fbpx

Műtét mellimplantátum szakadás miatt

2016-04-04

Kedves Doktor Úr! 2010 - ben volt a mellnagyobító műtétem. A mellem nagyon szép formájú, és a mérete is megfelelő. Sajnos a jobb oldali emlőben egy francia tipusú implantátumban ruptura keletkezett, az MR vizsgalat ezt kimutatta. A megrepedésnek tünetei is voltak, a mell durvan másfélszeresére dagadt. Antibiotikum és jegelés hatására az ödéma megszünt. Szeretném kicseréltetni az implantátumot egy jó és megbízható minőségűre (allergan, menthor, politech). A kérdésem: Amennyiben nincs tokzsugorodás, csak megvastagodás, bent lehet hagyni az eredeti tokot ebben az esetben? Mert valamennyi szilikon talaható az implantátum környezetében. Ki lehet ezt onnan biztonságosan tisztítani, vagy jobb eltávolítani az egész tokot? Az első megoldás nekem szimpatikusabb lenne, mert sokkal kisebb a műtéti beavatkozás. Ön melyik implantatumot javasolja a felsoroltak közül? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel. Márta


dr. Pataki Gergely

Kedves Márta!

Bár egy teljes tokeltávolítással járó műtét jóval nagyobb sebfelületet hoz létre, és nehezebb plasztikai sebésze számára, mégis szakmailag ez a korrektebb az implantátum szakadása esetén.

A tok falában, annak nyirokereiben ugyanis ott vannak a kiszakadt implantátumból származó szilikon molekulák, melyek szervezetből történő eltávolítása mindenképp javasolt, emiatt megkísérlendő, hogy a szakadt implantátum körül lévő tokot úgy távolítsuk el, hogy azt nem nyitjuk meg. Sajnos szinte bármely implantátumnál előfordulhat szakadás, nyilván van olyan, melynél a statisztika néhány ezreléket mutat, és van olyan melynél ennek többszörösét. A jó minőségű kohezív szilikon gél töltetű mellimplantátumoknál a jó minőségű szilikon az implantátum tokján történő kijutása rövid távon nem okoz nagyobb gyulladást, a probléma a nem teljesen orvosi tisztaságú szilikontöltetű implantátumok gyulladáskeltő és a nyirokérrendszert leterhelő képességével van/volt.

A teljes vagy részleges tokeltávolítást mi ultrahangos szikénkkel eredményesen és szövetkímélően végezzük.

Az implantátumok körül kialakuló – a szervezet által képzett – tok lényegében hegszövet, minőségétől (vastagság, rugalmasság, szennyezettség stb.) függően maradhat a szervezetben egészben vagy részben.

A vastag heges tokot mindenképpen meg kell kísérelni eltávolítani. Nem minden esetben lehetséges ez a vékonyabb tokoknál. A jó minőségű tok (egy része) segítheti a második implantátumot a stabilitás kialakításában. Olyan implantátumcserék esetén, ahol nincs tokzsugorodás, vagy nem sérültek a betétek, gyakran csak a tokot módosítjuk (lebenyképzés, kettőzés, levarrás, beírdalás (capsulotomia), vagy csak részlegesen távolítjuk el (részleges capsulectomia).

Mi leggyakrabban német és amerikai texturált implantátumokat használunk, túlnyomó részt anatómiás kivitelben, mivel pácienseink domináns részét vékonyabb nők alkotják.

Az Ön esetében elképzelhetően a polyurethan borítású implantátum lehet az egyik legjobb megoldás. Az élettartam-garanciáról ide kattintva olvashat bővebben, mellnagyobbítással kapcsolatos átfogó információinkat pedig itt találja meg.

Üdvözlettel,

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.