fbpx

Mellimplantátum csere, különböző orvosi véleményekkel

2018-09-12

Kedves Doktor úr! Az én kérdésem az implatnátum cseréjével kapcsolatos. 12 évvel ezelőtt, Magyarországon lett beültetve a mellimplantátum. Sok költözésnek köszönhetően, a műtétet igazoló papírokat elvesztettem, így sem a méretet , sem a pontos típusát nem ismerem az implantátumnak. Érdeklődtem a műtétet végző orvosnál, hogy meg-e van még az eredeti példány, de sajnos nemleges választ kaptam. Csak a gyártó nevét tudtam meg “Silimid”. Én úgy emlékszem, hogy 360-380 as lett beültetve, de a párom másként tudja. Az implantátum cseréjének az oka, esztétikai jellegű. A bal oldal kisebbnek tűnik, kerek formájából veszített, míg a jobb oldali formája megmaradt, de kb. 1 cm.-vel feljebb helyezkedik el a bal oldalhoz képest. Két Palsztikai sebésznél jártam eddig, különböző válaszokat kapva. Az első vélemény a bal oldal |||. tokzsugorodás gyanús a jobb oldal felcsúszhatott az implantátum. A második szakvélemény a bal méretű implantátum kezdetleges tokzsugorodás gyanús,de tapíntásra ennek jellegzetes jeleit nem mutatta, a jobb oldali felcsúszott .Amennyiben a tokzsugorodás a műtét során bebizonyosodik, a cserét nem végezné el. Az implantátumokat eltávolítaná, majd néhány hónap után az új implantátumikat behelyezné. Az első doktor a kezével nagyon gyengén vizsgált meg, míg a második doktor sokkal erőteljesebb szakértelemmel. Nekem fájdalmam nincs, csak formailag látom, hogy bizony az idő megviselte a kicsikéket. 12 év alatt érkezett meg egyetlen gyermekem , ezidő alatt 15 hónapig szoptattam, probléma mentesen, fogyás-hízás, futás-sportolás, nos mozgalmas évek voltak. Genetikámnak köszönhetően a mellem nem ereszkedett meg, olyan mértékben , hogy a bimbóudvart feljebb kellene varrni , ebben mindkét doktor egyetértett. Viszont mégis rengeteg kérdés felmerült bennem , amire szükségem lenne. Az implantátum mindkét esetben Polytech lenne. Az első doktor javaslata: formát én eldönthetem , a már meglévő zsebbe” izom alá”, és méretnöveléssel helyezné be az új implantátumot, hogy a mell bőre kitöltődjön. A méretet én is eldönthetem. Mivel nem vagyok tisztában a mostani pontos mérettel , így neki gondot okoz az implantátum kiválasztása a későbbiekben. Sem a tokosodásról sem a mostani méret behatárolásáról nem eset szó. Míg második doktor: semmikép nem ugyanabba a zsebbe, és nem izom alá, hanem izom elé, forma anatómiai, a méret hasonló , mint a mostani, vagy egy mérettel nagyobb, de ezt még nem eldöntött, hisz a régi implantátum eltávolításánál derül majd ki pontosan melyik méretet tudja úgy behelyezni, hogy a mellett kitöltse. A mostani implantátum lehetséges méretét (tól-ig) behatárolta, ezáltal 3 méretet rendel majd be, melyek közül dől majd el melyik lesz a nyertes. Ezek tudatában kérem tanácsát, hogy az információk közül melyiket tekintsem az én esetemben meggyőzőnek. Ami aggaszt, az a izom elé helyezés, mert félek ennek hatására, a melleim gyorsabban elindulnak majd lefelé, az évek elmúltával. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Piroska


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Az Ön által leírt esetben szerintem lehet implantátumcserét végezni, a tokzsugorodás megoldása nem az implantátumok eltávolítása és nem azok „pótlása”, hanem a tok kivétele és a tokosodásért felelős tényezők, rizikófaktorok csökkentése lehet. Mi csak ritkán, pl. kémiai irritációt okozó gyenge minőségű implantátum eltávolítása után (pl. P.I.P.) veszünk ki mellimplantátumot úgy, hogy nem ültetünk vissza csereimplantátumot. Természetesen amennyiben a páciens kéri, kicsinyítés céljából is elvégezzük, de ez még ritkább.

Nyilván azt, hogy szükséges-e felvarrás, és a tokot milyen mértékben kell és lehet kivenni (teljes vagy részleges tokeltávolítás), módosítani (felszabadítani) vagy levarrni, azt egy személyes vizsgálat során, illetve sokszor pontosabban csak műtét közben lehet megmondani.

A mi praxisunkban az alábbi, vagy az alábbihoz hasonló megoldások adnak jó eredményt, és vezetnek a műtét után a páciens elégedettségéhez. (Tudományos és tapasztalati úton alakítottuk ki „másodlagos mellhelyreállításoknál” a terápiás terveinket.) Felhívom figyelmét, hogy információink szerint a Silimed implantátum forgalmazási jogát és a CE jelzést jelenleg visszavonták az EU legtöbb országában.

