fbpx

Mirigy alá vagy izom alá?

2020-02-28

Tisztelt Doktor Úr! Konzultáción mirigy alá való implantátum elhelyezését javasoltak. Rákérdeztem ennek a technikának a hátrányára,mert az előnyeivel tisztában vagyok.A válasz az volt hogy semmi hátránya.Ellenben az interneten fellelhető hogy ezeknek az implantátumoknak nagyobb az esélye tokosodásra,arra hogy hamarabb megereszkednek,valamint előfordulhat hogy látszik a kontúr. Véleményét kérném hogy egyetért e Ön ezzel, valamint mi lehet az oka Ön szerint hogy ezt az elhelyezési technika javaslatát kaptam,Ön milyen esetben szokta ezt választani? Köszönöm válaszát! Judit


dr. Pataki Gergely

Kedves Judit!

A mellnagyobbítás során bizonyos alkati adottságoktól függően az implantátumot a mell mirigyállománya mögött a mellizom elé vagy mögé helyezzük, illetve létezik még az első izomhártya alá történő beültetés is (subfasciális: ez is az izom előtti tér).

Természetesen minden esetet egyénileg kell mérlegelni. Nehéz fotó és fizikális vizsgálat nélkül meghatározni a helyzetet, ami alapján konkrét véleményt tudnék mondani az Ön esetére.

Testünk tulajdonságai, például a bőr elaszticitása, vastagsága, az alatta elhelyezkedő zsírszövet és a mirigyállomány vastagsága és kiterjedése, a széles mellizom elhelyezkedése, a mellkas szélesség és sok más tényező, pl. a páciens elvárásai, határozza meg azt, hogy milyen síkba lehet behelyezni az implantátumot, és mekkora az adott helyzetbe helyezkedő maximális implantátum méret és milyen az ideális forma stb.

A legtermészetesebb és legtartósabb formát, átlagos páciens esetén leggyakrabban úgy lehet elérni, hogy az implantátum izom alatt van és az implantátum anatómiás/csepp alakú.

A plasztikai sebészek többsége igyekszik izom alá behelyezni az implantátumot, melynek számos előnye van. Ezek közül Ön is említi a 3 legfontosabbat: kisebb az esélye tokosodásra, a megereszkedésre, valamint arra, hogy a szöveteken keresztül láthatóvá válik, vagy természetellenesen tapintható a művi kontúr, az implantátum szél. Az implantátumot adott eseteben magasabbra lehet feltolni az izom alá, így a dekoltázs is szebb formájú lehet elsősorban anatómiai implantátum esetén! (ez az izom és egyéb anatómiai viszonyítási pontok egymáshoz mért arányaitól függ elsősorban).

Ez dual-plane vagy multiplane, vagy izom alatti technika egyébként azt jelenti, hogy az implantátum felső része 2/3 – ¾- ed részig izom alatt, 1/3-ad- ¼-ed részben (alsó pólus) mirigy alá kerül, hiszen a széles mellizom anatómiailag általában eddig terjed.

Természetesen van olyan helyzet, amikor mirigy alá javasoljuk behelyezni, mert ez adja a legszebb eredményt. Az implantátumok alapformájának és projekciójának helyes megválasztásával is tökéletesebbé lehet tenni az eredményt. Ahhoz, hogy a mellnagyobbítás során az implantátumot a mellizom elé helyezhessük, elegendő mennyiségű mellmirigy-állomány megléte szükséges, mert csak így lehetséges, hogy az implantátumot teljes egészében befedje a mirigyállomány. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, úgy a mellnagyobbítás során az implantátumot a mellizom mögé kell helyezni.

Az első izomhártya alá történő beültetés is létezik és kivitelezhető számos esetben, de esetek többségében azonban a hártya túl vékony és nem preparálható korrekten ahhoz, hogy alá ültessük be az implantátumot. Jobb technikának tartom, mint a mirigy alá való beültetést, azonban a saját tapasztalatom az, hogy a vékony izomhártya nem ad olyan borítást az implantátum felső pólusának, mint a mellizom, de a mirigyállomány és az implantátum között plusz rétegként véd pl. a mellállomány sorvadása ellen és az implantátum jobban kitapadhat (PU implantátumnál pl. kiválóan teszi) az adott “üregben”, mint csak simán a mellállomány alatt beültetve.

További információt talál weboldalunkon: https://drpataki.hu/mutetek-kezelesek/mellnagyobbitas.

Bízom benne, hogy a fenti gondolatokkal tudtam segíteni.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.