fbpx

Mellfelvarrás és implantátum méretkülönbség

2018-06-02

Tisztelt Doktor Ur! Mellnagyobbitásom volt 5 hónapja, és az egyik mellemet sajnos fel is kellett varrni. A felvarrt mellbe (bal) került 350cc a másikba pedig 400cc méretű implantátum került. Nyilván az első 2-3 hétben hatalmas volt a különbség és a felvarrt, kisebb implantátumú mellem sokkal nagyobb volt az ödémák miatt, tudom ez teljesen normális. Viszont most,hogy eltelt 5 hónap sajnos még mindig a bal mellem sokkal nagyobb mint a jobb és nagyon csalódottnak érzem magam. A sebészem elmondta,hogy nyugodjak meg, 6-8 hónap is lehet mire (viszonylag) egyformák lesznek , és mindkettő implantátum a helyére kerül. Igazából az lenne a kérdésem,hogy létezik ilyen,hogy a nagyobb egyszer csak összemegy pár hónapon belül? Hogy tud elfogyni a mellszövet fogyás nélkül,hogy jóval kisebb lesz? Nekem ez nagyon kilátástálannak tűnik. Nagyon el vagyok keseredve, már az újabb műtéten gondolkodom. Köszönöm! Barbara


dr. Pataki Gergely

Kedves Barbara!

Köszönjük megkeresését.  Létezik egy plasztikai sebészi mondás, miszerint a “mellek nővérek, de nem ikrek”. (Angol nyelvet beszélő kollégáktól hallom sokat külföldi kongresszusokon: “breasts are sisters, but not twins.”) Egy bizonyos aszimmetriát el kell fogadni, mert a kiindulási különbségek olyan nagyok, hogy lehetetlen teljesen szimmetrikusat alkotni, a legjobb módszerrel is.  Természetesen minden relatív. Van aki nagy aszimmetriával is együtt tud élni, és van aki nem. Nyilván az elfogadhatóság relatív, de objektíven szemlélve a jelenséget, elmondható, hogy az elfogadható aszimmetria alatt kis aszimmetriákat értünk.

Ha egy páciens a mellfelvarrás és az egymástól eltérő implantátumok beültetésének lehetőségét is orvosának adja, akkor meg kell próbálni a lehető legnagyobb szimmetriát elérni. A páciens sem fogadhat el nagy aszimmetriát egy kombinált műtét után.  Elsősorban arra való tekintettel végeztek felvarrást is, hogy így jobban lehessen befolyásolni a formát és az aszimmetriát.

1-2 hónappal a mellműtét után még korai lenne végső állapotról beszélni. 3-6 hónap alatt alakul ki a mell végső formája, de adott esetben 1-2 évig is változhat. Önnél nagy változás valószínűleg nem várható, de bármilyen döntéssel várni kell még.

A leírt problémák, az aszimmetria egyéni adottságokra és a szövetek nem megfelelő megnagyobbítására (túl nagy vagy túl kicsi implantátum), megfeszítésére (nem megfelelő felvarrási módszer), gyulladásra vezethetőek vissza.  Van úgy, hogy a felvarrás túl laza és ezt a mellet a páciens emiatt túl nagynak érzi, annak ellenére, hogy kisebb implantátum került bele. Van úgy, hogy az implantátum – főleg kerek esetében fordul elő – feljebb épül be a szervezetbe és ezáltal tűnik nagynak/nagyobbnak. Lehet, hogy az implantátum lejjebb pozícionálásával /lejjebb húzásával megoldható a probléma. Az is lehetséges, hogy a probléma megszüntetésének lehetősége a 350-es implantátum 300 alattivá cserélésében és egy újabb felvarrásban rejlik, lehetséges hogy a méretbeli szimmetrián felül az alaki szimmetriához a másik oldal  implantátumcseréje is szükséges. Azt, hogy megszűnésük várható-e egy újabb műtéttől, csak személyes vizsgálat alapján tudnám megmondani. Egy 350-es és egy 400-as implantátum között adott esetben nagyon kis különbség van, nem várható hogy ezek nagyobb méretbeli asszimmetriát korrigáljanak: ergo nagyobb volumenkülönbség javasolt.

Kérem, ha teheti keresse fel kezelő orvosát, és beszélje meg vele aggodalmait, gyakran találnak rá megoldást. Amennyiben az állapota nem változik és az eredménnyel továbbra is elégedetlen, akkor feltehetően egy korrekciós műtétre lesz szüksége. Ha nem szeretne visszamenni előző orvosához, akkor látogasson meg másik kollégát, de mi szívesen fogadjuk egy konzultációra.

Esetleg lehetősége van melleiről több irányban készült fotókat küldeni, melyen jól látszik a jelenlegi aszimmetria, így bármely kolléga jobban tudná véleményezni.  Olyan fotókra is szükség lehet, melyeken jól látszik a kiindulási aszimmetria mértéke.

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.