Nagyon megbántam a mellnagyobbítást

2012-01-26

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem: 1,5 hete kaptam 385 cc-s mellimplantátumokat, de úgy érzem, képtelen vagyok velük élni. Azonnal szeretném kivetetni őket! Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: Történhet-e a műtét helyi érzéstelenítésben? Lehet-e azonnal? Ugye minél hamarabb, annál jobb? Mert kevésbé nyúlik ki a bőr... 100%-ban visszakaphatom a régi mellemet? A felszívódó varratokkal mi lesz? És a hegekkel? Kevésbé érzékeny a mellbimbóm. Ez így marad? Kérem segítsen, mert nagyon kétségbe vagyok esve! Köszönöm: Henrietta


PMA

Kedves Henrietta!

Szomorúan olvastuk levelét. Nagyon ritka az ilyen eset, hogy valaki szinte azonnal megbánja a műtétet. Alapvetően a műtéten átesett nők elképesztően kis százaléka (ezreléke) bánja meg a műtétet, az is akinek adott esetben testsúly változások (szülések)  miatt többször kell cserélni az implantátumát, nagyon gyakran az első műtétjét élete egyik legjobb döntésének vallja.

Az elmúlt 50 évben, több mint 40 millió nőn végzett beavatkozás sikeressége bizonyítja ezen eljárás eredményességét. Tapasztalatom alapján ez az a műtét, amely messze megelőzi akár a többi esztétikai-helyreállító műtét pozitív kihatását a testi-lelki harmóniára és leginkább tudja visszaadni egy nő magabiztosságát, önbecsülését, és egy tesi változáson keresztül pszichéjére, nőiességére is nagyon jó hatással van.

Nálunk sohasem fordult elő ilyen megbánás (vagy implantátum eltávolítás), hiszen a Doktor úr akár három alkalommal is sort kerít a megfelelő idejű konzultációra, hogy meggyőződhessen a páciens felelősségteljes és tudatos döntésről.

Amennyiben az derül ki, hogy szándék nem eltökélt, vagy bizonytalan a méret, úgy nem vállalja a műtétet, és több hetes gondolkodási idő után újabb beszélgetést javasol.

Önt valószínűleg nem készítették fel arra (vagy nem értelmezte megfelelően), hogy milyen lesz a műtéti időszak, a várható végeredmény, és annak időbeli változása. Ez óriási probléma.

Egy mellplasztikánál nagyon fontos, hogy az orvos meg tudja valósítani a páciens álmát. Ehhez pontosan fel kell térképezni az igényeket, és ez nem megy 5 perc alatt.

A végeredmény modellezéséhez fotókat, videót és élethű sizereket (az implantátum formáját és méretét modellező konvex-konkáv idomok, melyek a melltartóba helyezve rendkívül élethűen hatnak) használnak. Előtte-utána képekkel szükséges a hasonló alkatú hölgyeknél elért hasonló eredményt bemutatni,.

Három dolognak mindenképpen passzolnia kell az Ön és Doktor Úr ízlésének megfelelően:

  1. a méret,
  2. a forma,
  3. a beültetett implantátum pozíciója.

Az implantátum minőségében pedig nem ismerünk kompromisszumot: csakis a legjobb minőségű kohezív szilikongél fajtákat használjuk.

A másik dolog, hogy fel kell készíteni a pácienst arra, hogy a végső eredmény fél év alatt áll be. Az első napokban látott nagyság és forma még sokat változik, és az érzet azért is más, mert a melle feszül és nem érzi még magáénak. Persze a legtöbb páciens már 2 hetes korban maradéktalanul örül a mellnagyobbításnak és a magáénak érzi az új idomokat. Adott esetben fél év után már nem is gondol arra, hogy mellnagyobbítása volt, úgy megszokja; ritkán pl. a férj sem tudja (ha ismerkedés előtt történt a műtét) hogy a feleségnek implantátuma van, annyira természetes a tapintás és a forma.

Az alábbiakban válaszolunk a többi konkrét kérdésére is:

  • Az implantátum eltávolítása elvileg történhet helyi érzéstelenítésben, de steril műtői környezetben. A szakmai maximalizmus viszont ilyenkor is altatást követel meg.
  • Ez a beavatkozás elvileg bármikor elvégezhető, gyakorlatilag pedig a műtéti terület megnyugvását követően, melynek első fázisa 6 hét után várható.
  • Igaz, hogy ha kevesebb idő telik el a mellnagyobbítást követően, akkor kevésbé nyúlnak meg a szövetek, de egy többször szült nő mellszövete eleve lazább. Az implantátum méretének megfelelő üreg/zseb kialakítása már a műtét során megtörtént. Nagyobb tágulás (mint egy 20 éves, feszes bőrű hölgynél) az Ön bőrénél az első hónapokban egyáltalán nem várható.
  • Az eredeti állapot az elindult belső folyamatok miatt már semmiképpen sem állítható vissza teljes egészében. Ha az üreg falai összetapadnak, a mell optimális esetben nagyjából visszanyerheti a korábbi alakját. Más esetben az eredmény lógósabb lesz, nem zsugorodik vissza.
  • A ma leggyakrabban használt felszívódó varratok 8-12 hét alatt szívódnak fel (PDS és Vycryl). Ennek időpontja igazából lényegtelen. A 6. héten a varratok még erősen tartanak, ezeket is ki kell venni, amennyiben az implantátum kivétel emellett dönt.
  • Ezzel egyidejűleg a külső heg teljes kimetszését is el lehet végezni, így egy újabb heg jön létre. Plasztikai sebésztől, az alkalmazott varrattechnikától, a használt varróanyagtól és szöveti gyógyulási hajlamától függ leginkább, hogy milyen lesz az új heg.
  • A mellbimbók érzékenysége visszaállhat. A feszülés csökkenésére javulás várható, de ennek mértéke változó.

Azt javasolnám Önnek, hogy a kivétellel várjon legalább 2-3 hónapot, mivel addig sokat fog változni a melle és megszokhatja az új formát és érzést, amennyiben mégis úgy dönt, hogy az implantátum kivétele mellett dönt, mivel ekkor még a szövetek nincsenek irreverzibilisen (visszafordíthatatlanul) kitágulva.

Reméljük, hogy néhány nap alatt változik véleménye, megnyugszik, és ezt követően orvosi tanács után bölcsen dönt az implantátum megtartásáról vagy kivételéről.

Üdvözlettel:

Tamás

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.