk szerint a microszférákban oxigént és “boroszilikátot” tartalmazó B-Lite könnyített implantátum formára ugyanolyan tartós, mint a sima kohezív géllel töltött implantátum. A NASA is használta ez az anyagot. Néhány hete vásárolta meg a német Polytech cég ezt az izraeli fejlesztést a G and G Biomedicals-tól. Nem tették volna, ha nem bíznának benne. Nekünk is jó tapasztalataink vannak ezekkel az implantátumokkal. Szerintem a jövő a könnyített és „speciális” (pl. antibakteriális és szöveteket utánzó) felszínű implantátumok lesznek.

Sajnos az Ön esetében felvarrás nélkül ezek az implantátumok sem képesek elérni a kívánt célt.

„Még egy kérdés merült fel bennem. Amennyiben bimbó áthelyezésre kerül sor függőleges vágással kombinálva,  az implantátum behelyezhető ebből a vágásból vagy az áthajlási redőnél ejtett metszésből történik a behelyezés?”

Amennyiben várhatóan sikerül bimbó körüli és függőleges metszéssel kialakítani a megfelelő mellformát (vertikális felvarrás), úgy az implantátum ebből a metszésből is behelyezhető. Ezzel kapcsolatban mutattunk fotókat az első konzultáción.

Kérem, tekintse még meg honlapunk alábbi aloldalait is, itt bővebb információt talál a műtétről és a műtét utáni hetektől, hónapokról:
www.drpataki.hu/mellnagyobbitas
www.drpataki.hu/mellnagyobbitas-elott-es-utan

Bátorítjuk, hogy tegye fel kérdéseit, és nem tartjuk problémának, ha a neten tájékozódik és segítséget kér az információáradat szintetizálására. Segítségére leszünk!

Bízunk benne, hogy ki tudjuk Önnel közösen választani a helyes implantátumot az adott technika mellett, és elérjük maradéktalan testi és lelki harmóniáját, azaz elégedett páciens lehet.

Javasoljuk, hogy szánjon időt a műtéti felkészülésre, és jöjjön el hozzánk még egy konzultációra, illetve adott esetben menjen el még egy másik plasztikai sebészhez is konzultációra, hiszen így lehet, hogy még több információhoz juthat a műtéti technika és a várható végeredmény alternatívái kapcsán. Nem probléma, ha vár a műtéttel, hiszen több ideje lesz felkészülni egy ilyen komoly műtétre, így valószínűleg az utána következő időszakot is sikeresebben veszi.

További kérdésével, kérésével forduljon hozzánk bizalommal!

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.