Méretcsökkenés mellfelvarrás után

2016-10-01

Kedves Doktor Ur! Erdeklodni szeretnek hogy egyszeru mellfelvarras eseten a mellek mennyivel lesznek kisebbek? Ennek korulbelul mennyi az ara? Illetve fogyas / hizas eseten ugyan ugy megereszkedhetnek? Bianka


dr. Pataki Gergely

Kedves Bianka!

Ha őszintén kellene megválaszolnom a kérdését, akkor azt mondanám, hogy nincs “egyszerű mellfelvarrás”. A mellfelvarrás igen bonyolult műtét, a hegek szempontjából többek között a rendkívüli szövetkímélő technika és jó gyógyulási hajlam mellett az orvos részéről jó térarányérzéket és precíz tervezést igényel, ami magában foglalja a szövetek jövőbeni viselkedésének pontos megjóslását is.

A “szimpla” mellfelvarrást akkor szoktuk javasolni, ha nem szükséges térfogatpótlásra vagy a mellforma alakítására implantátum behelyezése együlésben, illetve nem szűkséges mellkisebbítés (a mellállomány kivétele) sem. Szimmetrizáció azonban szinte mindig szükséges, amely nehézzé teszi ennek a páros szervnek a műtétjét. (Két, gyakran igen különböző mértékben megereszkedett mellből kell hasonlót alkotni.)

Változó mértékben érzik kisebbnek pácienseink mellüket egy szimpla mellfelvarrás után. Ez a percepció függvénye, és nem mindenkinél ugyanúgy működik. Egy feszesre felvarrt mellet általában kisebbnek érzünk, de nem mindenki: van, aki a teltség fokozása miatt nem érez különbséget a méretben, sőt van olyan, aki nagyobbnak éli meg.

Erősen sorvadt mellállomány eseten általában: kis megereszkedésnél 20 százalékkal, közepes fokú megereszkedésnél 30-40 százalékkal, nagy fokú megereszkedésnél pedig 50 százalékkal is kisebbnek érezhetik a megváltozott alak és a kivett bőrfelesleg és irha mennyisége miatt, meg ha zsír- vagy mellmirigyállomány-kivétel nem is történik. Ha azt is elvégezzük együlésben, akkor szinte bármilyen mértéket élérhetünk.

Amennyiben a plasztikai sebész azt érzi, hogy egy szimpla felvarrás esetén a várható méretcsökkenés meghaladja a páciens kívánságait vagy elképzelését melle jövőbeli méretéről, úgy a felvarrással együlésben implantátum behelyezését vagy sajátzsír beültetését javasolja kiegészítésképpen.

Az, hogy a mell később mennyire ereszkedik meg fogyás vagy hízás után, függ az egyéni hajlamtól (szövetek tágulékonyságától, rugalmasságától), függ a testsúlyváltozás mértékétől, és a műtéti technikától (a szövetek korábbi illesztésétől) is. Általánosságban elmondható, hogy egy kisebb hízás hatására a felvarrt mellek szebbek, teltebbek lesznek, ugyanakkor nem biztos, hogy egy nagyon feszesre varrt, kerek mell nem lesz szebb formájú egy kis fogyás eredményeképpen.

Egyszerű képlet tehát nincs úgy, mint a matematikában: a plasztikai műtétek eredménye és annak későbbi változása egy összetett, soktényezős (sok esetben “sokismeretlenes”) egyenlet. Fontos, hogy a szakmában járatos orvos végezze ezeket a sokszor művészi és komoly térlátást igénylő műtéteket.

Az árak teljesen tág határokon belül mozognak orvosonként és intézményenként, ráadásul egyénre szabottak. Mellfelvarrásnál általában úgy számolandók, hogy egy mellnagyobbítás árából le kell vonni az implantátum ellenértékét, de hozzá kell még adni plusz két óra műtéti alapdíjat, illetve a jóval több kötéscsere és anyagfelhasználás költségét.

A mellfelvarrásról még több hasznos információt talál ide kattintva.

Üdvözlettel,

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.