Májbiopsziavétel

2010-05-18

Tisztelt Doktor Úr! 51 éve vagyok s egy komoly s sűrgős problémával fordulok Önhöz! A leletemen ez áll: A májban lévő multiplex elváltozás miatt biopszia javasolt szövettani lelet céljából.Az orvosok szerint ezt csak műtéti úton lehet most megoldani.Azonban lelkiismereti okokból ragaszkodom a vér nélküli műtéthez. Tudna nekem segíteni Doktor Úr? Válaszát előre is köszönöm! Katalin


PMA

Kedves Katalin !

Plasztikai sebészként májműtétekkel, májbiopsziavétellel nem foglalkozom.

A biopsziavételhez, még ha hasi feltárás (műtét) során történik is, általában nem kell vért pótolni. Az ultrahang, CT – MRI vezérelt biopsziák minimálinvazív eljárásnak számítanak. Ezeket általában nem sebészek, hanem radiológusok, ritkábban pathológusok végzik.
Kérem, hogy beszéljen erről kezelőorvosával !
Amennyiben műtétre lenne szüksége és felmerül a vérpótlás szükségessége, drága vérpótló készítmények rendelkezésre állnak, lehetőség van műtét előtti vérlebocsátásra, majd annak visszaadására, ill. a vér “duzzasztására” erythropoetinnel a várható műtét előtti hónapokban. A Jehova Tanúi egyházhoz tartozó páciensek ezekről a lehetőségekről általában tudnak.

Ossza meg problémáinak és aggályainak lényegét kezelőorvosaival, kérje segítségüket, hogy betarthassa a vallási szabályokat (adott esetben a készítményekért fizetni kell), de a javasolt biopsziát ne halogassa, mert azzal adott esetben a betegsége gyógyításának az esélyét veheti el !

Üdvözli Önt:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.