fbpx

Mellfelvarrás – TB támogatás

2010-03-13

T. Dr-úr! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mell helyreállítást, mellfelvarrást (40 kg súlyvesztés miatt) támogat-e a TB ? Ha igen, hány %-ban és mik a feltételek. Köszönettel: Erika


PMA

Kedves Asszonyom!

Kérdését két részre bontanám és több hasonló kérdés miatt részletezném a választ:

1. Emlő helyreállítás: A plasztikai sebészeti helyreállító műtéteket (pl. daganat vagy sérülést követő állapotok) a TB finanszírozza. A daganat, vagy ritkábban sérülés miatt eltávolított emlő helyreállító műtéteit elsősorban plasztikai sebészek végzik. Az emlő pótlása történhet saját szövetekkel vagy szilikonból készült implantátumok, expanderek (szövettágítók) felhasználásával. A módszerek egymással ötvözhetőek. A részben vagy teljesen csonkolt emlő helyreállító műtéte saját szövet átültetésével végezhető legeredményesebben. Az emlő eltávolításakor a saját szövettel történő pótlás történhet a hát és a has izmok, valamint az izmokat fedő bőr felhasználásával.
Budapesten – tudomásom szerint – a következő plasztikai sebészeti osztályokon végeznek TB-támogatott emlő-helyreállítást: Szent István Kórház Égési és Plasztikai Sebészeti Osztály, ÁEK Esztétikai Sebészeti Részleg, Szent Imre Kórház Plasztikai Sebészeti Profil, Országos Onkológia Intézet). Vidéken például Pécsett nyílik erre lehetőség (Pécsi Tudományegyetem-Plasztikai és Égési sebészet).

2. Mellfelvarrás (pl. fogyás után): Panaszára nagy valószínűség szerint az emlőfelvarrás lenne a megoldás, de pontos választ csak személyes vizsgálat után lehet adni. Az emlőfelvarrást a TB nem támogatja. A műtét árát több tényező is befolyásolja. Állami kórházakban (pl. a fenti kórházakban) és országszerte magánpraxisokban dolgozó plasztikai sebész kollégák végeznek emlőfelvarrást (mastopexiát).

Amennyiben emlőkisebbítésről lenne szó, azt akkor támogatja az OEP, ha az oldalanként eltávolított szövetmennyiség meghaladja a testsúly fél százalékát.
Az ilyen jellegű műtéteket a területileg illetékes plasztikai sebészeti osztályokon (ritkábban sebészeti osztályokon dolgozó plasztikai sebész kollégák) végzik.
Amennyiben a támogatási kritériumoknak nem felel meg, térítés ellenében végeznek plasztikai sebész kollégák emlőkisebbítést országszerte.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.