fbpx

Mellnagyobbítás saját vagy idegen zsírszövettel?

2016-03-12

Tisztelt Dr Úr! Èrdeklodnek h mellnagyobbítasnal ha nem inplantatumot szeretnek hanem zsirszovetet akkor csak az en zsirszovetemet lehet felhasznalni vagy a csaladban barkiet? Koszonettel: Kinga


dr. Pataki Gergely

Kedves Kinga!

A mellnagyobbítás csak egy páciensen belül saját (ún. autológ) zsírszövettel történhet meg, ekkor nincs kilökődési veszély.

Még a nagyon hasonló genetikával és szöveti immunitással rendelkező egypetéjű ikertestvérek sem adhatnak egymásnak át ilyen módon zsírszövetet, mert kis mértékben ugyan, de eltérőek szöveteik. Elviekben immunszupresszált egyéneknél (mint pl. veseátültetés után) elérhető lenne idegen testzsír átülettése és megmaradása, de ennek hosszú távon jelenleg felmérhetetlen rizikói vannak.

A saját zsírszövet a megfelelő módszerrel leszívott területről a mellekbe, vagy más testtájékba (leggyakrabban arc vagy fenék) ültethető. Megmarad az adóterület tulajdonsága, azaz a beépült szövet hasonló ütemben fog hízni vagy fogyni, mint az adóterületen tette.

A saját zsírszövet átültetés tehát csak akkor reális alternatívája az implantátummal történő mellnagyobbításnak, ha a páciensnek megfelelő donor területe, azaz “zsírpárnái” vannak, és megelégszik a méretet és a formákat illető kompromisszumokkal.

Minden más esetben a legjobb választás a szilikon mellimplantátum.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.