fbpx

PIP implantátum

2012-01-13

T. Doktor úr! 2 éve mellnagyobbító műtéten estem át, P.I.P. implantátumot kaptam. Az utolsó kontroll vizsgálaton 1 éve, némi tokosodást állapítottak meg, azt mondta az orvos, hogy masszírozzam, nincs vele más gond. Kisebb fájdalmakat érzek időnként, arra is azt mondta, hogy normális jelenség. Változást azóta sem érzek, sem külsőleg, sem tapintásban. A kérdésem, hogy ha kiszakad az implantátum, pontosan milyen tünetekkel jár? Mennyire vagyok veszélyben? A kb 3 hónapja kezdődött szédüléses panaszaimnak lehet-e bármilyen köze a P.I.P implantátumokhoz? Jelenleg Magyarországon mi a pontos állásfoglalás ezekkel a hibás implantátumokkal kapcsolatban? Jelenleg anyagilag teljesen képtelen vagyok egy újabb műtétet felvállalni, hitel felvétele sem jöhet szóba, ha mégis gond van, mik a lehetőségek egy sokgyermekes édesanya számára? Köszönettel: Szilvia


dr. Pataki Gergely

Kedves Szilvia!

Plasztikai sebészi tevékenységem során kizárólag a legmagasabb követelményeknek megfelelő implantátumokat használtam és használok. PIP implantátumot soha nem ültetettem be. Mint ismeretes, a francia AFSSAPS egészségügyi hatóság 2010. március 29-én visszavonta a francia PIP implantátumok forgalmazási engedélyét, mert ezek az engedélyezetthez képest más szilikongélt tartalmaztak. Ezeknél a ruptúra (szakadás) aránya magasabb a többi implantátumhoz képest és elsősorban szivárgást (silicone bleeding) tapasztaltak.

Mint sok egyéb megoldatlan problémánál, ebben is segítséget kívánok nyújtani. A PIP implantátummal rendelkező páciensek implantátum cseréjében a következő módon tudunk segíteni.
Élettartam garanciás csereimplantátumok biztosítása PIP implantátumok cseréje esetén lehetséges a megfelelő dokumentumok átadása mellett. Bővebb információval a konzultáción vagy emailben állunk rendelkezésére.

Jelenleg Magyarországon a szakmai vezetés részéről a hivatalos állásfoglalás :

2011. december 27.-én (azaz két hete) a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa által közzétett ” PIP implantátum botrány – legendák, rémhírek, tények és valóság” címő állásfoglalás így szól:

“A francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29.-én felfüggesztette a Poly Implant Prothese (PIP) cég által gyártott emlő implantátumok forgalmazását és felhasználását amiatt, hogy az elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyár nem megfelelő minőségű alapanyagot használt a gyártás folyamatában, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki és emiatt több páciensnél kellett elvégezni az implantátumok eltávolítását és cseréjét.
Ezt követően a különböző sajtó orgánumok számos alkalommal tudósítottak a legkülönfélébb módon kiszínezve és eltorzítva a valóságot. Legutóbbi híradások már rákkeltő anyagról és azonnali implantátum kivétel szükségességéről szóltak, nem kis pánikot előidézve a PIP implantátum beültetésen átesett nők körében, sőt azok közül is sokan kétségbe estek, akik más gyártmányú implantátumot kaptak az elmúlt években.
Lássuk a tényeket, melyek bárki számára elérhetőek a francia hatóságok hivatalos honlapján.
A 2010. márciusban történt betiltás után közel egy évig tartó, mindenre kiterjedő vizsgálatokat folytattak a gyártótól lefoglalt és az időközben eltávolításra került implantátumokkal. Ezen vizsgálatok egy része az implantátumok fizikai tulajdonságait tette próbára, másrészről vizsgálták a gyártáshoz használt szilikon hatását az elő szövetekre. A vizsgálatok eredményét az AFSSAPS 2011. április 14.-én tette közzé és egyúttal megfogalmazták ajánlásaikat a PIP implantátum beültetésen átesett nők ellenőrző vizsgálatára és nyomon követésére.
A 2011 április 14.-i hatósági nyilatkozat megállapításai:

A különböző mintákból választott implantátumok eltérő fizikai tulajdonsággal rendelkeznek, emiatt a gyártó nem mindegyik terméke szakadékonyabb az átlagosnál.
Az implantátumok töltésére használt szilikon zselé kiszakadás esetén a környező szöveteket irritálja – kémiai izgalomba hozza – emiatt un. steril gyulladás alakulhat ki.
A biológiai tesztek eredménye azt mutatta, hogy a PIP implantátumokban használt szilikon sem sejtkárosító (cytotoxikus), sem pedig genetikai állományt károsító (genotoxikus – azaz „rákkeltő”) hatással NEM rendelkezik.
A szivárgó, vagy kiszakadt implantátumokból a szilikon részecskék eljutnak a környező nyirokcsomókba, azok megnagyobbodását okozzák.

