fbpx

Mellnagyobbítás anatómiai implantátummal, szoptatás és kockázatok

2020-06-30

Tisztelt Doktor úr! Lenne néhány kérdésem így első körben a mellnagyobbítással kapcsolatban. 1. Kérdésem, hogy mennyi az esélye egy anatómiai implantátum elfordulásának a mellben? Gyakori vagy nagyon ritka eset? Mi válthatja ki az elmozdulást? A sport hatással lehet rá? A csepp forma jobban tetszik, de ha fenn áll a veszélye az elmozdulásnak, úgy inkább választanám a kerek formát. 2. Kérdésem: a gyakori légnyomás különbség okozhat károkat az implantátumban hosszú távon? Ha például valaki rendszeresen, életvitelszerűen repül a munkája miatt. 3. Kérdésem, elég bután hangozhat. Lehet csak számomra nem egyértelmű, de a mellplasztika árak általában mellenként értendőek vagy a két mellre együtt? Persze tudom senki nem készítene és senki nem akarna felemás mellet, de számomra ez mégsem egyértelmű teljesen, amikor valahol feltüntetik az árakat. 4. Kérdésem: szülés/terhesség/ szoptatás esetén szükséges eltávolítani az implantátumot? Nem okoznak semmi bajt együtt? 5. Valóban szükséges néhány év elteltével cserélni a mellben az implantátumot? Ha igen, milyen időközönként? (Itt most nem sérülésre gondolok, hanem általános elhasználódásra, állapotromlásra.) 6. Felgyógyulás után teljesen biztonságos bármilyen sport? Van bennem egy kis félelem, hogy nagyobb erőkifejtés hatására valami “megszakad” majd bent, akár valami izom vagy bőr vagy bármi. 7. Kérdésem, hogy okozhat a műtét bármilyen zsibbadást vagy érzéketlenséget a mellben? Például adott része a mellnek teljesen érzéketlenné válik a jövőben, mert sérülnek idegek a műtét során. 8. Kérdésem pedig, hogy enyhe szívritmus zavar kizáró oka lehet a műtétnek? Előre is köszönöm válaszát!


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Köszönjük szépen bizalmát, megkeresését. Kérdésfeltevései számos mellnagyobbítás iránt érdeklődő hölgy számára hasznosak lehetnek, így az alábbiakban egyenként igyekszünk választ adni ezekre.

1. Mennyi az esélye egy anatómiai implantátum elfordulásának a mellben? Gyakori vagy nagyon ritka eset? Mi válthatja ki az elmozdulást? A sport hatással lehet rá? A csepp forma jobban tetszik, de ha fennáll a veszélye az elmozdulásnak, úgy inkább választanám a kerek formát.

A köztudatban gyakran a csepp formájú, vagy más néven anatómiailag formázott, „anatómiás” implantátumot kezelik újításként a kerekhez képest. Ez egy tévhit. Ezzel szemben azonban a világon elsőként elkészült prototípus – amelyet két amerikai plasztikai sebész, Thomas Cronin és Frank Gerow hatására a Dow-Corning orvosi szilikonnal is foglalkozó vegyipari cég alkotott meg 1961-ben – csepp alakú volt. Az első szilikon implantátumot a következő évben ültették be, amit a mai napig nagyjából 40 millió pár követett. Csak a mellimplantátumok későbbi generációjánál jelent meg a kerek forma, mégpedig az 1980-as években.

Klinikánkon a mellimplantátum kiválasztásánál az első és legfontosabb szempont a minőség, illetve az ezáltal garantált biztonság. Csúcsminőségű kohezív szilikongél-implantátumból nem csupán kétféle forma létezik. A csepp alakú és a kerek változaton kívül van például ovális is (akár vertikálisan, akár horizontálisan ovális). Minden esetben a páciens anatómiai adottságai és kívánságai segítenek eldönteni, melyik választás ideális. Természetesen ennek meghatározásához jelentős tapasztalat szükséges a plasztikai sebész részéről, aki nem csupán magáról az implantátumról, hanem annak behelyezési módjáról és elhelyezkedéséről is dönt. Ahány hölgy, annyi anatómiai variáció és igényeknek megfelelő egyedi megoldás van.

