Mellimplantátum csere vagy kivétel?

2020-06-24

Kedves Doktor Úr! Óriási dilemmában vagyok, az implantátum csere vagy a végleges kivétel kérdésében. 2018. decemberében volt mellnagyobbító műtétem, melyet 2019 tavaszán korrigálni kellett. A korrekció jobb lett, de a megálmodott eredményt sajnos nem hozta meg. Az orvosom felajánlotta, hogy kicseréli az implantátumomat Polyurethan felszínűre, szerinte azzal el tudjuk érni azt, amit megálmodtam. Viszont 2-3 héttel ezelőtt furcsa dolog történt velem. Rettenetesen elkezdett fájni a derekam és más furcsa, nőgyógyászati problémának tűnő tünetem is volt. Elmentem 2 szakorvoshoz is, az eredmény mind a kétszer negatív, de mivel a vérvizsgálat 25-ös CRP-t mutatott, így felírt egy antibiotikumot. Sajnos 1 héttel később egyik éjjel rosszullétre ébredtem. Fenékből nyakig mindenem fájt, nem tudtam lokalizálni a fájdalom forrását, majdnem mentőt kellett hívni. Aztán a fájdalmat a melleimben is kezdtem érezni. Reggel még picit fájt, aztán elmúlt. Viszont gondoltam,hogy valami nincs rendben, ezért kivizsgáltattam magam, mert a fura tünetek még fennálltak. Hasi UH neg, fogorvos neg, nőgyógyász neg, natív gerinctáji MR gerincsérvet mutatott (viszont egy sérv nem emeli meg a crpt), a kontrasztanyagos kismedencei MR viszont neg. lett. A kontrasztanyagos vizsgálat után közvetlenül bekeményedett a jobb mellem és azóta nem múlik a panaszom, sőt a fájdalom és a keményedés átterjedt a bal mellemre is. Elmentem egy mell UH-ra, ahol kapszula képződési folyamatot állapított meg a radiológus, a jobb mellem tokja meg van vastagodva. Sajnos a helyzet úgy érzem napról napra csak rosszabb, így felkerestem a doktort, aki műtött. Ő mondta, hogy akkor a korábban megbeszélt Polyurethan implantra kicseréli a mostanit. Viszont nekem megfordult a fejemben a végleges kivétel, ugyanis ebben a témában, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, sajnos a szerencsefaktorom a zéróhoz tendál. Mi lehet vajon a problémám? Valamilyen gondom lehet, ha a crp 25, de senki nem talál semmit. Nem lehet, hogy ezt maga az implant okozza? Tudom, azt mondják, hogy elméletileg nem lehet. De mi van, ha én vagyok a 100-ból az 1 szerencsétlen, aki alkalmatlan az implant befogadására? A radiológus, aki csinálta a vizsgálatot kérdezte, hogy van-e pajzsmirigy betegségem. Mondtam, hogy 12 éve pajzsmirigy beteg vagyok, de nincs vele gondom, évenként kontrollra járok, gyógyszert szedek. Azt mondta, hogy pajzsmirigybetegeknek jól át kellene gondolni a mellnagyobbítást, mert többször előfordult, hogy nekik panaszt okozott. Ez tényleg így van? Nyilván nekem kell döntenem, a szívem azt mondja cseréljük, az eszem, hogy vegyük ki. Ön a fenti panaszok ismeretében mit tud mondani erről? 1. Mi okozhatja nálam a problémát? 2. Mi a garancia arra, hogy a polyurethan nem fog betokosodni? 3. Ilyen esetben muszáj kivenni a tokot is vagy Önnek mi a véleménye? 4. Ha tokkal együtt veszi ki a régi implantot, akkor a sebésznek többet kell dolgozni a másik implanttal? Ez nagyobb munkát jelent? Előre is köszönöm megtisztelő válaszait. Bízom benne, hogy fog tudni segíteni. Üdvözlettel: K. Ildikó


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Megértjük dilemmáját és az implantátum csere mellett tennénk le voksunkat. Sajnáljuk, hogy a korrekció nem hozta a megálmodott eredményeket. Nem kizárt, sőt valószínű, hogy a meglévő implantátumok cseréje polyurethan felszínűre (és az implantátum körüli szövetek megfelelő sebészi ellátása) el tudja érni azt, amit megálmodott, mindenesetre jobb, szebb eredmény várható.

A CRP emelkedésének lehet az oka a gerinctáji gyulladás és a kezeletlen porckorongsérv is. További góckutatás szükséges, de lehetséges, hogy oka az implantátum körüli tok krónikus és aktív gyulladása.

A kontrasztanyagos vizsgálattal véleményem szerint nem áll összefüggésben a bekeményedés, az inkább spontán, más okokra visszavezethető folyamat (lássa még az oldalon a kérdezz-felelekben a tokzsugorodás okait, mely semmi esetre sem tartalmazza a kontrasztanyagot, vagy az implantátum befogadására való pl. genetikai alkalmatlanságot, mivel ilyen nincs).

