Mellnagyobbítás kötőszöveti gyengeséggel együtt élve

2018-02-15

Kedves Doktor úr ! Kedves Asszisztensek ! Nagyon várom a mellplasztikai műtétemet. Évek óta készülök erre. Amint az a konzultáción kiderült fiatal, speciális kötőszöveti és pigment gyengeséggel együtt élő hölgy vagyok. Ez a veleszületett anomália az egész életemet befolyásolja. A mellplasztikai konzultáció után felmerült bennem még három kérdés: doktor úr elmondta, hogy a Poliuretán hab bevonatú implantátum beültetését nem tartotta jónak, de mivel ezzel a fajtával minimálisra csökkenthető a tokzsugorodás kockázata, számomra szimpatikusabb tűnik. Tudom, hogy biztos jó okkal választott másikat, de kíváncsi lettem volna, hogy milyen adottságok zárták ki nálam ezt? A konzultáción a szövődményekről nem teljes mértékben esett szó idő szűkében, de a Doktor Úr, ahogyan azt ígérte, később szóban és írásban is mindenre kiterjedő választ kaptam. Természetesen én ezekkel tisztában vagyok, hiszen utána olvastam, de biztonságot adott, hogy az orvosom is alátámasztotta és kiegészítette ismereteimet. Mik azok a legfontosabb dolgok, melyeket mindenképpen vinnem kell a kórházba? Én ezekre gondolok: a leletek, hajgumi, elöl gombos, vagy cipzáros felső, nedves törlőkendő, 0,3 l-es kis műanyag palack (a 2l-es palack helyett). Tisztelettel, Éva


PMA

Kedves Éva!

Doktor úr válasza alapvetően az, hogy mivel az Ön kötőszövete (kollagénképződési gyorsasága) eltér a normálistól, megfontolandó a poliuretán implantátum alkalmazása, ugyanakkor az Ön nagyon ritka kötőszöveti és pigmentképződési zavarával és a poliuretán bevonatú implantátum alkalmazásával kapcsolatban eddig semennyi, vagy nagyon kevés tudományos vizsgálat történt.

A műtét előtt még közösen áttekintjük ennek az implantátumfajtának az Ön számára várható előnyeit, esetleges hátrányait. A meglévő hegeit megvizsgálva, egyébként is jó a hegesedése, tehát nem várható emelkedett valószínűséggel (könnyen) tokzsugorodás a helyes műtéti technikát alkalmazva. A korai és késői szövődményeket a konzultáción említettük. Vérzés, utóvérzés vagy sebfertőzés ritkán fordul elő; mindent megteszünk, hogy ezeknek a lehetőségét minimálisra csökkentsük (szövetkímélő technikák, műszerek alkalmazása, antibiotikumos és antiszepszis protokoll).

Elmondtuk, hogy gyomor-bélrendszerében lévő kimutatott baktérium (Clostridium) miatt fokozott infekciós hajlama lehet. Ezt felismerve, többszörös speciális antibiotikum védelemben lesz része a műtét előtt, közben és után. A kötőszöveti rendellenességgel született páciensek kapcsán Doktor úr megemlítette, hogy lassabban gyógyulnak a sebek a kötőszövet szerkezeti eltérése és fertőző ágensekre adott eltérő válasza miatt. A tokzsugorodás is szóba került, mint késői szövődmény. A szövődmény lehetőségekről az alábbi linken is tájékozódhat: A mellnagyobbítás kockázatai és lehetséges szövődményei

Papucsot és vékony köntöst, vagy hosszú kardigánt, neszesszert hozzon magával, minden mást biztosítunk a kórházban. Kis flakonos ital jó ötlet lehet, ha speciális italra van szüksége. Célszerű figyelnie arra, hogy ne legyen a hajgumiban fém, illetve ha rendelkezik piercinggel, azt lehetőség szerint távolítsa el.

A műtét előtti teendőkről, a felkészülésről az alábbi linken is tájékozódhat: Mellnagyobbítás előtt és után

Amennyiben bármilyen egyéb kérdésben segíthetünk még, úgy állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel,

Zita

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.