PIP iplantátum

2011-03-28

Tisztelt Doktor Úr! 2006 -ban beültettek nekem egy PIP implantátumot. Sorozatszáma: IMGHC-TX-R330 Aggodalommal töltött el amit olvasni lehet róluk, bizonytalan tartalmukról illetve minőségükről. Legutóbbi értesüléseink szerint a raktár ahol a vizsgálni kívánt implantátumokat tárolták leégett. Nem tudom érdemes -e kicseréltetni, milyen a tartalma, stb... Kisbabánk van, aki bár már nem anyatejen él, de nagyon aktív, így sokszor elkerülhetetlenül belémrúg. Mit tanácsol? Mitévő legyek? Milyen költségekkel járhat egy ilyen műtét? Mi történik ha kiszakad - milyen hatással lenne a töltőanyag a szervezetemre? Milyen jelei vannak ha kiszakad az implantátum? Köszönettel, Mónika


PMA

Kedves Mónika!

A francia gyártmányú PIP implantátumok esetében az esély a kiszakadásra nagyobb, mint a többi implantátum esetében (az adatok a Német Plasztikai Sebészeti Társaság adatbázisából). A második különbség az, hogy amennyiben kiszakad az implantátum, a benne lévő kohezív gél ugyan kocsonyás anyagként viselkedik, és nem folyik ki a tokból, de pl. az alábbi a francia hatósági vizsgálatok szerint is, olyan szövetirritációt okozhat, mely a többi engedélyezett implantátumnál nem fordul elő.

http://www.tourismenewsletters.com/images/zita_congress/File/IPRAS/VARIOUS/PIP%20information%20english%2028%2009%202010.pdf

– ezeknek az implantatumoknak a mechanikai és biológiai tulajdonságai nem felelnek meg bizonyos normáknak
– gyakrabban szakadnak ki, mint a többi implantátum
– Több országban a kollégák a PIP implatátumok profilaktikus cseréjét és új implantátum behelyezését javasolják
– A részletes vizsgálatok eredménye a következő hónapokban várható (az implantátum tok és a benne lévő szilikon viselkedése, gyártási év, hónap szerint)

Ultrahang vagy MR vizsgálat igazolhatja a kiszakadás tényét, ami mindenképpen indok a műtétre. Én csak a jelenleg elérhető legjobb minőségű implantátumokat használok, nem ültettem be soha PIP implantátumot, de sajnos nem egy páciens fordult hozzám ilyen problémával.
Ha Önnek PIP implantátuma van és egyelőre nincs gondja vele, magasabb százalékban kell számolnia szakadással, de ez még nem ok egy rövid időn belül történő újabb műtétre. Javaslom, hogy mielőtt bevállal egy újabb műtétet mérlegeljen együtt orvosával: keresse fel plasztikai sebészét, informálódjon a magyar és külföldi plasztikai sebészeti társaságok honlapjáról.
Ha szükséges természetesen én is segíthetek a mérlegelésben.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.