Mellnagyobbítás implantátummal: 13 kérdés és válasz

2017-07-01

Tisztelt Doktor Úr! Komoly önbizalmi problémákat okoz a mellem mérete már hosszú évek óta. (Fiatal vagyok,nincsenek gyermekeim,szóval lógással nincs baj,csak a mérettel). Rengeteget olvastam a különböző módszerekről és a választásom az implantátumra esett. Mielőtt belevágnék,felmerült néhány kérdés a fejemben,amikre nem kaptam pontos választ az internet más felületein. 1. Ha hirtelen a bőr alá kerül egy viszonylag nagy objektum,nem nyúlik meg tőle annyira a bőr,hogy később "striákat" hagyjon maga után? Ha igen,ezt meg lehet előzni például hialuronsavas kenegetéssel? 2. Mi miatt válik olyan merevvé néhány implantátumos mell? Sokszor azt látni hogy meg sem mozdul,teljesen kifeszíti a melltartót is és olykor úgy néz ki mint két lufi a testre operálva. Ilyekor túl nagy implantátumot választanak a páciensek? 3. Mivel külföldön élek,felmerül az a kérdés is,hogy mi történik ha megsérül az implantátum,de sajnos nincs lehetőségem azonnal Önhöz fordulni vele? Pár nap alatt mekkora kárt tud okozni a testben? 4. Ugyanebből az okból kérdezem,hiszen sokat repülök: mi igaz abból,hogy a magasban a nyomás miatt szétrobbanhat az implantátum? Sokan rémisztgetnek vele,én pedig csak remélni tudom hogy nincs sok igazság benne. 5. Mi alapján dől el,hogy melyik típusú implantátum való egy adott nőnek? Mindenhol csak annyit írnak,hogy a mell formájától,de ezen belül mik azok a tényezők amik megadják,hogy például a csepp alak,vagy a kerek megfelelő? 6. A műtét után miben lesznek mások (már,ha mások lesznek)az általános rutinvizsgálatok? (például lehet-e röntgenezni, más lesz-e a mammográfiai vizsgálat,stb..) 7. Az implantátum helyzete befolyásolja-e a későbbi szoptatás miatti fájdalmat? (Szóval ha izom alatt helyezkedik el,van-e esélye,hogy kevésbé lesz fájdalmas) 8. Mennyire lesz terhelhető? Például tudok-e majd hason feküdni rajta? 9. Mennyire erős fájdalomcsillapítót írnak fel a felépülési időre? 10. Sok szilikonos mellműtét előtte-utána fényképein láttam,hogy a műtét után a hölgyeknek természetellenesen előre állnak a mellbimbói. Ezt ki lehet kerülni valahogyan? 11. Az árak változnak az implantátum méretétől, illetve formájától függően? 12. A szolárium,vagy napozás tehet kárt a teljes gyógyulás után? 13. Minden esetben érezhető,ha megsérül a tok? Ha nem,bajt okozhat,ha pont szoptatás alatt történik? A válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel,


dr. Pataki Gergely

Kedves Csilla!

Mindig jó, ha a páciens eleve kérdéslistával érkezik, hiszen a válaszok nagyban elősegítik a tájékozottan és megalapozottan hozott döntést.

1. A mellnagyobbítás nem okoz stríákat, sőt a környező bőr feszesebbé tételével gyakran „eltünteti” (kifeszíti és ezáltal kevésbé láthatóvá teszi) a meglévőket. Klinikánkon szövetkímélő műtéti eszközöket és technikákat alkalmazunk, az implantátum behelyezésénél, ami azt jelenti, hogy a bőrt nem éri olyan „sokkhatás”, ami a striák kialakulását indokolná.

2. A mell merevségét (műtét utáni puhaságát) leginkább a saját szövetek lazasága, mennyisége, az implantátum befogadására készített zseb és az implantátum aránya és az implantátum rugalmassága, elasztikussága határozza meg. Itt tisztázni kell, hogy milyen mértékű merevségről van szó, és pontosan milyen a mellek látványa, illetve tapintása. Merev hatást okozhat a nem megfelelően kiválasztott implantátum forma, méret, projekció vagy textúra, továbbá a behelyezés módja is, hiszen gyakrabban előfordul, ha az implantátumot nem (legalább részben) a mellizom alá helyezik, hanem afölé. De ez sem ok a merevségre. A merevség nem csupán esztétikai (merev, természetellenes látványú), hanem kórosnak tekinthető fajtáját tokzsugorodás okozhatja, amiről ide kattintvaolvashat bővebben. Fontos kiemelni, hogy a mellek fokozatosan puhulnak a beültetést követő kb. fél éves korig.

