Női mellből férfi: nemátalakító műtét (SRS FTM/N double incision)

2018-08-13

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e Önöknél lehetőség SRS műtétre (FTM/N-double incision)? Ha nem, tudnának nekem külföldi elérhetőségeket ajánlani? Köszönöm! Bea


dr. Pataki Gergely

Kedves Bea!

Köszönjük kérdését. Jelenleg nem végzünk nemváltás céljából történő elsődleges és másodlagos nemiszerv-változtató plasztikai sebészeti műtéteket (SRS: sex reassignment surgery). Ezeknél a műtéteknél komoly – más társszakmákhoz tartozó – előkezelési és utókezelési lehetőség szükséges, mely szerintem hazánkban jelenleg (gyakran a nem elegendő szakmai tudás és a társadalmi előítéletek miatt) nem szervezhető meg.

1996-ban még orvostanhallgatóként Hollandiában részt vettem egy kurzuson, mely a transzszexualitásról szólt, és itt megértettem, hogy ennek a problémának mennyire fontos a kezelése, mennyire fontos a transzszexuálisok elfogadása, s a korrekt orvosi, plasztikai sebészeti segítség.

Hollandiában 6 tagú Gender Team (nemi átalakító műtétek előtti orvoscsapat) dönt a kezelésről, és viszi végig azt: belgyógyász, endokrinológus, pszichológus, plasztikai sebész stb.

Az FTM/N (Female to Male Transexuals Nipple-transfer) double incision műtétet jelenleg csak gynecomastiás pácienseinknél végezzük a férfi mell elnőiesedésekor: ott, ahol a mell viszonylag nagyméretű (korpulens férfiaknál). Transzszexuálisoknál nem végezzük a fentiek miatt.

A fenti műtét a bimbó átültetésével, kicsinyítésével nagyon szép eredményt adhat a mellüktől megválni kívánó női testű férfi transzszexuálisoknál (akik az összes transzszexuális 20%-át teszik ki), ha a mellük közepesen nagy, vagy enyhen megereszkedett. Nagyobb méretnél a fordított T technika lehet szükséges, míg kisebb méretnél elegendő lehet a zsír- és állományleszívás, valamint a bimbó körülmetszése, körülvarrása.

A transzszexuális páciensek műtétjeit a legnagyobb tapasztalattal az amszterdami Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit (AZVU) plasztikai sebészetén, vagy a tengerentúlon San Franciscó-i és Los Angeles-i plasztikai sebészeteken végzik.

Amennyiben bizonyos, hogy Ön transzszexuális, leginkább az általam is ismert hollandiai intézetet javasoljuk, ahol ösztöndíjjal tanultam. Elképzelhető, hogy amennyiben nagyobb kapacitással fogunk rendelkezni, mi is be tudunk vállalni hasonló műtéteket Magyarországon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.