Mellimplantátum csere – zsugorodás és csere

2018-05-18

Kedves Doktor úr! 18 éve egy kerek, alanyony profilú, 280 köbcentis impantátumot rakattam be, mely közvetlenül mirigy alá került. 18 éven keresztül semmilyen panaszom nem volt vele, ezt követően az állomány megfogyatkozott mellem kicsit megkeményedett így másfél évvel ezelőtt egy másik - külföldi - plasztikai sebésznél (az első meghalt) megtörtént a csere, aki egy Mentor típusú 500 cc anatómiai) betétet helyezett be, ugyanúgy izom fölé. A műtét előtt ugyan kiderült, hogy előrehaladott tokzsugordásom van, mégis ugyanabba a tokba kerül be az új implantátum. Lehet ez? Nem lett szép anatómiai csepp formája, deformáltnak érzem, sőt a barátnőim is annak látják. Kidomborodik az implantátum felső széle is. Pénteken visszamentem a plasztikai sebészemhez a kontrollra és elmondtam Neki a problémámat, az idegentest érzést, a nyomást, a fájdalmat, illetve azt is jeleztem, hogy az UH kezdődő tokzsugorodást és többszörös gyűrődést mutat. Megvizsgált (ami szintén fájt), majd közölte, hogy nincs ezzel a mellel semmi gond, teljesen szép, el fog múlni a fájdalom és a formája is kialakul, csak várjak még, illetve innentől ne hordjak melltartót, hogy megereszkedjen és ívesebb legyen az alja... (Egyébként a műtét után már másnap lekerült a kötés, sportmelltartóban jöttem haza, amit aztán 6 hétig hordtam, majd a doki tanácsára elhagytam) Kérdeztem, mégis meddig várjak és mi van, ha nem fog változni semmi?!?! Erre azt felelte, ha fél év alatt sem változik semmi, akkor kicseréli az implantot egy kisebbre(?!?!?!?) Nem értem, h miért kéne kisebbre, mikor pont Ő beszélt rá erre a méretre, azt mondta, ha magasabb profilút választunk, akkor jobban fog érvényesülni az anatómiai forma... (Izom alatt biztosan érvényesült is volna, de sajnos ez mirigy alá került) Azt reméltem szép, természetes hatású, telt melleim lesznek! Szóval az orvosom mindent kimagyarázott és gyakorlatilag lerázott, hárította magáról a felelősséget. Engem ez nagyon bánt, mert én nem hiszem, h ez a mell valaha is jobb lesz, a fájdalom sem akar múlni és a formája is szinte hónapról-hónapra egyre csak torzul. Ha nem gond, akkor csatolnám a műtétem zárójelentését és a néhány napja készült UH vizsgálat eredményét, illetve mellékelek a mellemről néhány fotót is, szeretném, ha Pataki doktor ezeket szemrevételezné, nagyon kiváncsi lennék a véleményére! Én ezt nem szeretném ennyiben hagyni, mert tudom és érzem, hogy valami nagyon nem OK a bal mellemmel! Ön szerint ilyen esetben mit lehet tenni? Egy MR felvételt érdemes lenne csináltatnom, az látja jól, hogy milyen stádiumban van a zsugorodás? Ha bebizonyosodik a Baker III., a cserét teljes körűen állja a Mentor cég? Ha igen, akkor választhatok másik orvost, vagy ugyanazzal kell helyrehozatnom? Köszönöm szépen a gyors választ! Szeretnék elmenni Önökhöz konzultációra. Tisztelettel, Natália


dr. Pataki Gergely

Kedves Natália!

Köszönjük megkeresését és türelmét. Sajnáljuk, hogy ilyen helyzetbe került.

A képek és a megküldött leletek alapján csak hozzávetőleges tanácsot szabad adni, fizikális (szemrevételezéses és tapintásos) vizsgálat után lehet korrekten értékelni az esetet.

Előzetes véleményünk szerint az implantátumot át kellene helyezni részben izom alá (dual plane, vagy multiplane helyzetbe), a régi tok mirigyállományhoz közeli oldalának teljes vagy részleges eltávolításával vagy több-dimenzionális tokplasztikával, azaz a tok „beirdalása”, az implantátum hatására előemelkedő izomzat várható konvexitásának megfelelő rámodellálása lehet szükséges.

