Kerek vagy csepp alakú implantátum?

2016-11-04

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy alapvetően mi alapján szokták eldönteni, hogy a páciens milyen formájú implantátumot kapjon. Ha tegyük fel, a páciensnek a kerek implantátum szimpatikusabb (mellnagyobbítás előtt-után képek alapján), vannak olyan tényezők vizsgálatot követően, melyek kizárják a kerek implantátum beültetését, vagy jobban javasolják miattuk a csepp alakút? Vagy fordítva, lehetséges-e, hogy habár a páciens a csepp formát preferálná, de mégis a kereket javasolják neki? Tehát a hölgyeknek milyen mértékű beleszólásuk van az implantátum formájának kiválasztásában? Azért kérdezem, mert mint ahogy a méret is alkat függő, hogy maximum mekkora implantátumot lehet behelyezni, feltételezem forma esetében is lehetnek bizonyos kikötések. Én egy viszonylag vékony alkatú nő vagyok, de elbizonytalanodtam, hogy vajon milyen mellet is szeretnék. Doktor úr honlapján a csepp alakú implantátumokkal alakított mellek nagyon tetszenek, de máshol a neten, sőt egy konzultáción csúnya képeket is láttam. Ön mmi alapján hozna döntést. Köszönettel: Evelin


dr. Pataki Gergely

Kedves Evelin!

A választásnál először az optimális (a páciens által kívánt és a páciens anatómiai viszonyainak megfelelő, mellkasához, testmagasságához, vállszélességéhez idomuló) méretet kell‎ kiválasztani, majd a formát, melyet mindenekelőtt a mellkasi viszonyokhoz és a páciens elvárásához illesztünk.

A formát (kerek, vagy anatómiás, illetve azon belül melyik fajta) elsősorban a páciens anatómiai viszonyai, másodsorban a felkészült páciens elvárásai (milyen alakú melleket szeretne) döntik el.

Milyen döntést lehet hozni, mi lehetséges és mit jelent az hogy felkészült a páciens?

A felkészülés a megfelelő tájékozottság alapján történő döntést jelenti egy adott műtét(típus) mellett. Emellett a realisztikus elvárások kialakítását/kialakulását és az irrealisztikus elvárások megszűnését(megszüntetését) is jelenti az adott műtéttel kapcsolatban.

Nem lehetséges például pont olyan mellet „készíteni” mint egy fotón (a fotón) található.

Lehetséges viszont egy az Ön alkatának megfelelő méretű, formájú és alakú mell kialakítása, közös tervezéssel, kompromisszumok bevállalásával. (Pl. ha nagyon vékony az Ön mellállománya, és relatív nagyobb, de természetes formájú melleket szeretne, akkor felmerül az anatómiás polyurethan borítású implantátum beültetése (részlegesen izom alá), annak érdekében, hogy az implantátumok a jövőben is minél jobban helyben maradjanak.)

Néhány gondolat a méretről és a formáról:

– A méretnél több megkötés van, mint a formánál, de sok esetben, pl. enyhén megereszkedett bimbójú melleknél (ha egy adott méretnél nem szeretne nagyobbat a páciens) akkor az anatómiai implantátum ad szebb eredményt.

– Nem igazán létezik olyan tényező, ami kizárná egy kerek implantátum beültetését, hacsak az nem, hogy az orvos meg van győződve arról, hogy az anatómiás sokkal ideálisabb a páciens számára és a kerekkel rosszabb eredményre számíthatnak. Gyakran vagyunk erről meggyőződve, de nem mindig.

– Anatómiás implantátum beültetését talán az zárná ki, ha a páciensnek nagyon laza szövetei vannak/ lennének és izom fölött szeretné a plasztikai sebész létrehozni üreget az implantátum számára (pl. élsportoló)  és ebbe sima felszínű vagy mikro vagy intermedier pórusú texturált implantátumot szeretne helyezni. Ilyenkor a rotáció (elfordulás) és az elmozdulás előfordulási gyakorisága nagyobb.  (ekkor is lehetséges ‎beültetés, de drágább nagy pórusú, pl. Biocelll felszínű vagy polyurethan implantátumot célszerű választani)

– Alapvetően vékony mellállományú, normális, vagy az átlagnál vékonyabb testalkatú nőknél anatómiás (csepp alakú) implantátummal szebb, a természetes szép formához közelibb mellformát lehet elérni, míg kerek implantátummal általában  felső póluson kiemelkedőbb, művibb hatást. De ez sem mindig igaz, mert nagyon függ a kerek implantátummal elért eredmény a mellkas szerkezetétől és pl. a mellizom vastagságától is.

– Csalóka helyzetek is vannak. Bizonyos esetekben a páciensnél kialakítható legszebb kerek mellet (melyen a bimbó pont az optimális helyzetbe áll), anatómiás implantátummal lehet elérni. (Tehát ugyanez a mell, ugyanakkora kerek implantátummal, nem adna annyira kereknek tetsző, szép formát.)

– Van olyan (mell)alkatú hölgy, akinél a telt, szép kerek melleket csak kerek implantátummal lehet elérni.

Mi lehet az oka annak, hogy ha a páciens előtte-utána képek alapján anatómiás implantátumra gondol, és mégis kereket ajánlanak neki: 

– A páciens rosszul méri fel a helyzetet és valójában a látott eredményt kerek implantátummal lehet elérni (ritka helyzet)

– Orvosa tapasztalatlan az anatómiás implantátumok be‎ültetésében.

– Volt tapasztalata, de nincs bizalma ehhez az implantátumhoz (pl. azt gondolja és kommunikálja a páciens felé -szerintem helytelenül- hogy a helyes technika és a helyes alkalmazott felület (borítás) ellenére az implantátum elmozdulhat).

– Könnyebb megoldást szeretne választani (alaptalanul túl nehéznek és rizikósnak ítéli az anatómiai  implantátum  beültetését).

– Meg van győződve arról, hogy a kerekkel ugyanolyan vagy hasonló eredményt lehet elérni, mint az anatómiással‎ (ez a legtöbb esetben nem fedi a valóságot, csak néhány alkat és mellforma, illetve szöveti vastagság esetén).

– Az anatómiás implantátum magasabb ára nem fér bele az elsődlegesen kiajánlott, sokszor akciós árba.

A fentiekből is látszik, hogy nagyon sok kérdés merülhet fel az implantátum helyes formájával kapcsolatban.

Ezekre egy állapotfelmérésen és egy konzultáción kaphat megfelelő választ, itt közösen döntenek plasztikai sebészével.

Érdemes ide is ellátogatni: drpataki.hu/mellplasztikainfo

Tisztelettel,

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.