fbpx

Mellnagyobbítás saját testzsírral vagy implantátummal?

2018-04-25

Kedves Doktor Úr! 39 évesen úgy alakult az életem, hogy egyedül maradtam, ismét beléptem a párkeresők sorába. Igyekszem a legjobb formámat kihozni, ami többé-kevésbé már meg is van, azonban a sport és a fogyás nem tett jót a melleimnek. Első elhatározásom az volt, hogy az implantátumos mellnagyobbítást választom az önbizalmam növelése érdekében. Azonban még nem szültem, és ez visszatart ettől. Sok rosszat is olvasni erről, továbbá több barátnőm is most szült körülöttem, és a mellük a szoptatástól begyulladt, eldeformálódott - ezt az állapotot nem tudom összeegyeztetni egy implantátum bentlétével. Ráadásul, ha az égiek is úgy akarják, egy-két éven belül szülni szeretnék, ami szintén kizárja az implantátumot. Ezért nagyon sokat olvastam a saját testzsíros mellfeltöltésről. Én úgy gondolom, hogy ez lehetne egy átmeneti megoldás arra, hogy maradéktalanul jól érezzem magam a bőrömben - ami ugye társkeresésnél nem hátrány. Később pedig, ha már lesz gyermekem, az implantátum még mindig választható opció lesz. Szerintem alkalmas alany lennék, mivel alapból a kismellű, széles csípőjü, kerek popsijú típusba tartozom - és bár most fogytam, azért akadna mit "áthelyezni" (176cm/64kg). Mi a véleménye? Jó opció lehet ez számomra? VAlóban jobb a korábbiakhoz képest a saját zsírral való feltöltés statisztikája? Válaszát előre is köszönöm! Dóra


dr. Pataki Gergely

Kedves Dóra!

Köszönjük megkeresését. Számos páciensünk életútja is bizonyítja, hogy lehet 39 évesen „új életet kezdeni”, és ebben lehet szerepe a plasztikai sebészetnek is. Lehet 40 felett első gyermeket vállalni, ma ez Nyugat-Európában egyáltalán nem kirívó.

Megértjük az aggályait, hiszen gyakran találkozunk a feltételezéssel, miszerint a mellimplantátum beültetése gátolja a szoptatást. Ez azonban ma már tévhitnek számít: szerencsére a megfelelő minőségű implantátum, a korszerű – pl. részben izom alatti – műtéti technika, valamint az orvos szakmai felkészültsége és gyakorlata lehetővé teszi, hogy a mell szoptatásért felelős mirigyállományának, illetve a tejcsatornáknak az épsége megmaradjon. Sőt, meggyőződésem, hogy a helyesen beültetett, megfelelő nagyságú implantátum segíthet a mellek terhesség/szoptatás alatti/utáni előnytelen jellegű alakváltozásának (eldeformálódásának, meglógásának) megelőzésében.

Számos páciensünknél végeztünk tökéletesen szövetbarát kohezív szilikongél implantátumos mellnagyobbítást akár az első gyermek vállalása előtt, és sokuknál akár a második csemete érkezése és szoptatása után sem volt szükség korrekcióra. (IDE kattintva talál egy fényképet egyik híres páciensünk melléről az 5 éves kontrollon, aki ez idő alatt vált kétgyermekes anyukává.)

Még akkor sem sérül a mellállomány, és akkor is zavartalan lehet a terhesség és a szoptatás lefolyása, ha a mellizom fölé pl. subfasciálisan (izompólya alá) kerül az implantátum – ilyen típusú műtétet mi ritkább indikációval, kifejezett igény felmerülése esetén végzünk.

A mellplasztika abban az esetben befolyásolhatja a szoptatási képességet, ha a mirigyállományt is érinti, ha invazívabb mellfelvarrásról, vagy mellkisebbítésről van szó, melynél az a lényeg, hogy a térfogatcsökkentés vagy eloszlás módosítás érdekében eltávolítjuk vagy átvágjuk a mirigyállomány egy részét. Emiatt ezeket a beavatkozásokat inkább a gyermekvállalás utáni időszakban szoktuk javasolni a személyes konzultáción, ahol természetesen nyíltan szó esik mindenféle lehetséges kockázatról, köztük a szoptatási képesség akadályoztatásáról is. Mellfelvarrásnál lehetséges a szoptatási nehezítettség, mellkicsinyítésnél az alkalmazott technikától függően gyakori.

saját zsírral végzett mellnagyobbítás is opció lehet a mellnagyobbításra, melyhez ideális az Ön egészséges testsúlya. Ennél a módszernél a más testtájról (általában a hasról, a derékról, a csípőről vagy a combokról) leszívott zsírt speciális feldolgozási eljárás után cseppenként befecskendezzük az emlőbe. A mai szövetkímélő technológiának és az e területen szerzett gyakorlatnak köszönhetően már igen jó megmaradási rátával lehet számolni, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kis „A”-s mellből minden további nélkül tudunk egy jó „B”-set formázni.

A sajátzsír-visszatöltés azonban jelentősen mérsékeltebb formai és méretbeli alakítási lehetőséget biztosít, mint az implantátum, ezért a személyes konzultáció során szoktuk tisztázni, melyik lehetőség felel meg a leginkább a páciens elvárásainak. A személyes vizsgálat és a képalkotó diagnosztika után (általában ultrahang, ritkábban mammográfia és MRI) eldől, hogy alkalmas-e sajátzsír-autotranszplantációra.

A két alternatíva – az implantátum és a sajátzsír-beültetés – akár egyidejűleg is alkalmazható. Ezt hívjuk kompozit mellnagyobbításnak.

Bízunk benne, hogy az Ön számára tökéletes módszer kiválasztása hozzájárul majd a testi-lelki harmónia megteremtéséhez, amely segít a pártalálásban és a családalapításban is. Statisztikáink azt mutatják, hogysokan lesznek várandósak mellnagyobbítás után, amiben valószínűleg szerepet játszik a külső-belső egyensúly megtalálása is.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.