fbpx

Késői folyadékgyülem

2017-05-21

Tisztelt Doktor Úr! 4 éve volt mellnagyobbító műtétem mellfelvarrással, most alakult ki szeróma, első körben leszívták a vizet, majd néhány hét után újra elkezdett gyűlni. Mit tanácsol a továbbiakban? Úgy érzem, hogy nem kapok megfelelő választ és félek. Segítő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. Melinda


PMA

Kedves Hölgyem !

Kicsi a valószínűsége, de sajnos elképzelhető, hogy a mellimplantátum körül, a kötőszövetes tokban akár több évvel később folyadék alakul ki. Ez egy savós folyadékgyülem melynek a szakirodalomban elterjedt megnevezése a késői szeróma (ang: late seroma). Nagyobb folyadékgyülemet tapintással is lehet érezni, ha kevesebb van akkor csak ultrahang vagy MR vizsgálat mutathatja ki.   A nagyobb folyadékgyülem eltávolítása és speciális vizsgálata szükséges lehet. A kis szerómát nem szokták eltávolítani, általában felszívódik magától. Antibiotikumos gyógyszert adunk.

Annak feltérképezésére, hogy mi lehet a probléma és esetlegesen kell-e tenni valamit: keresse fel plasztikai sebészét ő összetetten átlátja az egész kórlefolyást, így a legjobb döntést tudják hozni.

Pataki doktor véleménye a mellimplantátum körül az implantáció után évekkel kialakuló „késői” savós folyadékgyülemről, folyadékképződésről, a szerómákról a következő:

Késői szerómákat, bármely típusú implantátum után infekciónak (bakteriális, esetleg gombás, ill. virális kórokozó által keltett gyulladásnak kell tekinteni, mindaddig ameddig ennek az ellenkezőjét nem tudjuk bizonyítani. Nem ritka sajnos, hogy húgyúti infekcióból, fogínyműtétnél, egyéb fogászati- szájsebészeti, de akár bármilyen egyéb gócból a mellimplantátum körül folyadékgyülem keletkezik. Egy baktérium bármikor bekerülhet a véráramba, lerakódhat és úgynevezett biofilmet képezhet egy egy implantátum felszínén (mellben, szívsebészeti söntön (shunt), vagy izületi protézisen is). Ezt a biofilmet adott esetben a szervezet Önmagától nem tudja eltávolítani, az abban élő baktériumok pedig egy bonyolult mechanizmuson keresztül arra késztetik a szervezetet, hogy folyadékot termeljen. Fogkőtisztításnál például ezért fontos megelőzési lehetőség (mármint az implantátumon történő bakteriális kolonizáció szempontjából), ha antibiotikumot adunk. Bármilyen góc szanálása és antibiotikumos kezelése is ezért elengedhetetlen implantátumot viselő hölgyek esetében.
Az implantátumok körül keletkezett szerómáknál nincs köbe vésett terápiás javaslat, vagy protokoll. Pataki doktor pacientúrájában rendkívül kevés szeróma tapasztalható, de tanácsot adunk más páciensének is, illetve a kollégák megosztják tapasztalataikat egymással. Ezek alapján mi jelenleg az alábbi eljárásokat követnénk.

Véleményünk szerint a nagyobb mennyiségű folyadékgyülem (50 cc felett)  esetében ultrahang, vagy MR vizsgálat után tompa kanüllel, helyi érzéstelenítésben folyadék mintavétele javasolt : bakteriológiai mintavétellel/tenyésztéssel (gombára és atípusos mycobacteriumra kiterjedően) és citológiai vizsgálatta (sejtszintű vizsgálata a folyadéknak pl. daganat kizárására) . Ezt követően kezdendő meg egy empírikus (feltételezett kórokozóra legnagyobb valószínűséggel hatásos) antibiotikum kúra. (7 napig). Ezt követően utánkövetés javasolt, illetve eljárás az alábbiak szerint.

A fizikális vizsgálattal és ultrahanggal kimutatható – akár panaszt okozó, akár néma folyadékgyülem esetében amennyiben a mennyiség kevés (kevesebb mint 50 cc) antibiotikum kúra kezdendő a fentiek szerint. 2 hét alatt nem szűnő folyadékgyülem esetében a folyadék lebocsátása javasolt a fentiek szerinti bakterológai és citológai vizsgálattal. Amennyiben ez negatív, sajnos az sem jelenti azt, hogy nincs baktérium az implantátum környezetében, amennyiben a tünetek és a panaszok nem múlnak.

Visszatérő, vagy nem múló folyadékgyülem esetén az implantátum körül egyéni mérlegelés szükséges a páciens általános állapotának, speciális szöveti tulajdonságainak, az implantátum texturáltságának és méretének, valamint a kórlefolyásnak a függvényében, hogy milyen módon lépünk tovább a gyógyítás lépcsőfokain. További lehetséges alternatívák:
–    A szeróma ismételt lebocsátása történhet sebészi, minimálinvazív módon szövettani mintavétellel ( az ismételt bakteriológai vizsg. és citológai mellett) és az implantátum üregének speciális átöblítése, tisztítása történhet az implantátum helybenhagyásával. (implantátum megtartó műtét/kísérlet)
–    Drénbetétel szinte mindig szerencsés, esetleg szívó öblítő drain behelyezése lehetséges
–    Az implantátum kivétele történhet (viszont kivett implantátumot nem szabad visszahelyezni!!!)
–    Az implantátumot lehet azonnal másik (új) implantátummal pótolni, itt felmerül, hogy másfajta bevonatút használunk
–    Az implantátum kivételét követően dönthetünk úgy is, hogy 3-6 hónapig nem kerül vissza új implantátum a vélhetően fertőzött sebüregbe. Ilyenkor a sebüreg vákuumos drenálása szükséges legalább 3-5 napig véleményünk szerint.

Összefoglalásképpen és általános javaslatként újra ismételjük, hogy annak feltérképezésére, hogy mi lehet az alapprobléma és mi a teendő: keresse fel plasztikai sebészét és együtt döntsenek.

 

 

 

Zsuzsanna

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.