A méretváltás. A bőrfelesleg kitöltéséhez szükséges lehet a nagyobb implantátum alkalmazása, de ha egy ülésben felvarrás is történik, akkor ugyanakkora, sőt kisebb implantátum is választható. Amennyiben nem tudja a korábban beültetett implantátum méreteit, úgy orvosának több mérettel kell készülnie. Nálunk nem három alternatíva van, hanem jóformán 10 köbcentinként vannak az implantátumpárok implantátumraktárunkban a leggyakrabban használt méretintervallumban, így több alternatívát (méretet és formát) tudunk alkalmazni az ilyen speciális esetekben. És nem csak a bemondott méretnek megfelelő mérettel készülünk, hanem a fizikális vizsgálat során becsült mérettel. (Szükség esetén MR vizsgálatot is kérünk, 3D volumenanalízissel). Emellett nem egyszer előfordult, hogy teljesen más méret volt bent, mint amire a páciens emlékezett, így mi tapasztalati alapon készülünk sok más implantátum-alternatívára is: mint mindent, ezt is „túlbiztosítjuk” a páciensek minél jobb ellátása érdekében.

Egyébként a Magyarországon 2014-ben bevezetett kötelező Körponti Implantátumregiszter előnye, hogy ebben fel kellene, hogy lelje implantátuma méretét és adatait, amennyiben orvosa ezt feltöltötte. Orvosa onnan is vissza tudja/tudná keresni.

Formaváltás. Valószínűleg erősen kohezív géllel rendelkező anatómiai implantátum jobban illeszkedik az izom alatt mellkasához, természetesebb átmenet képezhető dekoltázsánál, valamint a sok esetben megereszkedett, problémás alsó pólus is jobban kezelhető ezzel az implantátumtípussal. Mivel az izom alatt jobban feltolható, szebb, kerekedd felső pólus érhető el adott esetben (ha izom alatti technika mellett születik döntés)! Persze, elképzelhető, hogy kerek formával is el lehet érni a kívánt eredményt. Az extra magas projekció és a magas projekció mérlegelendő (mindkét típusnál: kerek vagy anatómiai).

Felületváltás. Tokzsugorodásra és diszpozícióra (elmozdulásra) az ilyen szövődményekre bizonyítottan kevésbé hajlamos poliuretán borítású implantátumot javaslom megfontolni. Ráadásul 10 év garancia van tokzsugorodás esetére.

Pozícióváltás. Meg kell kísérelni a megmaradt és meg megfelelő vastagságú izmot az emlőszövet / zsírszövet és a mellimplantátum közé helyezni; az implantátumot, amennyire lehet, izommal fedni. (Nagyobb implantátumnál nem biztos, hogy lehetséges.) Vastag és aktívan használt széles mellizomnál, poliuretán implantátumnál választhatunk nyugodtan ilyen esetben izomhártya alatti (subfascialis), vagy mirigy alatti beültetést is, kicsi a valószínűsége a megereszkedésnek.

A meglévő tok plasztikája. A tok teljes kivétele, vagy ha ez kivitelezhetetlen (az elvékonyodott szövetek miatt), akkor a zsugorodott részeinek részleges eltávolítása, feloldása, kitágult részeinek szűkítése: úgynevezett 3D architekturális kapszuloplasztika, esetleg a tokból és izomból képzett lebeny az implantátum köré fordításával.

Sajátzsir-visszatöltés. Az elvékonyodott, heges mellszöveteit revitalizálni, regenerálni képes, növekedési faktorokban és őssejtben gazdag mikrostrukturális sajátzsir-szövetet lehetne visszaültetni az implantátum mellé, mellyel a regenerációs effektus mellett meg a szöveti vastagságot is növeljük. Ez fontos az implantátum széleinek takarásához.

Bimbó körüli (round block) vagy egyéb típusú mellfelvarrás a leírás alapján szükséges lehet, és a fentieken túl szükség lehet meg egyéb más kiegészítő eljárásokra is. Az alsó pólus alátámasztásához speciális humán kadáver irha, vagy más biotechnológiailag előállított irha-analóg lehet ritkán szükséges, helyreállító, optimalizáló”  mellműtéteknél. Természetesen az alkalmazott terápiáink mellett elképzelhetően más megoldási kombinációk is eredményhez vezethetnek.

Reméljük, hogy sikerrel jár majd műtétje, és az Önön alkalmazandó mellplasztikai eljárások az Ön számára ugyanúgy életminőség-javulással, a pszichés és testi harmónia elérésével járnak, mint az első műtét utáni években. Bízunk abban, hogy ezúttal tartósabb eredményre számíthat.

A mellplasztikai beavatkozásokról további részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.