fbpx

Mellnagyobbítás utáni tokzsugorodás

2016-08-29

Tisztelt Doktor Úr! Az év elején műtöttek - melynek során egy 300'-as szilikont helyeztek be mellnagyobbítás céljából. Fontos volt számomra, hogy majd teljesen természetes hatású,/méretű melleket kapjak ennek az eredményeként. (21 éves koromra való tekintettel, semmiképp nem szerettem volna túlzasba esni a méretekkel) Az első harom hónap egész könnyedén és mindenféle problémátol mentesen eltelt. Az utolsó fél éves kontrollra nem mentem el, - amúgy sem éreztem fontosnak. Viszont júniusan a melleim egyike elkezdett egyre inkabb fájni és feszülni amellett, hogy még az alakja is változásba kezdett. Rögtön orvoshoz rohantam, aki sajnos felvilágositott arról , hogy tokzsugorodás keletkezett az implantátumom körül, amivel sok mindent nem lehet kezdeni. Tudom, hogy innentől kezdve két lehetőség áll rendelkezésre: (1.) a tokzsugorodás megszüntetése, vagy (2.) az implantátum eltávolítása. Így a felvázolt helyzetemre nézve szeretnék tanácsot kérni Magától, illetve a véleményére vagyok kíváncsi! Ön szerint érdemes az implantátum helyét megfelelő méretűre kikaparni? - (Ha igen: ) Bent maradhat -e a bent lévő, de kivállò állapotú szilikon? Ha megcsináltatom, van esely arra, hogy jó marad? Várom válaszát! Katalin


PMA

Kedves Katalin!

Sajnáljuk, hogy nem várt módon, ilyen hamar problémássá vált ‎implantátuma.
A korai tokzsugorodás ritka. Oka nem pontosan ismert, de mindenképpen a szervezet túlzott válasza (“vastag belső heget” eredményező kötőszöveti rostképződése) az implantátumra. Bizonyos pozíciókban, bizonyos felületnél, bizonyos technikák után gyakrabban találkozunk korai tokzsugorodással.
Az implantátum behelyezésénél is rendkívül fontos a teljes sterilitás: egy korai biofilmképződés az implantátum felszínén tokzsugorodást okozhat előzetes gyulladási jelek nélkül is. Egy a szervezetben meglevő kezeletlen góc (tályog, mellhártya gyulladás, gyulladt fog, nőgyógyászatai gyulladás) is hozzájárulhat a tokzsugorodás kialakulásához.
E miatt igyekszünk a légszövetkímélőbb technikát alkalmazni, bizonyos határokon belül az implantátumot minél nagyobb részt a mell izom alá ültetni, nem túl nagy implantátumot választani, megfelelő texturáltságú implantátumot választani.

A megoldás is ez lehet. A zsugorodott tokot teljesen vagy részlegesen el kell távolítani, az implantátum helyet újra ki kel alakítani, pl Amennyiben izom fölött van, úgy izom alá kell pozicionálni. Adott esetben előnyös lehet PU (polyurethan) bevonatú implantátum alkalmazása is.

A jelenlegi implantátumot minden bizonnyal cserélni kell, az esetlegesen tokképző biofilmet / vagy annak maradványait nem lehet az implantátumról egy műtét keretein belül tökéletesen eltávolítani. Amit az emberi testből “kiemelünk” azt visszatenni nem szabad. Mar pedig az implantátumot ki kell emelni, ahhoz, hogy a tokot tisztességesen kezelhessük (eltávolításuk) és az üreget újradefiniáljuk és áttekinthessük.

Javasoljuk, hogy mielőbb keresse fel plasztikai sebeszét és konzultáljon Vele a lehetőségekről.

Üdvözlettel:

 

Klára

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.