fbpx

A mellimplantátum körüli tok megtartása és a szebb, tartósabb eredmény a mellnagyobbításban

2016-11-01

Tisztelt Doktor úr! 3,5 hete volt a mellnagyobbitó műtétem implantátum cserével egy másik budapesti klinikán. Sajnos az orvosom úgy érzem a mai napig nem ad megfelelő tájékoztatást. 6.5 éve volt az első műtét.Az lenne a kérdésem,hogy helyes-e,hogy az orvosom az előző tokot nem távolította el,hanem a már meglévőt csak felnyitotta,és abba helyezte a 90cc-el nagyobb implantátumokat.Az egyik alján volt egy kis tok vastagodás,azt eltávolította,ezért az a mellem lentebb ereszkedett és nagyobb.Megfordult bennem az a kérdés,hogy hogyan tudott egy kisebb tokba nagyobb implantátumot helyezni? És,hogy nem veszélyeztet így tok megvastagodás,hogy 6,5 éves? Tud tágulni a tok? Előre is köszönöm őszinte válaszát! Lilla


dr. Pataki Gergely

Kedves Lilla!

Köszönjük megkeresését. A tokeltávolítás vagy tokmegtartás mértéke egyénileg, számos szempont figyelembevételével döntendő el.

Kérdésére korrekt választ csak egyéni vizsgálat alapján lehetne adni, de induljon ki abból, hogy plasztikai sebésze helyesen cselekedett, amikor a meglévő (előző implantátum körül kialakult) tokot használta fel “üregnek” és csak annyit módosított rajta, hogy az alsó megvastagodott részét eltávolította.

Amennyiben az első implantátum ép, a tok “jó minőségű”, rugalmas és vékony, nem mutat semmilyen zsugorodási vagy vastagodási jelet, Ön 2-3 cm alatti mellállománnyal rendelkezik és a korábbi üreg megfelelően lett kialakítva, akkor a korábbi tokba valószínűleg minden gond nélkül belefér egy 90 cc-vel nagyobb implantátum is. (Függ ez természetesen a korábbi implantátum kitapadásától, illetve ki nem tapadásától, mozgásterétől, azaz korábbi mozgásától is, mely hatására az implantátumok körül, annak méreténél jóval nagyobb tok alakulhat ki. Olyannyira, hogy új, nagyobb implantátum behelyezésénél még a tok szűkítésére is szükség lehet az implantátum helyes pozíciójának eléréséhez.)

Bár egy teljes tokeltávolítással járó műtét jóval nagyobb sebfelületet hoz létre és nehezebb plasztikai sebésze számára, mégis szakmailag ez a korrektebb az implantátum szakadásakor. A tok falában, annak nyirokereiben ugyanis ott vannak a kiszakadt implantátumból származó szilikon molekulák, amelyek szervezetből történő eltávolítása mindenképp előnyös.

A tok lényegében hegszövet megkísérlendő, hogy a szakadt implantátum körül lévő tokot úgy távolítsuk el, hogy nem nyitjuk meg a benne lévő implantátumot tartalmazó tokot.Mi ezt eredményesen és szövetkímélően végezzük az ultrahangos szikével.

Előrehaladott tokzsugorodás esetén ugyanez mondható el a teendőkről: minél több “beteg”(sokszor meszes), zsugorodott heg szövetet kell eltávolítani. Természetesen minden műtét során a tokeltávolítás mértéke egyénileg, számos szempont figyelembevételével döntendő el.

Enyhe tokzsugorodás esetén is előnyös lenne a teljes “beteg” tok eltávolítása, de ezt a páciens elvékonyodott szövetei, az implantátum (és a tok) mérete, kiterjedése nem mindig teszi lehetővé, azaz szükséges lehet a tok egy részének (főként oldalsó -külső-belső részének) megtartása a későbbi implantátum stabilizációjának céljából.

Ez alól praxisunkban kivétel lehet az, ha polyurethan bevonatú implantátumot helyezünk be másodszorra, mert ez stabilan a beültetés helyén marad és a korábbi tokrész (esetlegesen zsugorodott tokrészlet) stabilizációs, szövetpótló hatására így esetleg nincs szükség. Olyan implantátumcserék esetén, ahol nincs tokzsugorodás, vagy implantátum nem sérült, gyakran csak a tokot módosítjuk (lebenyképzés, kettőzés, levarrás, beírdalás, capsulotomia) vagy csak részlegesen távolítjuk el (capsulectomia).

A jó minőségű tok (egy része vagy egésze) segítheti a második implantátumot a stabilitás kialakításában. A mellimplantátum cseréjéről ide kattintva olvashat bővebben.

Klinikánkon az anatómiás és kerek implantátumoknál szóba jövő több, mint ezer féle méret és forma nagyjából mindegyike rendelkezésre áll. Mi jelenleg leggyakrabban textúrált implantátumokat használunk, mert tapasztalataink szerint nem mozdulnak el oly mértékben, mint más implantátumok (azaz helyzettartóak), és ebből következően szebb és tartósabb eredmények érhetőek el a mellnagyobbításban.

Számos esetben, mint fent említettem, egy polyurethan borítású implantátum lehet az egyik legjobb megoldás a tartósság (tartós forma és pozíció) és a tokzsugorodás mentes állapot eléréséhez.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.