Szerintünk a korábban az izom feletti pozícióban a leletek alapján erőteljesen megvastagodott tokban (vagy a részben felszabadított tok rétegei között) nem tud megfelelően elhelyezkedni az majdnem kétszer nagyobb anatómiás implantátum, azonban ez az implantátum, vagy ennél kicsit nagyobb anatómiás implantátum izom alatti pozícióban szebb formát mutatna, a leírt kontúrproblémák nem jelennének meg. A nem megfelelő elhelyezkedés következménye lehet az, hogy az implantátum felső pólusa előrefelé hajlik és az amúgy is elvékonyodott szöveteken keresztül jól tapintható. Pozícióváltás (zsebváltás) szükséges tehát, mely az évekig a szöveteket elvékonyító, izom fölé behelyezett implantátumot megfelelő fedéssel látja el (izomfedés).

Esetleg szükséges lehet belső felvarrás is, mely az izom feletti üreget megfelelően illeszti, zárja, ezzel a bimbó helyes pozícióját biztosítja.

Kisebb implantátum valószínűleg sem izom felett, sem izom alatt nem adna jobb eredményt (inkább rosszabbat), kivéve, ha egy ülésben a külső mellfelvarrás is megtörténne. A leírt kérdéseire még válaszként elmondható, hogy nem szükséges MR jelenleg, mivel az az implantátum állapotának megítélésére szolgálna, azt pedig szemmel látjuk, kézzel tapintjuk és biztosan egyben van. A zárójelentésében III. fokú tokzsugorodás jelzett, mivel a tok az Ön által leírtak szerint nem került kivételre, annak (remélhetőleg megtágított) üregébe került az új implantátum ezért a „beteg” zsugorodott szövetek maradtak a szervezetében melyek jelenleg az implantátum és közvetve a melle alakjáért is felelnek.  Semmiképpen nem szabad egy III. fokú tokzsugorodással rendelkező tokba, vagy annak helyére implantátumot helyezni részleges vagy teljes tokeltávolítás nélkül, hiszen az fokozza a kóros szövet képződését.

Ismereteim szerint a Mentor cégnek és egyéb más cégnek (a Polytech céget kivéve) nincs cseregaranciája tokzsugorodásra. Egyébként nyilván nem az új Mentor implantátum felelős a tokzsugorodásáért, hiszen az jelenség már korábban is ott volt (ill. III fokú volt).

Nyilván realisztikus elvárásokat kell, hogy megfogalmazzon, hiszen a megküldött mellhez csak ”többé-kevésbé” hasonlító melle lehetne.

A megküldött „eszmei mell” képen szereplő Emilia Ratajkowski-s mellhez hasonló nagyon csepp alakú mellet Önnél valószínűleg egy horizontálisan ovális, extra magas pozíciójú, lehetőleg poliurethan bevonatú, talán 500 köbcentinél valamivel nagyobb implantátummal és a belső felvarrás kombinációjával lehetne elérni, de mindez csak találgatás, mivel a pontos tervezéshez egzakt mérések kellenének. Tapasztalataink szerint ilyen esetekben a zsebváltás mellett gyakran poliuretán bevonatú implantátumot érdemes beültetni, mivel az könnyebben “kitapad” a már próbára tett szövetekhez, így csökken az ismételt tokzsugorodás kialakulásának veszélye.
Fontos még, hogy újabb, másodlagosan optimalizáló műtét esetén ugyanezt az implantátumot elvileg nem lehet a szakma szabályai szerint áthelyezni izom alá, mert ha amint eltávolítunk a testből (kiveszünk) azt nem helyezhetünk vissza. Itt pedig nem egyszerű áthelyezésről, hanem egyéb kiegészítő technikák alkalmazásáról is van szó.

Szeretnénk elmondani, hogy véleményünk szerint a tokzsugorodás sajnos olyan késői szövődmény a mellnagyobbításnál, amelynek számos oka lehet – klinikánkon prémium kategóriás,élettartam-garanciás implantátumokkal és korszerű műtéti technikával csökkentjük elenyészőre a kockázatát –, megoldása azonban a Baker-skála III. fokozata esetén csak egy: az implantátumcsere, méret-, forma- és pozícióváltással.

Pácienseink körében rendkívül ritkán (messze a statisztikai átlag alatt) szokott tokzsugorodás előfordulni, de ha máshol operált hölgyek ilyen panasszal jelentkeznek hozzánk, akkor minden esetben azt javasoljuk, hogy első körben az őket műtő plasztikai sebésszel beszéljenek – mivel látatlanban vélelmezendő, hogy a kolléga az elvárható legnagyobb gondossággal járt el.

Bízunk benne, hogy egyszer elégedett lesz mellével!

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész 

 

Pataki doktor névjegye

Premium Plasztikai Sebészet

1118 Budapest, Számadó u. 6.

+36 20 512 9192

drpataki.hu

info@drpataki.hu

fb.com/plasztikaisebesz

instagram.com/drpataki

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.