A csepp alakot ért első kritikák, miszerint például magasabb az elmozdulás, elfordulás kockázata, lényegében létjogosultságukat veszítették a gyártási és műtéttechnikai fejlődés előrehaladtával. Megfelelő indikációt és technikát alkalmazva az elfordulás lehetősége gyakorlatilag nullával egyenlő. Így a plasztikai sebész esztétikai szempontok alapján értékelheti, hogy az adott páciensnél milyen formaválasztás ideális. (További információk: Melyik mellimplantátum jobb? A kerek vagy a csepp formájú?)

2. A gyakori légnyomás különbség okozhat károkat az implantátumban hosszú távon? Ha például valaki rendszeresen, életvitelszerűen repül a munkája miatt.

Nem, semmilyen hatással nincs a légnyomásváltozás a szervezetbe beültetett mellimplantátumra. Űrhajó pilóta is lehet a páciens és a Marsra is repülhet.

3. Milyen gyakori a szakadás, szivárgás és ez utóbbi lehet-e oka a tokzsugorodásnak?

Az általunk is használt prémium minőségű implantátumok esetében a rendkívül biztonságos, nagy szakítószilárdságú, az emberi testnél sokkalta „strapabíróbb”, mégis szövetbarát kohezív szilikongél töltet lényegében nullára csökkenti a szivárgás kockázatát. Ez az anyag laikus szemmel tényleg a gumimacik állagára hasonlít, és az 1990-es évek közepétől töretlen a népszerűsége Amerikában és Európában is. Kutatások bizonyítják, hogy a tokzsugorodás veszélye is sokkal csekélyebb, mint azoknál, akiknek régebbi fajtát ültettek be. Régebbi típusú, nem megfelelő minőségű implantátumoknál előfordult szakadás és szivárgás és ez utóbbi lehetett oka a párhuzamosan jelentkező tokzsugorodásnak is.

4. Lehet csak számomra nem egyértelmű, de a mellplasztika árak általában mellenként értendőek vagy a két mellre együtt? Persze tudom, senki nem készítene és senki nem akarna felemás mellet, de számomra ez mégsem egyértelmű teljesen, amikor valahol feltüntetik az árakat.

Az árak minden esetben magára a beavatkozásra (tehát mindkét mellre) értendőek (vagyis általában egy implantátumpár árát tartalmazzák), és klinikánkon magukban foglalják a kórházi költségeket, az egy évig a szükséges kontrollok, illetve a speciális posztoperatív melltartó díját is.

5. Szülés/terhesség/ szoptatás esetén szükséges eltávolítani az implantátumot? Nem okoznak semmi bajt együtt?

Sok mellplasztikán átesett nő szoptat, ha a műtét után esik teherbe. Nálunk rendkívül gyakori, hogy akár két szülés és szoptatás közbeni testsúly és mellméret változások után sem szükséges csere, vagy optimalizáló műtét, de nyilván ez nagymértékben függ a páciens genetikájától is.

Implantátummal szülni és szoptatni ma már teljesen megszokott dolog, ám elengedhetetlen hozzá a megfelelő műtéti technika, illetve bizonyos óvintézkedéseket is érdemes megtenni a tökéletes forma megőrzéséért. A műtét során alkalmazott technika, a szövetkímélő preparáció, az implantátum helye, a fonalak minősége (a jó sebészkés: szike) nemcsak az esztétikai eredmény, hanem a szoptatás érdekében is sokat számít.

A szoptatás alapvetően pszichés képesség, ha anatómiailag rendben van a mell, nem lehet gond. A tejtermelést, kiválasztást a műtét maga nem befolyásolja. Ha a műtétet szövetkímélő módszerekkel (kíméletesen) hajtották végre, és a páciens jó gyógyhajlammal (pl. nem túlzott hegesedéssel) rendelkezik, akkor tud szoptatni az anya még az implantátumbeültetéssel egy időben végzett mellfelvarrás esetében is. Ha az implantáció felvarrás nélkül történik, és az implantátum az izom mögé kerül, akkor nincs sérülésveszélyeknek kitéve a mell mirigyállomány, hogy ne tudjon szoptatni a páciens.

Nem primer implantátumbehelyezésnél, illetve mellkicsinyítésnél, felvarrásnál az, hogy mennyire lesznek érintve a tejcsatornák, az függ a műtéti típustól, az alkalmazott technikától és a páciens egyéni sajátosságaitól – éppen ezért, ha tervezett az anyaság, azt jelezzük a plasztikai sebésznek. A bimbó körüli kisebb érzéketlenség minden mellműtét után előfordulhat hosszabb-rövidebb ideig, ez nehezítheti a szoptatás eredményességét.