A fájdalom és a keményedés gyulladást, adott esetben a fent jelzett kialakuló tokgyulladást, tokzsugorodást jelenti, erre utalhat az Ön által említett mell ultrahang is. Csere esetén célszerű a teljes tokot kivenni, mint beteg szövetet.

Amennyiben a tok egy részének kivétele nem lehetséges, úgy abban az esetben sem szabad a korábbi tok belső felületével kontaktusba tenni az új implantátumot, azt alá vagy felé, új zsebbe, új pozícióba kell tenni. Ez való igaz, hogy nagy és nehéz munka lehet, ugyanúgy mint a polyurethan implantátummal való plasztikai műtétek. Kizárólag – a polyurethan implantátumok beültetésében is – nagy tapasztalattal rendelkező plasztikai sebész végezze.

A poliuretán felszínű implantátumok több, mint 42 éve léteznek, hosszú távon a tokzsugorodás kockázatának csökkentésére kiválóan alkalmasak, illetve ezzel a felszínnel az implantátumok elfordulása és elmozdulása is elkerülhető.

Jelenleg a 3. generációs polyureathan implantátumok vannak forgalomban, de a könnyített szilikongél töltetű implantátumok borításaként hamarosan a negyedik generációról beszélhetünk.

Jelenleg egy gyártó foglalkozik ezen felszínű implantátumok gyártásával. A polyurethan implantátumok az összes szilikonimplantátum közül a “betokosodásra” a legkevésbé hajlamosak, a gyártó tavaly emelte 10 évről 15 évre a tokzsugorodás vonatkozásában a garanciát.

A kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás) bizonyítottan csökkenthető polyurethan implantátummal (High Level Evidence Based Medicine).

A német Polytech a polyurethan felszínű implantátumaira életfogytig tartó falszakadási garanciát vállal, ezen felül 10 éves cseregaranciát biztosít elfordulásra és elmozdulásra is. Saját 15 éves tapasztalatunk szerint is nagyon “klassz” és tartós implantátumok ezek.

Személyes meggyőződésem, hogy ilyen szekunder (másodlagos) vagy tercier (harmadlagos) mellnagyobbításoknál (implantátumcseréknél: erre cseréljünk), de elsődleges (első implantátumként) mellnagyobbításnál is adott esetben előnyösebb lehet más típusúakhoz képest: azaz számos előnye, de kevés hátránya van.

A PU implantátumok előnyei összefoglalva (dr. Pataki):

1. alacsony kapszuláris kontraktúra – kóros tokzsugor (1% alatti)

2. alacsony egyéb szövődményráta (szöveti izzadmány, bakt. gyulladás kisebb stb.)

3. nem mozdul el (még aktív mozgás hatására sem)

4. amennyiben jól van behelyezve és nem túl vékonyak a páciens szövetei, ritkán alakul ki rippling (hullámosodás)

5. jóval nagyobb formatartósság, mint más implantátumoknál

6. a mell megereszkedésének jelentős prevenciója tapasztalataim szerint, azaz még nagyobb implantátumnál is könnyebb sportolás, intenzívebb és mozgékonyabb szexuális élet stb.

7. “eltűri”, hogy esetleg gyakrabban legyünk egy-egy délutánra melltartó nélkül.

8. gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulás kis közepes implantok esetén, vélhetően a kisebb frikció miatt

9. megszelektálja a plasztikai sebészeket kézügyességük alapján

Hátrány: lassabban és nehezen beültethető, kitartó és hosszú learning curve-je van, nagy gyakorlatot és ügyes technikát igényel.

A poliuretán felszínű implantátumok közvetlenül a műtét után (első hónapokban) kicsit keményebbek, a műtétet követő 4-6 hónapban fokozatosan felpuhulnak, képesek együtt mozogni a saját mell állományával, így hosszú távon sokkal természetesebbnek tűnnek. Hátrány is lehet, hogy “megszelektálja” a plasztikai sebészeket bizony szempontok (nagyobb rizokó bevállalása ill. kézügyességük) alapján.

Még egy gondolat az Ön ritka esetéhez: Több helyen teljesen tudománytalanul, tévesen állítják, hogy pajzsmirigybetegeknél problémás lehet a mellnagyobbítás, ezt saját tapasztalatom sem erősíti meg. Évente több pajzsmirigybeteg páciensünk kap szilikonimplantátumot. Az orvosi szilikon önmagában betegségokozó hatása is téveszme.

A nagyon ritka, de létező Breast Implant Illness-t (implantámokkal összefüggő betegségeket, gyulladást), nem maga a szilikon váltja ki, hanem annak vélhetően rendellenes behelyezési körülményei után kialakult biofilm, és az abban perzisztáló baktériumok által termelt derivátumok, szignáltranzdukciós molekulák, citokinek, mely hosszú távon a tokzsugorodás egyik legfőbb oka is a legújabb tudományos kutatások alapján.

Bízom benne, hogy tanácsainkkal tudtunk segíteni.

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.