Mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetéssel

2012-06-03

Tisztelt Doktor Úr! Mennyire "vakmerőség" belevágni egy zsírbetöltéssel végzett mellnagyobbításba? Mennyire biztonságos a szilikonos megoldás (úgy értem, hogy utána nem lépnek fel komplikációk, kellemetlenségek)? A mellnagyobbítás zsírbetöltéssel több műtéttel történik, tehát több részletben adják be az anyagot? Hány éves múltja van Magyarországon ennek a technikának? Mennyi a felépülési idő egy esetleges beavatkozást követően? Válaszát előre is köszönöm: Liza


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

2010-ben még óvatosan ajánlottuk ezt a fajta mellnagyobbító eljárást, ma már mindennapos eljárássá vált.

Sok hasonló kérdés és a téma aktualitása  miatt engedje meg a részletesebb választ:

A saját zsírszövet átültetésével végzett mellnagyobbítás tudományosan és nemzetközi szinten szakmailag elfogadott eljárássá vált az utóbbi években. Korábban az eredményesség es a szövődmény kockázatának pontos ismerete hiányában még kérdéses eljárás volt.

Néhány mondat a saját zsírszövetről ill. terápiás alkalmazásukról: tudományosan bizonyított, hogy a szervezett egyik részéből származó zsír egy másik helyre beültetve megmaradhat. A már Magyarországon is több plasztikai sebészeten alkalmazott saját zsír átültetések valószínűleg nem csak a zsír volumenpótló hatásán, hanem a benne lévő kötőszöveti (mesenchymalis) őssejtek és különböző növekedési faktorok regenerációs (esetleg rejuvenációs) hatásán alapulnak : hegek kezelése (alá injektált zsírszövettel), arc deformitások ( kombinációban egyéb műtéti technikákkal): Romberg deformitás stb.), ajak feltöltés, arc fiatalítás, szilikon implantátumok, expanderek lefedése saját zsírral, nagyajak feltöltés, pénisz vastagítás. Ezeknél a eseteknél egyre jobb eredményekről számolnak be a kollégák a nemzetközi szakirodalomban is.

Emlővolumen növelés is lehetséges a fenti módszerrel !
Mintegy 12 éven át amerikai, japán és európai klinikákon folytak kísérletek, melyek során leszívással nyert saját zsírszövettel és az ebből származó saját kötőszöveti őssejtekkel növelték az emlőket . A kutatás további kísérleteket igényelt. 2009-re történt meg a kellő számú képalkotó és utóvizsgálat, hogy a sajátzsír átültetést (beültetést) mellnagyobbításra is alkalmazhassuk. A 2010-es amerikai kongresszuson számoltak be több vizsgálat kedvező eredményéről, ami lendületet adott a mellnagyobbítás eme alternatívájának.”
Ma már részletes kutatási adatok, elemzések, illetve magas szintű orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a mellnagyobbítás saját zsírral nem hordoz nagyobb kockázatot, mint más mellplasztikai eljárás. Nem igazolódott az a feltevés sem, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában. A zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok kapcsán észlelt jelek sem zavarják a gyakorlott radiológusokat. Ezek miatt a technika széles körben egyre jobban elfogadottá válik.

Magyarországon is többéves múltja van a saját zsírral törtenő mellnagyobbításnak. (A sajátzsír visszaültetésnek pl. kontúrjavításra: több évtizedes múltja van. ) A felépülés, ha nincs komplikáció: viszonylag rövid.

Ha a páciensnek a rizikó és az eredményesség feltárásával a saját-zsírtöltéssel kis (150-180 ml) térfogatnövekedést ígérünk és a páciens ezt elfogadja, akkor a beavatkozas elvegezhető. Tudni kell, hogy adott esetben – a jelenlegi technikákkal – 2 vagy 3 beavatkozás is szükséges lehet a kívánt eredmény eléréséhez.

A zsírtöltéses technikák és műszerek szinte hetente fejlődnek és egyre jobb eredmények elérését teszik lehetővé.
A jövőben egyre jobb technikák kidolgozása valósul meg, melyek megfelelően és egyre jobban kontrollálható módon zsírszöveten és szelektált saját őssejteken alapuló szilikon-mentes emlőnagyobbítást tesznek majd lehetővé .

Mindezek ellenére, ha Ön a jelenlegi legeredményesebb (méretre és alakra) mellnagyobbitó eljárást keresi > marad a szilikon-implantátum.

A szilikon mellimplantátum térfogatnövelő hatásának azonban a mai napig nincs alternatívája. A szilikontól és a megnagyobbításra használt kiváló minőségű implantátumoktól egyébként nem kell félni, ezt sok évtizedes orvosi tapasztalat és elégedett páciensek milliói tanúsíthatják.

Remélem kérdéseire választ kapott. Ha nem, kérem keressen további információkat a honlapon (http://www.drpataki.hu/ujdonsagok-uj-modszerek ) oldalon vagy egyeztessen időpontot, hogy személyesen kaphasson választ további kérdéseire !

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.