A betiltás óta a fent említett vizsgálatokkal egyidejűleg folyamatosan gyűjtötték, és jelenleg is gyűjtik a PIP implantáltak ellenőrző vizsgálatainak adatait. Az áprilisi adatok azt mutatták, hogy a kiszakadási arány a beültetést végzők statisztikájában változó mértékű, egyes vizsgáló helyeken eléri a 10%-ot is.
Ezek ismeretében az AFSSAPS a következő ajánlásokat fogalmazta meg:

A PIP implantáltak fél éves gyakorisággal kerüljenek orvosi ellenőrző vizsgálatra
A kiszakadásra gyanús esetekben mindkét oldali implantátumot el kell távolítani
A megnagyobbodott nyirokcsomók közül csak azt kell eltávolítani, amelyik a méreténél fogva panaszt okoz, de nincs szükség az összes nyirokcsomó kivételére
Mérlegelni kell az ép PIP gyártmányú implantátumok elővigyázatosságból történő cseréjét akkor, ha azt a páciens kéri.

Az AFSSAPS 2011. december 16.-án tette közzé az eddigi időpontig elvégzett implantátum kivételek és ellenőrző vizsgálatok eredményét:
/ Az adatok értékeléséhez fontos tudni, hogy Franciaországban kb 30.000, Magyarországon közel 5000, világszerte kb 300.000 nő esetében történt PIP implantátum beültetés./

2011. december 14.-ét bezárólag kiszakadás miatti eltávolítások eset száma: 1051
ezek közül az eltávolításkor észlelt gyulladásos esetek száma: 386
elővigyázatosságból eltávolított ép implantátumos esetek száma: 523

Eddigi időpontig a PIP implantátum beültetésen átesett nőknél talált daganatos betegségek esetszáma:

emlőtumor: 6
más szervi daganat: 2

/ Ugyancsak fontos adat, hogy a női népesség körében implantátum beültetéstől függetlenül a mellrákos betegség előfordulása igen magas: egyes országokban minden 8. más országokban minden 12. nő élete folyamán emlőrák fejlődik ki és annak az esélye, hogy valaki emlőrákban haljon meg kb 3% !!, tehát minden 30. nő halálát emlőrák okozza./
Az AFSSAPS honlapján a PIP implantátumokkal kapcsolatos elérhető adatokat 15 naponta frissítik.
A 2011. december 16.-i adatok alapján 2011. december 23.-án kiadott sajtóközleményben szereplő megállapítások és ajánlások:

Nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP implantátumok között, tehát nincs arra vonatkozó adat, vagy bizonyíték, hogy a PIP implantátumoknak szerepe lenne ezen betegségek előidézésében.
A PIP implantátum viselő nőknek nincs nagyobb esélye emlő daganat kialakulására, mint egyéb típusú implantátum viselő nőknek, illetve azoknak, akiknél nem történt implantátum beültetés.
A módosított ajánlás szerint az ellenőrző vizsgálat során fel kell ajánlani az épnek bizonyult implantátumok cseréjét is elővigyázatosságból, amiatt, hogy a kiszakadás esetén fellépő gyulladásos komplikáció megnehezíti az eltávolítást és az azonnali új implantátum cserét.
Akik nem vállalják a cserét, azoknak továbbra is a 6 havonta történő ellenőrző vizsgálat javasolt.

Mindezek alapján sem sürgős implantátum kivételt, sem kötelező PIP implantátum eltávolítást nem rendeltek el a francia egészségügyi hatóságok.
Minden a médiában megjelenő olyan hír ,ami ezzel ellentétes valótlan, megalapozatlan állítás, egyedüli célja a szenzáció keltés. Ezzel együtt indokolatlanul pánikot kelt az érintet nők körében.”

Remélem segíthettem, ill. segíthetek !

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.