Mellrák?

2011-04-01

Tisztelt Doktor úr! Szlovákiában élek, mégis szeretném ha válaszolna kérdésemre, aggodalmaimra. 52 éves nő vagyok, és a legutóbbi mammográf kivizsgálásról ilyen leletet kaptam: fibrikus mastopathia bening. Javaslat: NMG, vérkép, HST, Bi-RADS 1. A nőgyógyászom klinikai onkológushoz küldött, ahová majd májusban tudok elmenni. Addig is szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek a fent írt rövidítések és latin szavak, milyen vizsgálat várhat rám a klinikai onkológián /az itteni nőgyógyász kérdésemre csak annyit mondott, majd megtudja, viszlát/? Mivel a családunkban eddig senkinek nem volt mellrákja, vagy ehhez hasonló betegsége, nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, kifejezésekhez. Válaszát előre is megköszönöm és további kellemes napokat kívánok..


PMA

Kedves Hölgyem !

Az elején szeretném leszögezni, hogy Önnek nagy valószínűséggel egy jóindulatú mellelváltozása van! A leírtak alapján szó sincs mellrákról !!!!Sajnálom, hogy ezt a Kolléga nem mondta el Önnek !

A mastopathia-szindrómával kapcsolatos klinikai, képalkotó és patológiai diagnosztikai ismeretek nem egységesek, így a terápia és gondozás kérdései sem.
A mastopathia fogalmán minden szakma mást ért. A klinikai és képalkotó diagnosztika bizonytalan, a megoldás csak a patológus (szövettanász) kezében van.

A mastopathia praecancerosis (rák előtti állapot) jellege vitatott, a elfajulási (rosszindulatúvá válása) aránya igen csekély. A leglényegesebb feladat a betegek szoros megfigyelése, rendszeres gondozása, mely teamfeladat, lehetőleg azonos személyekkel, ugyanabban az intézetben.

Májusban az onkológus kolléga minden valószínűség szerint szövettani mintavételt, kétes esetben MR vizsgálatot fog javasolni és elmondja a fentieket. Elvileg kaphat (nőgyógyászától) hormontartalmú gyógyszert is amennyiben a menopausa ideje még jött el.

A sebészet szerepe minimális. (A burjánzó mirigyállomány sebészi eltávolítása jöhet szóba) A plasztikai sebész gyakran műt mastopathiás mellet, de nem a mastopathia miatt, hanem az emlő méretváltozással járó műtéteit végzi el.

Remélem segítettem.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.