A mellimplatátum maximális mérete

2013-11-18

Tisztelt Doktor Úr! Arra volnék kíváncsi, h. van-e orvosi/technikai tényező, amely megszabja a mellimplantátum maximális méretét. Pl. az, h egy páciens vékony testalkatú, vékony bőrű és kevés mellmirigyállománnyal rendelkezik indokot ad-e arra, h neki csak 300 cc implantátum helyezhető be? Ha nincs ilyen, akkor hogyan/mi alapján történik az ideális méret kiválasztása, ha a páciensnek nincs külön elképzelése (csak annyi, h alkatához illő szép melleket szeretne). Több orvosnál voltam és elbizonytalanodtam, de most fórumokon Önt ajánlották és szeretnék Önhöz is elmenni. Tisztelettel, Adrienn


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

Egy vékony, kis mirigyállománnyal rendelkező hölgynél a természetes hatás eléréséhez mi:

-Dual vagy multiplane technikát használnánk.
-Mindenképpen anatómiás (csepp alakú) implantátumot használnánk.
-Többszörösen visszaellenőrzött méretpróba és modellezés után döntenénk közösen a mértetekről és csak a legszigorúbb minőségellenőrzési vizsgálatokon átesett implantátumokat használnánk.

Kérdés persze, hogy természetes hatást szeretne-e?

A javasolt mérettartomány legnagyobb mértékben a mellkas arányaitól (szélességétől), a bimbó helyzetétől, a meglévő mellállomány nagyságától és a bőr- illetve a kötőszövet rugalmasságától függ.
A fenti példa nem ad indokot arra, hogy “csak” egy 300 cc-s implantátumot helyezzenek be, hiszen egy vékony testalkatú, vékony bőrű és kevés mellmirigyállománnyal rendelkező páciens lehet 150 cm magas , de 190 cm magas is, ennél fogva lehet hogy a 250 cc (köbcenti) implantátum is sok, de lehet hogy a 450 es sem elég. A kevés állomány miatt egyébként a nagyobb méret fele kell elmenni, hiszen a meg nem lévő állományt kompenzálni kell.
Mindent egyénre kell szabni a fentiek alapján, az implantátum legnagyobb mérete sok tényezőn múlik. Másképp látszik egy 300-as kerek, mint egy 300-as anatómiai (csepp alakú) implantátum. Másképp hat egy izom alá behelyezett és egy mirigy alá behelyezett implantátum is.

Az ideális mérettartomány kiválasztása egy hosszú folyamat, figyelembe kell venni a páciens elvárásait is, mindenkinél más az elképzelés, mindenkinél egyéni az “alkatához illő szép mell” fogalma. Ha egy 300-as implantátum valahova befér, akkor egy 10 százalékkal nagyobb is, pl. egy 330-as, de persze nem biztos hogy az az ideális, lehet, hogy egy 270-es.
Méretelő (sizer) próbaimplantátumok segítségével lehet a legjobban egy konzultáció során kiválasztani az optimális méret határokat.
A műtőben is eldől néhány lehetőség, a mellszövetek feltárásakor. Ezért a kiválasztott mérethatárokon belül végül is ott dől el, hogy inkább a nagyobb, vagy a kisebb implantátum helyezendő be.
Ha valaki jóval nagyobb implantátumot szeretne, mint azt a plasztikai sebész jónak tartja, akkor arra vagy van anatómiailag lehetőség, vagy nincs. Ha van akkor pl. az USA-ban, ahol ilyen implantátumokat gyakrabban alkalmaznak, a nagyobb implantátummal járó speciális rizikókat tartalmazó beleegyező nyilatkozatot kell aláírni. Ha a szövetek nem alkalmasak a nagy implantátum befogadására, elő lehet tágítani egy néhány hónapig alkalmazott szövettágító expanderrel is. Mindez azonban nem az ideális eset.

Tájékozódhat még itt is: http://www.drpataki.hu/mellplasztika

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.