fbpx

Mikor ajánlott a mellnagyobbítás saját zsírral? Mit kell tudni róla?

2018-04-01

Kedves Doktor úr! Több helyen jártam, sajátzsír-beültetési konzultáción (mellbe), azonban sok helyen elbizonytalanítottak. Nem tudtam meg részleteket a technikáról (angol-amerikai oldalakon sokkal többet találok. Nem értem, hogy műszaki és biológiai érdeklődésű emberként miért nem tudhatok meg többet erről a műtéti rendszerről a rendszer részleteiről. Egyik helyen alkalmasnak találnak a beültetésre, másik helyen kizártnak tartják a jó eredmény elérését. Mitől függ, hogy ajánlják-e a sajátzsír visszaültetéses módszert? Önök, milyen módszert használnak a zsírátültetésre? Milyen hatásfokkal ? Hogyan óvják a sejteket? Mi a titkuk? Elárulható-e? Milyen a megtapadási ráta? Kell-e néha megismételt műtét? Annamária


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

A plasztikai sebész – így mi is klinikánkon – egyéni mérlegelés után hozza meg azt a döntést, hogy javasolja-e Önnek a sajátzsír-átültetési eljárást, ami saját szövet másik helyre (testrégióba) történő átültetését jelenti. Ennek során figyelembe veszi az általa végzett eljárással várható végeredményt, az Ön elvárásait, saját tapasztalatait, saját technikájával történő sikeres műtéti megvalósítások arányát és rendelkezésre álló idejét is.

A saját zsírral végzendő mellnagyobbítás folyamata előtt néhány rutinvizsgálatot végzünk pácienseinken (pl. vérvizsgálat, ultrahang). Általában altatásban zsírleszívás történik az átültetni kívánt zsírszövetek kinyerésére. A zsírsejtek egyáltalán nem sérülhetnek, mivel azokat vissza kell ültetni és megtapadásuk háborítatlan életképességüktől függ.Az emberi testből eltávolított zsír nagyon kényes, a legnagyobb óvatossággal, speciálisan kifejlesztett módszerekkel bánunk vele. A zsírszövetet kezeljük, megtisztítjuk a nem kívánt részektől, kivonjuk belőle a vizet és a vér alakos elemeit.

A zsírszövetet ezután apró cseppek formájában injekciózzuk vissza a mellekbe. Ez a folyamat hosszú, s nagyban hasonlít a szobrászathoz. Erre azért van szükség, hogy a beinjekciózott zsírsejteket élő sejtek vegyék körül, így azok visszakapcsolódjanak a test rendszerébe, újra hajszálerek alakuljanak ki a sejtek között. Minél több élő szövet veszi körül a visszainjektált sejteket, annál jobb eredmény várható.

A sajátzsír-visszatöltés után nem tudjuk pontosan megmondani, kinél milyen százalékban fog megmaradni az eredmény – ez nagyban páciens- és eljárásfüggő. Az elért eredmények tükrében a beavatkozást ritkán folytatni kell, vagy meg kell ismételni (másodlagos optimalizáció). A mellnagyobbítás saját zsírral így nem mindig egyalkalmas beavatkozás.

Nincsenek nagy titkok, de a sikeresség a részletekben rejlik ennél az igen bonyolult eljárásnál.

Sajátzsír autograftolásnál (saját testbe történő visszaültetésénél) többnyire Puregraft, Lipofilter, ill. saját készítésű szűrő-szedimentáló rendszert, vagy ezek kombinációját használjuk, méghozzá speciális bevonatú (titán ill. spec műanyag) vékony kanülökkel. “Tumeszcens”,  “wet” vagy “superwet” technikával infiltráljuk a donor területet (sóoldat érösszehúzó adrenalinnal és helyi érzéstelenítő lidokainnal).

Ha nagy mennyiségű zsírt szívunk le, az átültetett zsírt a műtét végén kiegészítjük egy külön frakcióval, mely a tárolóba/szeparátorba leszívva (addig a zsír a steril rendszerekbe ill. a páciensbe kerülnek), későbbi “kinyerés” után ülepedik, “véresebb” (mivel addigra a leszívott terület már bevérzik), és valószínűleg több kötőszöveti rostot / kevesebb zsírszövetet, de adott esetben több mesenchymális (többféle sejté alakulásban potentált) őssejtet tartalmaznak tekintettel arra, hogy a le nem szívott őssejtek a zsírszívás kezdetétől számított 1-2 óra múlva már a trauma helyére migrálódhatnak, hogy kifejtsék a helyreállító és egyéb mechanizmusukat. Ez a frakció pontencírozza a megtapadást, ez az eljárást tapasztalataimmal alátámasztott elméletem alapján évek óta sikerrel alkalmazzuk.

Azt figyeltük meg, hogy a PAL-rendszerrel vett zsírszövet életképesebb, vagy ugyanolyan jó, mint a sima kézi zsírszívóval vett zsír, ezért nagy volumenű graftolásnál használunk PAL-t is.

Már 15 éves (éve tartó) utánkövetéseink vannak, a legmagasabb megtapadási arány az égett gyermekek, vagy Romberg-deformitásos gyermekek arcánál tapasztalható: jelenleg több mint 90%.  Csapatunk itt világszerte jegyzett ennek a fejlődési rendellenességnek a helyreállításában.

További részletek és következtetések jövőbeli szakmai publikációink része.

Mellszövetben is egyre magasabb megtapadási rátát tapasztalunk (lipofilling technikáink tökéletesedésével), de várjuk egyéb kifejlesztés alatt álló rendszerek segítségét (piacra kerülését) is.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.