Mellplasztikai műtét utáni váladékozás

2017-09-22

Tisztelt Dotor Úr! A véleményét szeretném kérni esetemben. Mellplasztika műtétem volt 6 és fél hete, Replicon txt felszínű csepp alakú implantátum került felhelyezésre. A bal oldalon 3 heti erős fájdalmas feszülés után nagyobb mennyiségű váladékozás történt a seben keresztül. Ez után a bal oldalon a fájdalmom megszűnt és a mell puhulni kezdett és más alakott vett fel mint a jobb oldali További két hét múlva újabb kis mennyiségű váladék távozott. A második esetben kaptam antibiutikum kezelést. Közben a jobb mell továbbra is feszes maradt és láthatólag nagyobbnak tűnik. Mivel nem kaptam teljes mértékű megnyugtató tájékoztatást kezelő orvosomtól, egy másik orvosnál jártam, aki nem igazán megnyugtató diagnózist állított ki. Mi szerint a bal oldalon a műtéti heg széthúzódott melybe az implant protrudal. Sürgős beavatkozást javasolt, seb zárást és üreg tágítást, relokalizációt, azaz azonnali újabb műtétet. Ezzel a diagnózissal visszamentem kezelő orvosomhoz, aki rossz néven vette, mivel nem értett egyett a diagnózissal, viszont bezárta a sebet és antibiotikumos átmosó kezelést kaptam. A jobb oldal esetében is a második konzultációs orvos említette, hogy a feszülés nem csökkenésének oka mögött az esetlegesen nem eléggé kialakított üreg is állhat. Javasolta az újabb műtétet mindkét mell esetében relokalizáció és üreg tágítás érdekében. Mai állapotában a bal oldali mellem lazabb, puhább, láthatólag kisebb, újabb varratokkal, a jobb oldali feszes, kemény, de fájdalom mentes és láthatólag nagyobb. A kérdésem, hogy valóban gondolkodnom kell-e újabb műtétben, vagy csupán várnom kell, hogy a két mell egyformává alakuljon és a jobb oldal is megpuhuljon? Mennyi idő alatt kell a feszességnek csökkennie? Egy újabb műtét esetében újabb implantot kell behelyezni vagy a jelenlegi implant marad benn ilyen esetben? Köszönöm! Erika


PMA

Kedves Erika!

Köszönjük, hogy megtisztelt bizalmával és hozzánk fordult kérdésével!

A panaszai leírása alapján, nagy valószínűséggel implantátum-üreg fertőzése van, amelyet nagyon nehéz konzervatív módon kezelni. Ahogyan az egyik véleményező kolléga írta,  az implantátum protrudált (előbukott a sebbe) így, az implantátum felszínén már megtapadhattak a baktériumok és az üregben is jelen lehetnek, ahol “megbújhatnak” így eltávolításuk nagyon nehéz, még abban az esetben is, ha többféle széles-spektrumú antibiotikumot és szívó-öblítő drenázst alkalmazunk. A hosszan tartó konzervatív kezelés elősegíti a további szövődmények kialakulását, mint például a korai (vagy késői) tokzsugorodás.

Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen szövődmény nem feltétlenül műtét technikai hiba vagy orvosi mulasztás következménye, hanem sajnos a nagy számok törvénye alapján nagyon ritkán előforduló eset (USA statisztika szerint 1,1%-2,5% között fordul elő), még abban az esetben is, ha minden sterilitási szabályt betartunk.
Az általunk alkalmazott fertőzés megelőzési protokollok (amelyek megegyeznek az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában alkalmazott protokollokkal) többek között magában foglalja, a műtét folyamán intravénás antibiotikum adását, az implantátum két komponensű antibiotikumos áztatását, operációs felület opsiteal való fedését és a no-touch technikát.

A mi praxisunkban az elmúlt 15 évben egy ilyen sajnálatos eset fordult elő, ekkor az implantátum eltávolítására kényszerültünk, többszöri tenyésztés során volt, hogy tudtunk kimutatni baktériumot, volt amikor nem, az eset értékelhetőségét árnyalta, hogy implantátum behelyezésével egy időben egy fibroadenomának diagnosztizált daganatot is eltávolítottunk, amelyről a későbbi szövettani vizsgálat kimutatta, hogy faggyúmirigy cysta volt, amiben nagy eséllyel lehettek baktériumok.

Az Ön esetében, a leírt körülmények alapján, definitív megoldás lehet az implantátumok eltávolítása drainek behelyezésével, mikrobiológiai tenyésztésvétel és de-escalated antibiotikumos terápia indítása (empirikus széles spektrumú antibiotikum, majd tenyésztés alapján célzott terápia). Gyógyulást követően 4-6 hónapot után kerülhetne sor implantátum újbóli behelyezésére. Szóba jöhetne még egy újabb műtét során  az üreg tisztítása, öblítése és új implantátum behelyezése, de fertőzés és váladékozás során legbiztonságosabb eljárás a halasztott reimplantáció.

A feszüléssel kapcsolatban nehéz megállapítani, hogy az üreg megfelelően volt-e kialakítva mert az Ön által említett keményedés steril, tehát nem baktériumok által okozott gyulladásnál is előfordulhat, sőt megfelelő nagyságú implantátumnál is. Az műtéte során alkalmazott Replicon texturált implantátum, egy jó minőségű implantátum, de sajnos ennek a felszínén is képesek megtapadni a baktériumok. Az ilyen anatómiai implantátummal sokszor szebb eredményt lehet elérni, de az üreg kialakítása nehezebb feladat és nagy tapasztalatot igényel.

Javasoljuk, hogy beszéljen  operatőrével a problémáról és a lehetséges megoldásokról és csak abban az esetben forduljon másik kollégához ha már nem lát más megoldást!

Tamás

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.