Mellimplantátum tartóssága

2016-03-30

Üdvözlöm, Doktor Úr! Régóta mellnagyobbításon töröm a fejem, éppen ezért már utána kérdeztem 1-2 helyen. Amit a leginkább nem értek, hogy egyes klinikák azt vallják örök életre szóló implantátumot ültetnek be, mások viszont arra esküsznek 10 évente cserélni kell. Ez anyag függő, vagy teljesen mindegy, biztonságosabb 10 évente cserélni. Továbbá érdekelne, hogy Ön szerint milyen anyagból készült a legbiztonságosabb? Válaszát előre is köszönöm! Anett


dr. Pataki Gergely

Kedves Anett!

Teljesen érthető konfúziója, a téma meglehetősen bonyolult.

Egyre több implantátumgyártó ad élettartam-garanciát, mely azt jelenti, hogy ha az implantátummal minőségi probléma van, akkor azt ingyen cserélik, szakadás esetén pl. még a műtéti díj egy részét is állják.

Érdemes ezeket a garanciákat áttekinteni és értelmezni, adott esetben írásban kérni orvosunktól.

Az implantátumra vonatkozó élettartam-garancia azonban nem vonatkozik a mell változásaiból (pl. megereszkedés, szöveti elvékonyodás) eredő egyéb csere szükségességére. Ritkán vonatkozik a tokzsugorodás állapotára.

Klinikánkon kizárólag prémium minőségű, élettartam-garanciás implantátumokat használunk mellnagyobbításhoz. Nagy tisztaságú orvosi szilikonból (polimerezéssel: polisiloxán) állítják elő a minőségi implantátumokat. Ezek bizonyultak a legbiztonságosabbnak, mivel orvosi tisztaságú kohezív szilikongél (egybefüggő, normál használatkor formatartó és szétválaszthatatlan gél) töltetűek, és gyártásuk során több száz minőségellenőrzési ponton mennek keresztül. Burkuk legalább 5, de inkább 6 (esetleg 7) orvosi szilikonból öntött réteget tartalmaz.

Stabilan összefüggő szerkezetüknél fogva nem „használódnak el”, igen nagy a szakítószilárdságuk, ennél fogva még egy esetleges balesetnél sem kell a megrepedésüktől tartani. Texturált felszínük emellett gondoskodik róla, hogy minél optimálisabban tapadjanak a saját szövetekhez. Mind a makro-, mind a mikrotexturált fajtából tapasztaltunk nagyon tartós (pl. 20 év után is újszerűnek tesztelt) implantátumot. Egyes individuális esetekben (implantátum-csere, vékony testalkat, vékony szövetek) a polyurethan felszínű implantátumoknak is számos kedvező hatása van a tartósságra nézve.

Az ilyen implantátumok tehát önmagukban nem indokolják a későbbi cserét, ám a mellállományt érintő nagyobb változásokat (például várandósságot és szoptatást, esetleg igen nagymértékű fogyást) követően el szoktuk végezni, mert anyaguk maximálisan szövetbarát ugyan, ám nem várhatjuk el tőle, hogy ilyen mértékben alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Ezért az implantátumokat akár 15-20 évig nem kell cserélni, ha nem indokolt.

Mikor indokolt mindenképpen az implantátum csere:

  1. Kimutatott implantátum szakadás vagy  implantátum szakadás gyanú
  2. Előrehaladott és fokozódó tokzsugorodás
  3. Zavaró aszimmetria, mely az implantátum újrapozícionálásával nem megoldható
  4. Mell megereszkedés, mely a páciens számára elfogadhatatlan és panaszt okoz
  5. Az implantátumról kiderül, hogy gyártási hibás lehet (PIP, Cereplas)

A gyermekvállalás előtt álló hölgyeknek tehát azt szoktuk mondani, hogy életük során egy további operációra még szükség lesz. Az implantátumcsere ilyenkor az első beavatkozással megegyezően csekély kockázatokkal jár, azok nem halmozódnak.

A korábbi, például folyékony szilikonnal töltött, gyengébb borítású mellimplantátumoknak valóban volt egy „szavatossági idejük”, amelynek lejártával biztonsági okokból cserélni kellett őket – innen maradt a köztudatban a határozott időtartamra vonatkozó feltételezés. A fiziológiás sóval töltött implantátumok is veszítettek 1-2%-ot térfogatukból évente, de Hazánkban ritkán használták.

Bővebb információt a következő linkeken talál:

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.