A terhesség és a szoptatás időszakában szoros, éjszaka is hordandó melltartót ajánlunk annak érdekében, hogy a mell kötőszöveti rostjai, különösképpen a mell tartásáért felelős ún. Cooper-szalagok ne táguljanak ki. Ez lehet sportmelltartó vagy szoptatáshoz használt elasztikus melltartó.

A mell kötőszöveti rostjai éjszaka is tágulnak, így ne legyünk (vagy csak rövd időt töltsünk) melltartó nélkül azért, hogy korábbi mellformánkat minél jobban megőrizzük. Fontos, hogy a szoptató nő szoros melltartót hordjon, és ne hirtelen hagyja abba a szoptatást, mert a gyors hormonváltozásra a mellállomány gyors sorvadással válaszol, amellyel a bőrköpeny nem tud lépést tartani. (További információk: Mellplasztika és szoptatás)

6. Valóban szükséges néhány év elteltével cserélni a mellben az implantátumot? Ha igen, milyen időközönként? (Itt most nem sérülésre gondolok, hanem általános elhasználódásra, állapotromlásra.)

Kizárólag élettartam-garanciás prémium kategóriájú típusokkal dolgozunk, ami azt jelenti, hogy ezek az implantátumok nem „kopnak” vagy „fáradnak” el, és kizárólag jelentős szöveti változások esetén szorulnak cserére; gyártási problémára visszavezethető szövődmény esetén pedig a gyártó állja a csereimplantátum költségét. (Ez egyébként meglehetősen ritka: olyannyira, hogy nálunk ezidáig egyetlen egyszer fordult elő.) A rendszeres kontrollok során minden esetben együtt mérlegeljük a pácienssel, hogy célszerű-e a meglévő implantátumot megtartani, vagy pedig indokolt a csere. Polyurethan impantátumoknál pl. a gyártó 15 év garanciát ad a tokzsugorodásra és elmozdulásra. Jelen véleményem szerint szöveti genetikától függően átlagban 10 -15 évente felmerülhet a csere, mely általában nem az implantátum elhasználódására, sokkal inkább a szervezet „reakciójára” szöveti kitágulására, megereszkedésére vezethető vissza.

Véleményem szerint megfelelő implantátum esetén a szép, puha és radiológiailag rendben lévő (screeningelt) mellekben akár több évtizedig sem szükségszerű a csere. (További információk: Minden, amit a mellimplantátum-cseréről és garanciáról tudni kell)

7. Felgyógyulás után teljesen biztonságos bármilyen sport? Van bennem egy kis félelem, hogy nagyobb erőkifejtés hatására valami “megszakad” majd bent, akár valami izom vagy bőr vagy bármi.

Implantátummal történő mellnagyobbítás után, 2 hét pihenést követően fokozatosan vissza lehet térni a megszokott életformához, aminek természetesen a sport is része. Intenzív gyógytornát követően 4 héttel a műtét után általában már a futást is újra lehet kezdeni. Extrém erőkifejtést végzős sportolóknál (kardvívás, kick-box, karate, teakwondo) különleges behelyezési technika (pl. izomhártya alatti) szükséges, de az extrém igénybevétel ellenére sem szakad meg sehol, semmi a szervezetben.

8. Okozhat a műtét bármilyen zsibbadást vagy érzéketlenséget a mellben? Például adott része a mellnek teljesen érzéketlenné válik a jövőben, mert sérülnek idegek a műtét során.

A fent említett szövetkímélő eszközök és technikák minimálisra csökkentik ezen műtéti szövődmény kockázatát.

A pácienseknél gyakran az alsó pólusban alulfejlettséget észlelünk, itt az implantátum behelyezés előtt intraoperatív manuális szövettágítás szükséges. A bimbó alatti terület ilyen alulfejlett alsó pólusú pácienseknél hónapokig csökkent érzékenységet mutat.

9. Enyhe szívritmuszavar kizáró oka lehet a műtétnek?

Alapvetően nem kizáró ok, ám a meglévő leletek tükrében ilyen esetben elképzelhető, hogy a műtét előtt szükséges egy külön kardiológiai konzultáció az aneszteziológiai konzultáció mellett.

Bízunk benne, hogy sikerült kellően részletes választ adnunk minden kérdésére!

További információkat talál a mellplasztikai beavatkozásokról a drpataki.hu/mellplasztikainfo aloldalunkon.

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.