Mellimplantátum gyűrődés, zsugorodás és fajdalom

2018-05-06

Kedves Doktor úr! Sajnos kis mellel áldott meg a sors, ezért 2001-ben kés alá feküdtem és egy kerek formájú, 220cc impantátumot rakattam be, mely közvetlenül mirigy alá került. 16 éven keresztül élvezte testem szeretetét, soha semmilyen szövődmény, panasz nem volt vele, az elöregedése miatt viszont sajnos meg kellett egymástól válnunk, így 1 évvel ezelőtt ugyanannál a plasztikai sebésznél megtörtént a csere, aki egy Mentor típusú 445cc anatómiai) implantot helyezett be. A műtét kozben ugyan kiderült, h Baker III. std. kapszularis kontraktura alakult ki mindkét régi implantatumom körül, ennek tudatában a doktor mégis ugyanabba a “zsebbe” ültette be az új implantot is. Sajnos az esztétikai élmény az új mellemnél elmaradt, anatómiai formája pedig azóta sincs, sőt! A felső pólus mindkét mellemnél kerekebb, mint az alsó (a doki folyamatosan azzal nyugtatott, hogy le fog húzódni, sajnos ez a mai napig nem történt meg), tónusosan kirajzolódik az implant felső széle is, ezáltal sajnos természetesnek egyáltalán nem nevezhető. Raadasul a két mellem nem is lett egyforma, a bal oldali a kezdetektől fogva fáj, feszít, nyom, idegentest érzetem van, sajnos a mellbimbóm lejjebb van és kifelé néz a másikhoz képest. A tegnapi UH kezdődő kapszularis kontraktura lehetőségét, illetve többszörös gyűrődést mutat. Ön szerint mit lehet ilyen esetben tenni? A tokzsugorodás stadiumát MR vizsgálat ki tudja mutatni? Nem tudom pontosan, hogy a Mentor garancia mire nyújt védelmet, mindenesetre nem szeretnék még egy zsebbe nyúlós műtétet emiatt... Válaszát várom és előre is köszönöm! Üdv, Antónia


dr. Pataki Gergely

Kedves Antónia!

Köszönjük megkeresését, és sajnáljuk, hogy ilyen viszontagságokon kell keresztülmennie.

tokzsugorodás sajnos olyan késői szövődmény a mellnagyobbításnál, amelynek számos oka lehet – klinikánkon prémium kategóriás, élettartam-garanciás implantátumokkal és korszerű műtéti technikával csökkentjük elenyészőre a kockázatát –, megoldása azonban a Baker-skála III. fokozata esetén csak egy: az implantátumcsere méret-, forma- és pozícióváltással.

Szakmailag kijelenthető, hogy semmiképpen nem szabad egy III. fokú tokzsugorodással rendelkező tokba, illetve annak helyére implantátumot helyezni részleges vagy teljes tokeltávolítás nélkül, hiszen az fokozza a koros szövet képződését. A zsebnek össze kell záródnia az izom felett (megszűnik az üreg) es az új üregbe kerül az implantátum, lehetőleg izom alá. Tapasztalataink alapján meg 700 cc feletti implantátumnál is megoldható a részlegesen izom alatt kialakított új “zseb” (neopocket). A legtöbb esetben implantátumcserénél azonban sokkal kisebb implantátumról beszelünk.

Pácienseink körében rendkívül ritkán (messze a statisztikai átlag alatt) szokott tokzsugorodás előfordulni, de ha máshol operált hölgyek ilyen panasszal jelentkeznek nálunk, akkor minden esetben azt javasoljuk, hogy első körben az őket műtő plasztikai sebésszel beszéljenek – mivel látatlanban vélelmezendő, hogy a kolléga az elvárható legnagyobb gondossággal járt el. Ha ez valamilyen oknál fogva nem oldható meg, vagy a gondossággal kapcsolatban kétség merül fel, akkor célszerű egy másik plasztikai sebésszel konzultálni, akivel fizikális (szemrevételezéses és tapintásos) vizsgálat után lehet értékelni az esetet.

Tapasztalataink szerint ilyen esetekben a zsebváltás mellett gyakran poliuretán bevonatú implantátumot érdemes beültetni, mivel az könnyebben “kitapad” a már próbára tett szövetekhez, így csökken az ismételt tokzsugorodás kialakulásának veszélye. Fontos, hogy az új implantátum lehetőleg izom alá kerüljön, ezzel is elősegítve annak problémamentes beágyazódását.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.