3. Szívesen fogadunk külföldi pácienseket, mivel a komplikációk előfordulási aránya rendkívül csekély, és azoknak is döntő többsége a műtét utáni első két hétben fordul elő, melyet javasolunk Magyarországon tölteni. Kizárólag prémium minőségű, élettartam-garanciás implantátumokat használunk, ami azt jelenti, hogy az egyébként rendkívül strapabíró kohezív szilikongél burkának sérülése gyártási hiba következménye lehet, és a gyártó vállalja, hogy ilyen esetben díjmentesen újat biztosít helyette. Praxisunkban mindezidáig nem fordult elő ilyen. Az ilyen implantátumok szigorú minőségbiztosítási szabványoknak megfelelően rengeteg ellenőrzési ponton mennek keresztül, mire lekerülnek a szalagról.

4. Ez alaptalan tévhit. A minőségi implantátumok sokkal nagyobb erőhatást is kibírnak, mint az emberi test, tehát amilyen körülmények között a saját szövetek épen maradnak, ott az implantátumok is biztosan. Ha bármilyen oknál fogva kiszakadna (nagyon ritka gyártási, vagy műtéttechnikai hiba), a kohezív gél, mint egy “gumimaci” egyben marad és nem folyik el.

5. A kerek és a csepp alakú implantátum közötti különbségekről, és a döntési folyamatról külön írtunk itt, hiszen ezt fontos tudni. Röviden szólva: mindig a páciens egyéni anatómiai sajátosságai és igényei határozzák meg, melyik az ideális, beleértve például a mellkas szélességét és a kívánt formát is.

6. Nem lesz változás a szűrővizsgálatokban. Az ultrahang vizsgálatot, 35 felett felváltja a jövőben a mammográfia mellett az MRI. (Mágneses Rezonancia Tomográfia (Imaging))

7. Alapvetően nincs összefüggés a normálisan viselkedő implantátum helyzete és a szoptatáskor jelentkező esetleges fájdalom között. Amennyiben a páciensnek tokzsugorodása volt, vagy alakul ki szoptatás előtt/közben, úgy az izom feletti állapot esetében jobban fájhat. Egyéni, hogy kinek mennyire fáj, és ezt az implantátum nem befolyásolja.

8. A műtét utáni első hetekben előbb háton, majd lassan oldalt fekvést javasolunk. Utána bárhogyan fekhet, ahogy csak kényelmes. Ami a terhelhetőséget illeti, annyit tudok elmondani, hogy sportoló és fitnesz modell pácienseink is akadnak szép számmal.

9. A fájdalomcsillapító szedése a gyulladáscsökkentő komponens miatt is javasolt. (A műtét után emellett izomlazítót és megelőzésképpen antibiotikumot írunk fel.) Az első napokra vényköteles készítményt ajánlunk a fájdalomcsillapításra, utána pedig vény nélkülit.

10. Változó, hogy ki mit talál szépnek. Teljesen természetes hatás elérésére törekszünk, így ilyen még nem fordult elő nálunk. Előtte-utána képeket itt talál.

11. Az árat az emelheti, ha különleges textúrájú (pl. polyurethan), fajtájú (vízszintesen ovális, azaz adott esetben természetesebb formát adó) vagy méretű (oversize-extra méretű) mellimplantátumra van szükség.

12. A szolárium vagy a napozás a hegképződési folyamat befejeződése után (1-1,5 év) nem tesz nagyobb kárt az érintett bőrfelületben, mint a műtét előtti állapotban. Az első hónapokban viszont egyáltalán nem ajánlott közvetlen UV-sugárzásnak kitenni a hegeket, a műtétet követő első nyáron pedig 50 faktoros fényvédő készítményt javasolunk.

13. Ilyen csak extrém erőbehatásra történhet és ez nyilván vizsgálatokkal jár. A tok spontán szakadása nagyon ritka és általában nem érezhető, de az ilyen ritka esetekre is való az évenkénti kontroll. Mivel az általunk használt implantátumok nem folyadékot, hanem kohezív gélt tartalmaznak, az fizikailag nem tud „beszivárogni” az anyatejbe.

Javasoljuk, hogy olvassa el a Mellnagyobbítás előtt és után c. írásunkat, illetve böngéssze át a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalt.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.